Un week-end în Veliko Tarnovo & Arbanassi

by Irina Bartolomeu

Dacă v-ați săturat de aglomerata Vale a Prahovei, dați o fugă până la Veliko Tarnovo, în Bulgaria. Aproximativ 170 de km (60 până la Giurgiu), un drum ce durează aproape 3 ore, în funcție de condițiile meteo și de cozile de la vamă. Taxa de pod se plătește de două ori, o dată la români – 13 lei și o dată la bulgari – 2 euro. Vinieta costă 5 euro (pentru o săptămână) și o găsiți la chioșcurile aflate imediat după vamă. Vă recomand să nu schimbați valuta la chioșcuri, ci, mai degrabă la ATM-uri (siguranță & curs valutar mai bun).

Despre Veliko Tarnovo se spune că seamănă cu Sighișoara, datorită farmecului său medieval. Căci Veliko Tarnovo este cunoscut drept ”Orașul Țarilor”, fiind fostă capitală a Bulgariei între anii 1185-1393. Originea numelui este legată de cuvântul slav “tern” sau “turn” (tron) și care, de-a lungul anilor, s-a transformat în Ternov, Turnov, Turnovgrad, Turnovo, pentru ca, în final, să fie Veliko Tarnovo.

Cea mai interesantă parte a orașului vechi mi s-a părut a fi strada Samovodska Charshia (astăzi numită Ulița Rakovski), unde, pe vremuri, meșteșugarii aveau aici atelierele de țesut, olărit, fierărie, tâmplărie. Meșteșugari mai găsiți și astăzi, cu suveniruri diverse și antichități. Dacă mergeți vara, îi veți vedea pe meșteșugari în plină acțiune, fiindcă ușile și ferestrele atelierelor sunt deschise privitorilor. În Hanul Hadji Nikoli este găzduit, în prezent, Muzeul de etnografie, iar în vechile case veți găsi cafenele și patiserii. Și, bineînțeles, pisici. Zeci de pisici care ”tronează” pe pervazele ferestrelor. În întreaga piață ai senzația că timpul a încremenit în loc, datorită păstrării stilului arhitectural al caselor. Nimic nu s-a schimbat aici de mai bine de un secol.

Alții spun că cel mai important obiectiv turistic al oraşului este impunătoarea Cetate Țareveț, unde se poate ajunge cu autobuzele sau microbuzele care pleacă din piaţa centrală a oraşului sau pe jos. Biletul de intrare costă 6 leva, dar, ca să poţi vizita întreaga cetate, ar trebui să-ți rezervi o zi întreagă. În fiecare an, pe 22 martie, când este ziua oraşului Veliko Târnovo, au loc festivităţi, concerte, focuri de artificii, însă evenimentul care atrage cei mai multi turişti îl reprezintă spectacolul de sunet şi lumini, unic în Europa. N-am ajuns la cetate, am preferat să ne rătăcim pe străduțele din centrul vechi.

Ce mai poți vedea în Veliko Tarnovo? Muzeul de Arheologie cu exponate din oraşele romane Nicopole şi Istrum şi Muzeul Renaşterii Naţionale şi al Adunării Constituante şi a Renaşterii Bulgariei, Muzeul Casa Sarafkina (construită în urmă cu 200 de ani). Până să ajungeți în partea nouă a orașului (cu blocuri terne, obișnuite, construite în perioada comunistă și supermarketuri), veți vedea că Veliko Tarnovo este un oraș al contrastelor, pe străzile sale fiind atât clădiri istorice, cât și magazine sau cafenele și restaurante moderne.

Unde poți mânca în Veliko Tarnovo? Un restaurant bun în Veliko Tarnovo este Shtastliveca, cu o panoramă splendidă asupra orașului. Mâncare bună, zeci de feluri de mâncare în meniu, tradiționale și internaționale, prețuri rezonabile (aprox. 100 lei/2 persoane; se poate plăti și cu cardul). Este situat chiar vizavi de zona Samovodska Charshia. Aveți grijă cu parcarea, parcați doar în locurile special amenajate (cu plată); există o parcare vizavi de restaurant.

La 4 km de Veliko Tarnovo, se află Arbanassi, declarat sat istoric de importanță națională, situat la înălţime, pe un platou. Nu veți găsi aici arhitectura modernă, ci doar cea medievală, autorităţile interzicând ridicarea clădirilor noi. Veți vedea aici cinci biserici și aproape 100 de case istorice, majoritatea construite din piatră.

Fiind vară, noi am preferat să ne cazăm în Arbanassi, pentru a împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Hotelul – Sevastokrator Hotel & SPA, inspirat ales, datorită panoramei spectaculoase (chiar și din piscină) asupra orașului Veliko Tarnovo. Cereți camere cu balcon la etajele superioare pentru priveliștea deosebită. Are restaurant, prețurile bune, se poate plăti și cu cardul, însă aveți grijă că nu toți ospătarii știu engleza, repetați de două ori ca să fiți siguri că au înțeles sau arătați-le direct în meniu (noi suntem pățiți).

Dar, desigur, găsiți hoteluri foarte bune și în Veliko Tarnovo: Gurko Hotel, Meridian Hotel Bolyarski, Hotel Akvaya, Yantra Grand Hotel, Interhotel Veliko Tarnovo, Family Hotel Silvestar, Arena Tarnovo Hotel, Agusta Spa Hotel – toate recomandate de prietenii care s-au cazat acolo.

Mai mult de 3 zile nu (prea) aveți ce face aici, de aceea, Veliko Tarnovo & Arbanassi sunt destinația ideală pentru un week-end.

Ați fost în Veliko Tarnovo, respectiv Arbanassi? Cum vi s-au părut? 🙂

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe