Vieți împletite

by Irina Bartolomeu

12036651_956447741060837_5255029097794910123_n

Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea a organizat evenimentul – Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucuresti şi din alte oraşe din ţară. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au îmbracat în culoarea speranței sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014).

Fundaţia Renaşterea, găzduită de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, a organizat cea de-a 15-a ediţie „Iluminare în roz” – simbol al luptei impotriva cancerului de sân, sub sloganul „Donează Sănătate. Donează Frumusețe”. Lumina Roz a fost declanșată de Andreea Esca, Ambasador al Fundației Renașterea și de Corina Caragea, donator în proiectul Vieți Impletite, proiect de donare de păr pentru efectuarea de peruci în beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer. Stilistul Sorin Stratulat, Ambasador L’oreal Professionnel/salon Beauty District,  îi va oferi Corinei, live, tunsoarea BRAVE CUT, simbol al celor care doresc să doneze 15 cm din părul lor.

Conducerea Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Monica Nistorescu și Andreea Esca au fost gazdele unei seri dedicate susținătorilor Campaniei Sănătății Femeii. După momentul festiv al iluminării în roz a Universității de Medicină, seara a continuat cu un moment artistic susținut de grupul Acapella Bluea Noise. Au fost sărbătoriți și medicii, dar și cei care au fost alături de Fundația Renașterea în ultimii 15 ani.

„Pentru a reaminti femeilor că prin control medical anual, cancerul poate fi învins, în fiecare an, la 1 octombrie, în peste 70 de țări se iluminează în roz clădiri reprezentative. Anul acesta, la a 15-a aniversare, vom lansa un proiect deosebit de important pentru pacientele oncologice, prin care le redăm frumusețea și încrederea. Prin proiectul Vieți Impletite, cei care doresc să se tundă, pot dona Fundației Renașterea părul, pentru a fi transformat în peruci ce vor fi oferite femeilor diagnosticate cu cancer” a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundatiei Renașterea.

Vieți Impletite. In 2008, in Belgia, Asociatia Think Pink a lansat proiectul de donare de par pentru pacientele cu cancer. S-au incheiat parteneriate cu saloanele de hairstyle si au organizat evenimente de donare de par, primind in timpul campaniei aprozimativ 100 de cozi pe saptamana, ajungand in prezent la 250 de cozi pe saptamana. Asociatia a promovat rezultatele proiectului (peste 3500 de femei au obtinut peruci din par natural) in cadrul European Komen Alliance, din care face parte si Fundatia Renasterea.

Daca in unele state europene, perucile sunt subventionate de stat sau macar partial decontate, in Romania acest lucru nu este reglementat legal. Costul unei peruci din par natural depaseste posibilitatile financiare ale multora dintre femeile cu cancer de san. Asadar, avand modelul belgian, s-a decis că se poate face o diferenta pentru frumusetea si increderea pacientelor oncologice, cu un minim de efort din partea donatorilor. Se vor stabili parteneriate cu saloane de hairstyling din Bucuresti, unde se vor putea gasi kiturile de recoltare a parului donat. Pungutele cu par vor ajunge prin intermediul Fundatiei Renasterea la o companie care realizeaza peruci si apoi va incepe procesul de prelucrare a parului si de realizare a perucii. Pasul final il reprezinta oferirea perucii catre pacientele diagnosticate cu cancer.

Criterii pentru donare:

Pentru realizarea unei peruci este nevoie de minim 5 codite in cazul parului bogat si de 7 codite pentru cel subtire. Lungimea minima a unei codite este 15 cm. Nu exista nici un fel de restrictie in ceea ce priveste parul vopsit sau grosimea firului de par.

Se pot face donatii in bani pentru manopera prelucrarii parului, care nu reprezinta un cost neglijabil (manopera pentru o peruca cu par scurt ajunge la 900 de lei, iar pentru una cu par lung depaseste 1500 lei). Donatiile se pot face online, pe platforma dedicata proiectului comunitate.fundatiarenasterea.ro

Donează Sănătate. Donează Frumusețe!

Te tunzi BraveCut?Si daca alaturi de panglica roz, ai purta altceva in semn de suport? Ce zici, te prinde curajul?

Posted by Fundatia Renasterea on Friday, October 2, 2015

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe