”Pumn, palmă sau cot?”

by Irina Bartolomeu

”Pumn, palmă sau cot?” îl întreabă un puști de clasa a V-a pe colegul lui. Colegul nu-i răspunde, iar  puștiul bătăuș îi dă o palmă. Colegul nu ripostează, fiindcă așa a fost învățat acasă: să nu riposteze, deoarece nimic nu trebuie să se rezolve prin violență, dar să-i spună doamnei diriginte și părinților. Puștiul bătăuș își mai lovise colegul în urmă cu un an, în timpul orei de religie. Profesorul observase, însă, întrucât cei doi nu erau înscriși la religie, le-a spus: ”Puteți să vă bateți cât vreți!”. Un alt profesor își înjură elevii încontinuu în timpul orelor sale. Părinții se plâng la ședințe, dar nu se rezolvă nimic.

Și totuși, în prima oră de dirigenție din clasa a V-a, copiii și-au notat, printre altele, următorul lucru: ”Nu avem voie să ne jignim sau să ne lovim colegii. VIOLENȚA este interzisă în școală, deci și între noi.” Teoretic, fiindcă practic, mulți copii nu țin cont de cele notate. Dar nici profesorii. Sunt acei copii care, cu siguranță, au parte de așa ceva în familie. Zilnic. Părinții bătăuși își transformă, implicit, copiii în bătăuși. Orice tentativă de violență are un trecut în spate. Un trecut care poate afecta viitorul.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul anului 2014, a fost raportat un număr total de 12.542 de situații de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Sunt cifre care nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Conform studiului sociologic la nivel național „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violența este „soluția“ identificată de către părinți pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să învețe direct de la părinții lor că violența este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învățat, ci și folosit mai departe, în relație cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.

Ieri, organizația Salvaţi Copiii România a lansat cea de-a șaptea campanie pentru combaterea violenței asupra copiilor.

Prin această campanie se intenționează tragerea unui semnal de alarmă referitor la faptul că orice comportament de violență împotriva unui copil, nu doar îl rănește, fizic sau emoțional, dar îi oferă un model de acțiune pe care copilul de astăzi, viitor adolescent, tânăr, adult, îl va duce mai departe, în relație cu cei din jur. Cu alte cuvinte, mulți dintre copiii care iau bătaie când sunt mici, devin violenți când sunt adulți.

„Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecvența și gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele, și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii.

În perioada imediat următoare va fi organizată o serie de 8 conferințe de educație parentală la care sunt așteptați 3.000 de părinți, menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat primul studiu național cu privire la incidența comportamentelor de bullying între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenția asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecție, nu doar îi afectăm dezvoltarea și sănătatea emoțională, dar îl și învățăm ceva –îl învățăm că violența este soluția. Astfel transformăm violența într-o lecție transmisă de la o generație la alta“, a mai spus Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii.

Organizația Salvați Copiii furnizează servicii gratuite de consiliere directă pentru copii și părinți, în cadrul unei rețele de șase centre de consiliere (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava). Părinții și copiii care au nevoie de consiliere se pot programa pentru ședințe gratuite și confidențiale de terapie, oferite de specialiști la centrele de consiliere din București și din țară. Mai multe informații despre consilierea gratuită se pot găsi pe site-ul www.parintibuni.ro. Platforma de informare și consiliere on-line rămâne la dispoziția părinților cu sfaturi de educație şi de gestionarea situaţiilor de criză fără a folosi violenţa.

salvati-copiii

sursa foto – Salvati copiii Romania

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe