Identitatea unei țări este reprezentată și de patrimoniul cultural național, dar și de tradiții și obiceiuri. Trăim într-o perioadă în care, odată cu trecerea timpului, societatea suferă transformări. Și mai ales cea rurală. Este, însă, de datoria noastră să păstrăm, pe cât posibil, identitatea și specificitatea zonelor, atât prin tradiții, cât și prin îmbinarea lor cu modernitatea. Cel mai mare regret, după ce-am văzut o parte din Țara Maramureșului, este faptul că satul românesc se transformă. Evoluează, e firesc, dar cu ce riscuri? Multe zone își pierd identitatea. Casele bătrânești sunt vândute pe o nimica toată sau demolate pentru a se construi vile ca în occident.
La polul opus, există zone în care oamenii și asociațiile se zbat pentru păstrarea identității și specificității acestora. Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” încearcă să atragă atenţia asupra Deltei Dunării, asupra tradiţiilor și, mai ales, asupra oamenilor care locuiesc aici, majoritatea pescari. Asociaţia a dezvoltat mai multe proiecte în zonă pentru păstrarea identităţii şi specificităţii acesteia, inclusiv o iniţiativă prin care deţinuţii de la mai multe penitenciare din ţară au fost aduşi în Deltă pentru a construi case, ca parte a eforturilor de reintegrare socială a acestora, dar şi pentru a oferi un exemplu despre cum ar putea comunităţile să-şi păstreze identitatea. În plus, s-a implicat în prevenirea abandonului școlar în județul Tulcea, prin campania ”Creștem în comunitate”. Canotca a fost primul proiect al Asociaţiei “Ivan Patzaichin – Mila 23”. În felul acesta se poate dezvolta un nou tip de turism în Delta Dunării. Renunțând la bărcile cu motor, turiștii se pot bucura, pe îndelete, de minunățiile Deltei Dunării.
În vara acestui an, Asociația ”Ivan Patzaichin – Mila 23” a identificat terenul pe care intenționează să amenajeze primul canal olimpic ecologic pentru kaiac-canoe din România. ”Este un proiect care depășește partea sportivă și care va valorifica un potențial al acestei zone cu tradiție bogată în canotaj. Să nu uităm că numai în satul Mila 23 sunt cel puțin 25 de campioni la kaiac-canoe. Canalul omologat internațional va fi o atracție datorită vecinătății cu Delta Dunării, ar oferi un spațiu pentru un muzeu al canotajului, ar fi o infrastructură și pentru triatlon și ar fi o investiție strategică pentru Deltă în extrasezon. Per total, va fi un proiect cu impact multiplu, un proiect integrat”, a declarat pentru Agerpres reprezentantul Asociaţiei “Ivan Patzaichin – Mila 23”, Teodor Frolu.
RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, organizat de ”Ivan Patzaichin – Mila 23”, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, ajuns în acest an la cea de-a șaptea ediție, reprezintă o altă modalitate de informare a oamenilor din zonă, dar şi la nivel guvernamental şi european, despre oportunitățile Deltei Dunării și nu numai.
Ediția 2017 va avea loc între 1 – 3 septembrie, va începe cu tradiționala paradă pe Dunăre a campionilor Ivan Patzaichin, Vasile Dîba și Toma Simionov și se va încheia (pe 3 septembrie) cu un spectacol de zile mari. Pentru că la ediția anterioară, ideea de a invita deținătorii de ambarcațiuni mici să participe la această defilare cu campioni a fost îmbrățișată cu mult entuziasm, aceștia sunt invitați și la actuala ediție să se alăture convoiului care se va îmbarca la Șantierul Naval și va vâsli în aval până la debarcaderul RowmaniaFEST, în zona scenei amplasate pe Faleză. La festivitatea de deschidere sunt invitați și toți operatorii de turism din județul Tulcea, pentru că ei reprezintă un segment esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei.
În continuare, Festivalul RowmaniaFEST ne oferă prilejul să îi întâmpinăm, ca în fiecare an, pe participanții la Tour International Danubien (TID), care vâslesc cei peste 2500 de km ai Dunării, de la izvoare până la Marea Neagră. Vom urmări mai multe competiții de vâslit (competiţia “Ivan Patzaichin” pentru pescarii profesioniști din Deltă, etapa locală și etapa națională a concursului de canotcă 10 +1 Descoperă ROWmania), și mai multe probe de triathlon: Delta Rowmania Triathlon (etapă în Circuitul Național de Triatlon), MiniTRI (copii 9 – 13 ani) și cea de a treia ediție a Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, care va reuni peste 70 de atleți din România, Austria, Bulgaria, Croația, Ecuador, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Iordania, Polonia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria.
Concertele de Rock’n’Row aduc nume foarte mari pe Faleza din Tulcea: Loredana, Vița de Vie, Krypton, Anton, White Mahala, RoHCP.
Sâmbătă și duminică, pe faleză, în dreptul Căpităniei, va fi deschis Artizan Eco Delta – un târg al ONG-urilor preocupate de dezvoltarea durabilă a zonei, și al producătorilor și meșteșugarilor tradiționali. Vizitatorii sunt invitați să participe la o consultare publică privind viitorul urbanistic al Falezei și al orașului, pentru că nu este suficient ca locuitorii acestuia să afle despre inițiativele existente, ci este preferabil ca ei să se implice activ pentru a răspunde la întrebările: Cum se poate beneficia de pe urma trendului către turism sustenabil și turism lent? Cum se poate avea acces la infrastructură verde și investiții integrate? Punem Tulcea pe harta mentală a europeanului, dar cu ce imagine am vrea s-o asocieze? Tot pentru Artizan Eco Delta, World Wildlife Fund – WWF a pregătit activități pentru cei mici – pictură pe tricouri, informare prin joacă, realizarea de fotografie cu mesaje de susținere a naturii.
Două filme românești foarte noi, realizate în 2016, vor fi proiectate în Piața Civică unde vor putea fi vizionate gratuit:
- Sieranevada (România, 2016, regia: Cristi Puiu, 173’) – proiecție în Piața Civică, sâmbătă 2 sept., ora 21:00
- Inimi cicatrizate (România, 2016, regia: Radu Jude, 141’) duminică 3 sept., ora 21:00
Programul îl găsiți aici.