Review: Samsung S20 FE 5G

by Irina Bartolomeu

Am avut în teste, de la Orange, prin programul Orange Smartphone Tester, noul smartphone Samsung S20 FE 5G, cloud mint.

S20 FE 5G aduce câteva caracteristici din seria telefoanelor de top Samsung, cum ar fi ecranul cu rata de împrospătare de 120 Hz, la un preț mult mai mic. Este un terminal capabil 5G, construit de Qualcom, pe platformă de 7nm+ Snapdragon 865. Mai mult ca sigur, de aici vine și terminația FE (Fan Edition), pentru că Samsung a ascultat nenumăratele cereri ale fanilor de a înlocui procesoarele Exynos cu Snapdragon, procesoare asemănătoare, dar cu un mic avantaj de partea celor de la Qualcom.

Design

Spatele telefonului este din plastic, însă are o culoare frumoasă (de fapt, sunt 6 culori). Este rezistent la apă, omologat IP68. Marginile ecranului nu sunt atât de coborâte ca la seria S20, S20+, S20 Ultra.

Ecranul

Ecranul este unul plat, acoperit cu gorilla glass, de 6.5 inch, super AMOLED, cu o rezoluție de 1080p (2400×1080), care nu poate fi schimbată, spre deosebire de versiunile lansate în primăvară, unde rezoluția poate fi schimbată.

Marele avantaj al ecranului este rata de împrospătare de 120 Hz, astfel că derularea imaginilor afișate devine mult mai cursivă; experiența fiind una mult mai plăcută și mai puțin obositoare. Așa cum se știe, ecranele super AMOLED de la Samsung sunt de o calitate excepțională, cu un contrast ridicat, luminozitate ridicată și culori vii. Telefonul are un cititor optic de amprentă, situat sub ecran. La S20, S20+, S20 Ultra, cititorul de amprentă este tot sub ecran, dar ultrasonic.

Camerele foto și video

Are 3 camere; camera principală 12 mp, telefoto 8 mp, ultrawide 12 mp. Camera de selfie, 32 mp.

Camera principală dispune de stabilizator optic și o diafragmă f/1.8. Telefoto dispune la fel, de stabilizator optic și un zoom optic de 3x (zoom digital max. 30x), diafragmă f/2.4. Camera ultrawide nu dispune de autofocus, are diafragma de f/2.2.

Față de S20, S20+, S20 Ultra, unde camera telefoto poate fotografia cu 64 și respectiv 108 mp (4:3), cu camera telefoto S20 FE poți avea o rezoluție de maxim 8 mp. La celelalte camere (principală și ultrawide), caracteristicile sunt asemănătoare, atât în lumină de zi, cât și pe lumină de noapte.

Deși cele 3 camere pot filma la rezoluția maximă de 4K cu 60fps, există, totuși, o diferență între ele; imaginile de pe camera principală sunt mai clare și contururi mult mai definite (se observă cel mai bine acest lucru pe mișcările rapide din imagine). Există și se poate folosi chiar și stabilizarea optică, dar numai la 30fps! La fel și camerele ultrawide și tele, care pot fi folosite doar la 30fps; la 60fps nu mai sunt disponibile (doar zoom digital). Diferență clară față de S20, S20+, S20 Ultra, care pot filma 8K cu 60fps.

Imagini de o calitate decentă cu un zoom cuprins între 3x-10x. În lumină slabă, zoom-ul devine ineficient.   

zoom 10x

focalizare live

ref. mod noapte exterior – testul a fost făcut cu: S20+ (1), Iphone 11 (2), S20 FE 5G (3):

Am uitat să adaug modul de noapte la review. Așadar, 3 telefoane diferite, mod noapte exterior. Urmează să le pregătesc…

Publicată de Irina Bartolomeu pe Luni, 26 octombrie 2020

ref. mod noapte interior, condiții foarte scăzute de iluminare – testul a fost făcut cu: S20+ (1), Iphone 11 (2), S20 FE 5G (3):

Și mod noapte interior, condiții scăzute de iluminare, 3 telefoane diferite. Care este ordinea preferințelor? ? #OrangeSmartphoneTester #SamsungS20FE5G

Publicată de Irina Bartolomeu pe Luni, 26 octombrie 2020

Audio

Pe partea de audio, telefonul este prevăzut cu 2 difuzoare. Unul în partea de jos, iar cel de-al doilea este chiar casca din partea superioară a ecranului. Tehnologia de redare stereo a fost dezvoltată împreună cu firma AKG, caracteristică pe care o găsim și la celelalte modele. Din păcate, modelul acesta nu mai dispune de ieșire audio pe jack de 3,5mm, ceea ce presupune că ori folosești căști pe bluetooth, ori folosești un adaptor de la usb-c la jack 3,5mm.

De asemenea, se remarcă lipsa celui de-al treilea microfon, care este folosit la filmarea în modul pro.

Memorie, performanțe, productivitate și baterie

Memoria internă de 128 GB poate fi suplimentată cu un card micro-sd extern. La versiunea testată de mine, memoria RAM a fost de 6 GB, dar există și de 8 GB. La versiunile celelalte – S20, S20+, S20 Ultra, minimul de RAM este de 8 GB.

Sistemul de operare cu care vine preinstalat este Android 10 One UI 2.5.

Procesorul Snapdragon este ceva mai rapid, se încălzește mai puțin, prelucrează mult mai bine imaginile și consumă mai puțină energie.  

Modul întunecat ajută destul de mult la economisirea bateriei, astfel că te vei putea bucura mult mai mult de telefon.

Bateria este construită pe tehnologia Li-Polymer, cu o capacitate de 4500 mAh. Cu ecranul setat pe 120 Hz și o utilizare decentă, se poate ajunge la 2 zile de funcționare (dar nu gaming ? ). 

Minusuri

Telefonul testat poate funcționa atât în modul single sim, cât și dual sim. Se simte, totuși, lipsa eSIM-ului, având în vedere că seria S20 lansată în primăvară este prima generație care dispune de așa ceva.

Concluzii

Sunt aduse, în prezent, unele dotări de acum 2-3 generații. Totuși, calitatea și funcționalitatea nu lasă de dorit. Și, cel mai important, prețul este unul foarte bun.

Se pare că atunci când Samsung a promis că le va da fanilor un telefon cu caracteristici din seria S20, dar la un preț scăzut, chiar a făcut-o; așadar, S20 FE 5G dispune de toate ingredientele importante pentru a fi un un telefon actual și competitiv: ecran 120 Hz, putere mare de procesare, chiar și conectivitate 5G, bateria bună, să te țină toată ziua, 2 moduri de încărcare wireless, difuzoare stereo, camere performante, cu zoom optic și stabilizare; toate astea protejate bine de o carcasă rezistentă la apă și praf.

Interesant de aflat ar fi dacă firma Samsung, din proprie inițiativă, a hotărât lansarea lui S20 FE (vezi nenumăratele doleanțe ale fanilor) sau constrânsă de actuala situație economică provocată de pandemie.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe