Sărbătoarea Rabarbărului 2017

by Irina Bartolomeu

Pe 6 mai 2017 se va desfășura, la Saschiz, cea de-a cincea ediție ”Sărbătoarea Rabarbărului”, un eveniment organizat de Vecinătatea Femeilor din Saschiz.

Sărbătoarea Rabarbărului este un eveniment identitar pentru gastronomia locală și ,,vedeta” acțiunilor organizate de Vecinătatea Femeilor. De la un an la altul, numărul femeilor din Saschiz care s-au implicat a crescut constant (aprox. 20 au adus preparate din rabarbăr la ultima ediție), la fel și numărul participantilor: peste 1.000 în 2016. Din programul acestei ediții nu vor lipsi: ,,marșul plăcintelor” pe ritmurile muzicii de fanfară, degustări de preparate cu rabarbăr, târg al producătorilor locali, acțiuni de educație culinară pentru copii și tineri,  vizită ghidată la cetatea de refugiu, concert de chitară clasică în biserica evanghelică fortificată etc.

Vecinătatea Femeilor din Saschiz s-a înființat ca asociație non-profit în noiembrie 2015, la inițiativa unui grup de 23 de doamne și domnisoare care locuiesc și/sau muncesc în comuna Saschiz: casnice, antreprenoare, medici, profesoare, s.a. În decembrie 2016, numărul membrelor a crescut la 34, iar noi credem ca interesul altor ,,vecine” de a ni se alătura se datorează aprecierilor pozitive primite din partea comunității față de acțiunile desfășurate de vecinătatea femeilor pe plan local. 

,,Nucleul” asociației a fost grupul de șase femei din Saschiz care, în anul 2011, câștiga locul I in competitia ,,Femei Antreprenor” si un premiu de 2.500 USD pentru a pune in practica un Plan de afaceri. Una din activitatile cele mai importante de atunci a fost Sarbatoarea Rabarbarului” , desfasurata pentru prima data in 17 sept. 2011.

Scopul asociaţiei este ,promovarea şi susţinerea drepturilor şi intereselor comune ale femeilor şi familiilor din mediul rural pe plan local, microregional, regional,  naţional şi internaţional, în vederea creării posibilităţilor de participare a acestora la viaţa socială, artistică şi culturală, prin dezvoltarea de proiecte de interes la nivel social, cultural, economic, turism, educaţional. Numai în primul an de la înființare, Vecinătatea Femeilor a organizat: Sărbătoarea Rabarbărului (mai 2016), un prânz cu meniu de nuntă săsească în cadrul săptămânii culturale Haferland (august 2016), Târg de Sănătate cu analize gratuite de care au beneficiat peste 90 de locuitori ai comunei Saschiz (septembrie 2016),  masa de prânz la ceremonia de instalare a noului preot ortodox pentru 100 de persoane și Balul Recoltei, un eveniment dedicat membrelor asociației și invitaților lor (cu tombolă, premii și muzică tradițională săsească și românească). Pentru ca aceste evenimente/activități să fie posibile, s-a accesat un grant de 4.000 lei prin Consiliul Județean Mures (programul anual de subvenții pentru acțiuni culturale), s-au primit donații și s-au încheiat parteneriate informale cu actori locali interesați de dezvoltarea comunității (Primăria Saschiz, GAL Dealurile Târnavelor, fundația ADEPT Transilvania, Casa de pe Deal, Pivnița Bunicii, Hanul Cetății, pensiunea Cartref Saschiz s.a.). Implicarea ,,vecinelor” a fost voluntară de fiecare dată, răsplată pentru timpul și munca depuse în folosul evenimentelor Vecinatății fiindu-ne mulțumirile și aprecierile aduse de cei care s-au bucurat de ele.  

Calendarul activităților Vecinătății în 2017 s-a diversificat prin introducerea a două evenimente/acțiuni noi: participarea la Ziua Internațională a Cititului Împreună (februarie a.c.) și Musical Brunch, în 11 august. Calendarul integral este pe www.vecinatateafemeilor.com și pe pagina de facebook Vecinatatea Femeilor din Saschiz.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe