Am avut în teste, de la Orange, prin programul Orange Smartphone Tester, noul smartphone Samsung Galaxy Note20 ULTRA 5G și ceasul inteligent Samsung Galaxy Watch 3.
Samsung Galaxy Watch 3: elegant, inovator, inteligent
Dacă ar trebui să-l definesc în 3 cuvinte, aș spune: elegant, inovator, inteligent. Este dedicat, în principal, persoanelor active, dar nu numai.
Design & Display
Samsung Galaxy Watch 3 este disponibil în două dimensiuni: 41mm si 45mm (ambele vin cu curea de piele). Un ceas mai subțire și mai ușor decât generația anterioară – 11,1mm grosime și 53,8 g. Destul de confortabil chiar și în timpul antrenamentelor.
Eu am avut în teste versiunea de 41mm, Mystic Bronze.
Ecranul de 1,4 inch este mare, clar și luminos; acoperit cu Gorilla Glass DX, rezistentă la zgârieturi. Se descurcă bine atât în condiții de iluminare scăzută, cât și în lumină puternică; își reglează singur luminozitatea. Ecranul poate fi pornit tot timpul sau la cerere, prin atingerea ecranului, ridicarea și răsucirea mâinii sau prin răsucirea inelului cadran.
Pe Galaxy Store există o mulțime de fețe de ceas atractive, majoritatea putând fi personalizate. Nu-i o noutate, însă eu sunt foarte entuziasmată de fețele… lui Van Gogh. De ceas, desigur. 🙂
Vezi această postare pe InstagramO postare distribuită de Irina Bartolomeu (@ibarts) pe
Funcționalități
Inelul cadran este un controler pentru interfață; rotire dreapta duce către widgets-uri; rotirea către stânga duce la deschiderea notificărilor. Aceleași mișcări le poți face și cu degetele glisând pe ecran. Notificările apar pe fața ceasului, în stânga și pot fi atinse pentru a extinde, acționa sau răspunde direct. Dacă glisezi în jos, vezi setările rapide. Butonul de sus: apăsat scurt, vezi aplicațiile. Butonul de jos are funcția de back; apăsat mai mult timp, se activează Bixby sau orice altă aplicație pe care o vrei setată; apăsat de 2 ori, pot fi vizualizate aplicațiile utilizate recent.
Când vin notificările de mesaje sau apeluri, ceasul inteligent sună sau/și vibrează. Vibrațiile astea sunt foarte utile, de exemplu, atunci când ai telefonul/ceasul pe silențios și nu numai. Implicit, ceasul este foarte util pentru persoanele cu deficiențe de auz; ele nu aud când sună ceasul, dar simt vibrațiile. Chiar mă gândeam că mi-e foarte util un astfel de ceas, în condițiile în care nu am telefonul la îndemână (este în geantă sau chiar acasă) și nu mai trebuie să fiu stresată că am ratat vreun mesaj. Da, telefonul poate rămâne acasă, iar tu să vezi notificările pe ceas. Iar asta se poate face simplu: prin intermediul eSIM și a serviciului Number Share, disponibil în exclusivitate la Orange, despre care voi povesti mai jos.
De asemenea, ambele dispozitive – ceasul inteligent Samsung Watch 3 și Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G au funcția de localizare a celuilalt. Prin intermediul ceasului poți găsi telefonul – în cazul în care nu mai știi unde l-ai pus – și invers.
Totodată, ceasul poate fi încărcat prin intermediul telefonului, cu condiția ca telefonul să aibă peste 30% baterie, activând funcția Wireless Power Share din setări. Funcția se dezactivează singură dacă nu mai detectează prezența ceasului pentru încărcare.
Samsung Galaxy Watch 3 este rezistent la apă până la 50 de metri, așadar, dacă obișnuești să înoți, nicio grijă, poți înota cu el. Atenție, nu este conceput pentru apă sărată, așadar, ține-l departe de mări și oceane.
S Health ocupă un capitol aparte. Este una dintre cele mai complexe aplicații de monitorizare a stării de sănătate pe un smartwatch, ce poate rivaliza cu Apple. Monitorizarea somnului, a pulsului, a nivelului de oxigen din sânge și a nivelului de stres, a ciclului menstrual. Nivelul de stres, de exemplu, poate fi monitorizat la fiecare 10 minute (așa este setat în mod implicit), poate fi setat să funcționeze continuu sau poate fi oprit. Ceasul te avertizează atunci când ești stresat și sugerează exerciții de respirație pentru a reduce stresul. Senzorul pentru măsurarea pulsului funcționează foarte bine, am testat în paralel cu tensiometrul, a rezultat aceeași valoare.
Din păcate, anumite funcții nu rulează, încă, în Europa. Și mă refer la EKG și măsurarea tensiunii arteriale.
Iar noile funcții de fitness îmbunătățesc monitorizarea activității. Șapte activități declanșează automat monitorizarea, adică ceasul va monitoriza chiar dacă uiți să pornești o anumită activitate. Avem așadar: alergare, mers pe jos, înot, ciclism, canotaj, antrenamente eliptice și antrenamente dinamice (gen aerobic). Iar inteligența ceasului se mai vede și atunci când te întreabă dacă ai terminat antrenamentul; de asemenea, își dă seama când schimbi activitatea, dacă treci de la bicicletă la mers pe jos sau la înot șamd, fără ca tu să nu mai faci nicio setare. Asta mi se pare foarte tare! Plus că, dacă iei o pauză de la antrenament, ceasul deja știe și oprește monitorizarea. Am încercat eu să-l păcălesc cu ”mersul pe jos”… stând la birou, n-a funcționat, după câteva secunde s-a oprit monitorizarea ”mersului”, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos. Chiar așa, nu poți trișa. 🙂
În orice caz, fiind un ceas inteligent, Galaxy Watch 3 va învăța comportamentul utilizatorului. Dacă ești o persoană activă, ceasul te va atenționa, din când în când, că ”a trecut aproape o oră. Încercați câteva întinderi sau o plimbare. Faceți mișcare!”. (Cu condiția să fie activate alertele pentru timp inactiv. )
Performanțe și baterie
Procesorul este Exynos 9110, Dual-core 1.15 GHz, 1 GB RAM, 8 GB memorie internă.
Aplicațiile se încarcă rapid. Samsung folosește propriul său sistem de operare pe ceasurile sale inteligente, numit Tizen cu One UI 2.0.
Toate versiunile dispun de 8 GB spațiu de stocare; sistemul de operare și aplicațiile preinstalate folosesc aproape 4 GB din acest spațiu, deci mai rămâne suficient spațiu și pentru alte aplicații sau muzică.
Bateria, deși la o capacitate mai mică decât versiunea anterioară, ține cam 2 zile în condiții de utilizare normală (fără a avea ecranul pornit non-stop și fără GPS).
Number Share, disponibil în exclusivitate la Orange
Ce înseamnă Number Share?
Să zicem că vrei să ieși la alergat în parc sau la plimbare cu cățelul și nu mai vrei să iei telefonul cu tine, dar ai ceasul inteligent. Sau poate, pur și simplu, ți s-a descărcat telefonul. Poți primi toate apelurile și mesajele pe ceas, fără a mai fi nevoie de telefon. Serviciul Number Share poate fi activat pe maximum 4 dispozitive secundare. Aceste dispozitive vor utiliza resursele de date și voce din abonamentul principal.
Cum poți activa Number Share?
Serviciul Number Share este disponibil atât pentru clienții persoane fizice, cât si pentru persoane juridice care au un abonament. Pentru acest serviciu nu există perioadă contractuală obligatorie, astfel încât poate fi activat sau dezactivat oricând - din contul MyOrange. Number Share costă 2€/lună (TVA inclus) pentru fiecare dispozitiv secundar asociat. În cazul abonamentelor care au inclus serviciul Number Share, nu plătești nimic pentru dispozitivele secundare asociate.
Mai multe detalii despre Number Share găsești aici:
o https://www.orange.ro/servicii/number-share/
o https://www.orange.ro/help/servicii-pentru-abonamente/number-share
eSIM, conectare smart
Mai multe detalii despre eSIM găsești aici:
o https://www.orange.ro/servicii/esim/
o https://www.orange.ro/help/servicii-pentru-abonamente/esim
Urmăriți și review-ul video, de la min. 7:44.