Vara, felul 1, 2 și 3 de înghețată sau, altfel zis, sunt dependentă de înghețată. De orice fel, înghețată să fie. Așa am ajuns să-mi cumpăr și un aparat de făcut înghețata în casă.
Pe piață sunt mai multe tipuri de aparate de făcut înghețata: sunt cele ale căror boluri trebuie să stea la congelator minim 12 ore și ale căror prețuri pleacă de la 110 lei aprox. și cele ale căror boluri nu necesită congelarea, datorită faptului că aparatul are un compresor care răcește și aerează compoziția, transformând-o în înghețată. Am ales cel din urmă tip și anume: Heinner HICM-150S.
De ce am ales acest aparat de făcut înghețată Heinner?
- Se poate obține un produs sănătos, fără zaharuri, coloranți sintetici ori alți E-uri
- Transformă compoziția într-o înghețată cremoasă, fără așchii de gheață
- În max. 40 de minute este gata înghețata. Timpul maxim este de 60 de minute, dar, în funcție de cantitatea de lichid pusă, poate dura mai puțin. În general, 30-40 de minute sunt suficiente.
- Consum redus de energie (consumă doar 150 W)
- Prin fanta cu căpăcel se pot introduce, spre final (în ultimele 5 minute), diverse ingrediente: fulgi de ciocolată, stafide, nucă pisată, bucățele de fructe, bombonele etc.
- Recipientul pentru înghețată este chiar mare: 1,5 litri. Atenție, compoziția lichidă nu trebuie să ocupe întreaga capacitate a bolului, știindu-se faptul că, în urma mixării și transformării, își mărește volumul.
- Display LED. Pe tot timpul funcționării aparatului, minutele rămase vor fi afișate pe display-ul LED, astfel că vei fi întotdeauna la curent cu timpul rămas până la finalizarea programului, dar vei vedea și temperatura din interior.
- Temperatura din interior ajunge până la -23 de grade Celsius.
- Datorită compresorului încorporat, vei avea posibilitatea și să o menții rece timp de o oră, după ce programul de pregătire a fost finalizat, fără a fi nevoit să transferi bolul în congelator.
- Bolul este detașabil; se curăță ușor. Atenție, se folosesc doar linguri/spatule din plastic și/sau lemn pentru a nu se zgâria suprafața bolului.
- Aparatul este stabil; are 12 kg totuși și destul de voluminos.
- Silențios.
Ce nu face aparatul de înghețată
- Nu te gândi să arunci în bol fructele, laptele, smântâna și să aștepți ca aparatul să mixeze compoziția! Aparatul nu face asta! Tu trebuie să pui la blender / mixer toate ingredientele, iar în bolul mașinii de înghețată DOAR amestecul rezultat. Aparatul învârte, răcește și aerează compoziția rezultată astfel încât să obțină o înghețată cremoasă (acum depinde și de ingredientele folosite de tine!) și fără așchii de gheață.
Observații
În manualul de instrucțiuni scrie să torni compoziția prin fanta din capacul de plastic. Asta ar părea sisific. Însă nu este deloc greșit dacă torni compoziția direct în bolul cu paleta apoi să pui bolul în aparat...
Manualul conține doar câteva rețete, însă poți căuta pe net diverse combinații.
După n experimente cu lapte, smântână pentru frișcă, mascarpone, fructe, ciocolată și altele, am ajuns la concluzia că rețeta perfectă este aia care îți place ție. Cert este că, dacă vrei să iasă o înghețată cremoasă, trebuie să folosești un ingredient gras – gen smântâna pentru frișcă (atenție, nu porcăria aia de frișcă vegetală sau smântâna clasică!) sau mascarpone. Când pui doar lapte / apă și căpșuni, de exemplu, este normal ca după 60 de minute de folosire a mașinii de înghețată să obții doar un fel de cremă rece, care nu s-a transformat în înghețată.
Apoi, după ce scoți bolul din aparat, ar fi bine să aștepți 1-2 minute și apoi să scoți înghețata, ca să o desprinzi ușor și de pe pereții bolului. Înghețata o poți consuma imediat sau o poți pune într-o casoletă, la congelator.
Ce rețetă mi-a plăcut mie: piersici (sau orice alte fructe, ideal ar fi cele cărnoase – gen piersici, caise, mango, papaya) + mascarpone + miere. 100% naturală!
În concluzie, eu sunt foarte mulțumită de aparatul ăsta de făcut înghețată Heinner HICM-150S.