Retelele sociale pe val (draft)

by Irina Bartolomeu

Daca prima retea sociala de la noi a fost neogen.ro, Calin Fusu fiind promotor al conceptului de social networking, acum putem spune ca avem parte de o supraabundenta de retele sociale.  De nisa sau generale.  Aveam, asadar, retea pentru proprietarii de masini,  retea pentru cei care lucreaza in IT, retea de business , inca una pentru profesionisti nu stiu de care, alta gen hi5 (dar nici pe departe cu aceeasi reputatie a hi5), o clona youtube si una de twitter, iar de cateva zile au aparut: heyo.ro – o retea construita in jurul ideii de concursuri “amuzante” (zic ei) de genul cel/cea mai… (un proiect F5/TreeWorks), hellow.ro – o retea de blogging, foto si video sharing (proiect Rockmedia/Republika), civika.ro – dedicata voluntarilor si proiectelor sociale si ultima sosita, hipet.ro – o retea sociala pentru proprietarii de animalute de companie.

Am testat pana acum ikonect.ro si lucrez.in/it dar nu m-au dat pe spate, inca nu le-am gasit utilitatea in conditiile in care prefer linkedin.com ca retea sociala profesionala; urmeaza sa testez civika.ro si cu siguranta o voi sustine fiindca zona proiectelor sociale e mai pe sufletul meu.

Multi au pus problema monetizarii retelelor sociale. Eu nu o vad atat de spinoasa. Poate fi luat exemplu linkedin care obtine venituri (si) din conturile premium. Ma refer aici la retelele sociale de nisa. Ai cont free si cont premium. Vrei mai multe optiuni/servicii? Platesti pentru cont premium. Si bineinteles, clasica publicitate poate fi o alta forma de venit. Insa obtinerea de venit imediat este posibila in functie de promovarea si impactul avut pe piata respectiva.
Potrivit unui studiu eMarketer, cheltuielile companiilor pentru publicitate prin retelele sociale vor creste cu 17% in 2009 – pana la 2,35 miliarde dolari.
“In China, Japonia, Coreea de Sud si Rusia, retelele sociale au obtinut venituri nu doar din advertising, ci si din vanzarea produselor virtuale si din taxele platite de membrii sai pentru jocuri ori acces la continut si servicii premium”, a afirmat D.A.Williamson, senior analist la eMarketer.
Deci iata o “felie” deloc de neglijat in aceste vremuri tulburi de criza. Cu conditia existentei unor idei originale si bine puse la punct.  Desi, pe de alta parte, ma intreb ce rost ar avea atatea retele cand exista deja celebrele facebook, hi5, myspace si nu in cele din urma, linkedIn. Ce avantaje am daca ii regasesc pe cunoscutii X-ulescu, Y-ulescu si Z-ulescu si pe reteaua aia, si pe ailalta, si pe asta, iar acum si pe cele romanesti ?


You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe