Poveşti de la FITS 2016. La… concert, din dragoste pentru voi!

by Irina Bartolomeu

Povestea concertului gospel oferit de corul Academiei de Muzică Contemporană din Guildford vine de la Raluca Barbu, voluntar în Departamentul Comunicare FITS 2016:

Cred că toată lumea a văzut măcar o dată în filme un cor de muzică gospel și a fost fascinată de energia și mesajul pieselor interpretate. Acest sentiment l-am putut resimți live seara trecută cu ocazia concertului de la Biserica Evanghelică a corului ACM Gospel Choir din Marea Britanie, un grup de oameni frumoși, pasionați și optimiști, cu talentul de a te binedispune și a te face să intri în universul lor. Și da… chiar am simțit dragostea, după cum enunță titlul spectacolului: ”Din dragoste pentru voi”.

Am avut plăcerea de a discuta cu dirijorul și, totodată, fondatorul corului în 2005, Mark De-Lisser, o persoană deschisă și caldă. Acesta mai este, printre altele, și antrenor la emisiunea TV „The Voice UK”, cel care a prelucrat celebra serie de cărţi “Sing Out!” şi autor al cărţii „Inspire Your Choir”. Prima dată aici, el este încântat de România, îi plac oamenii și priveliștile pitorești, afirmând că festivalul de la Sibiu este evenimentul său preferat de anul acesta.
ACM Gospel Choir este premiat și recunoscut în toată lumea și se poate lăuda cu deținerea unui record mondial, respectiv pentru concertul de colinde susținut la cea mai mare înălțime. Despre această experiență, Mark De-Lisser exclamă: ”A fost o nebunie! Era ciudat să ne urcăm în avion și să cântăm, întrucât nu ne auzeam vocile din cauza zgomotului. Dar a fost foarte distractiv, iar pasagerii ne-au acompaniat. Chiar îmi place atunci când publicul dansează și cântă împreună cu noi. Satisfacția e și mai mare, știind că suntem unul dintre cele două coruri care au încercat asta vreodată.”

Despre muzica sa, renumitul dirijor a explicat că îi place să-și spună povestea prin intermediul ei. De aceea, încearcă să fie cât mai autentic și onest, simțind atât de multă bucurie și eliberare, fiindcă poate urca pe scenă și să-și cânte viața, transmițând acest lucru și publicului. Muzica gospel are, prin definiție, un caracter religios; totuși, Mark De-Lisser o prezintă într-un mod modern, axându-se pe componenta spirituală. ”Eu cred că am fost creați de o ființă superioară cum e Dumnezeu, iar orice creator merită să fie slăvit. Așadar, acestora le pot fi dedicate cântece jazz, blues, gospel… dar important e să transmită ideea de mulțumire și înălțare.” Mesajul pe care dirijorul i-l atribuie muzicii gospel este prea frumos în engleză pentru a fi tradus: ”If you might feel hopeless, we bring hope to you. If you might feel lifeless, we bring life to you.”

Pentru cei care doresc o oră de relaxare și bună dispoziție, sper că v-am convins că reprezentațiile din serile următoare ale spectacolului celor de la ACM Gospel Choir nu trebuie ratat!

Programul, aici: http://www.sibfest.ro/evenimente-2016/din-dragoste-pentru-voi

Foto credit: Sebastian Marcovici

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2016

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2016

Din dragoste pentru voi ©Sebastian Marcovici-36

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2016

Din dragoste pentru voi ©Sebastian Marcovici-40

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2016

Din dragoste pentru voi ©Sebastian Marcovici-41

Foto: Sebastian Marcovici | FITS 2016

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe