TransylvaNET – Federația care promovează patrimoniul transilvănean

by Irina Bartolomeu

29 de organizații de cultură din județele Sibiu, Brașov și Mureș au format o rețea de parteneriat cu scopul de a promova patrimoniul transilvănean. Astfel, în 2015, proiectul s-a concretizat în „TransylvaNet – Federația pentru patrimoniul transilvănean”; o Federație cu 10 membri fondatori: Fundația Heritas din Sibiu,  GAL Dealurile Târnavelor din Saschiz jud. Mureș, GAL Podișul Mediașului din Ațel jud. Sibiu,  Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) din Sighișoara, Asociația pentru Infrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), Asociația Impreună pentru Dezvoltarea Comunității (AIDC) din Brașov, Asociașia My Transylvania din Sibiu, Asociația Monumentum din Alțâna jud. Sibiu, Forum Arte din Brașov, Asociația Maghiarilor din Sibiu (HID).

În perioada de implementare aprilie – septembrie 2015, s-au realizat mai multe activități:

  • aprilie: workshop pentru analiza priorităților și conturarea strategiei – la care au participat 29 de reprezentanți din partea a 20 dintre organizațiile membre ale Rețelei.
  • iunie – iulie2 cursuri de formare – Management și scriere de proiecte (15-19 iunie 2015) și Advocacy (27-31 iulie 2015). În total, la cele 2 cursuri au participat 34 persoane diferite (19 participanti per curs, din care 4 persoane au participat la ambele cursuri) din partea organizațiilor membre ale Rețelei TransylvaNet (ONG-uri, instituții de cultură). Participanții au avut ocazia să interacționeze cu formatori foarte bine pregătiți, care le-au adus un aport considerabil de informații, au facilitat valorificarea experienței participanților și au stimulat schimbul de perspective și idei în cadrul grupului. În urma cursului de Management și scriere de proiecte s-au obtinut 4 drafturi de cereri de finanțare, iar în urma cursului de Advocacy s-a obtinut 1 draft de strategie de Campanie de advocacy. Aceste materiale vor fi utilizate pentru a asigura sustenabilitatea Federației, astfel drafturile de cereri de finanțare vor deveni aplicații de proiecte ce urmează a fi depuse în funcție de finanțările disponibile în lunile următoare, iar draftul de strategie de campanie de advocacy va fi folosit în activitățile viitoare de advocacy ale Federației.
  • iulie – octombrie: Este în plină desfășurare Campania de informare și conștientizare a comunităților locale, adresată comunităților locale din 3 orașe și 15 de sate și comune cu patrimoniu istoric reprezentativ aparținătoare județelor Sibiu, Mureș și Brașov. Mesajele vizează necesitatea conservării patrimoniului, maniera de utilizare și întreținere corectă a acestuia și posibilitățile de valorificare durabilă.Campania de informare va dura până la sfârșitul lunii octombrie. Localitățile incluse sunt:- județul Mureș – oraşul Sighișoara și satele Archita, Apold, Daia, Stejăreni şi Criț;- județul Sibiu – orașul Sibiu și satele Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic, Hosman;

    – județul Brașov – orașul Brașov și satele Viscri, Criț, Roadeș, Meșendorf şi comuna Cristian.

Mai multe informații veți găsi pe pagina de facebook TransylvaNET, dar și pe site-ul ce va fi lansat pe 30 octombrie – www.transylvanet.org.

10437506_375069129348253_4757697303739402890_n

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe