Poveşti de la FITS 2016. Ăsta nu-i părul meu! Compania Osadia, Spania

Zilele trecute, vă spuneam că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu înseamnă mai mult decât teatru. V-aţi imaginat vreodată că şi coafatul ar putea fi transpus în teatru? Spectacolul Companiei de teatru stradal Osadia a fost jucat pentru prima dată în Barcelona, în 1996, apoi prezentat în toată Europa, în Australia, Statele Unite, America de Sud, Africa, China, Arabia Saudită și Asia de Sud-Est, în festivaluri de artă internaționale, festivaluri de muzică, evenimente speciale, promoții și petreceri private. Conceptul este realizat de actorul, stilistul și avangardistul make-up artist, Alejandro Rendon.

Cristina Arcaș şi Teodora Fălămaș, voluntare în cadrul Departamentului Comunicare FITS2016,  povestesc cum a fost spectacolul “Ăsta nu-i părul meu!”:

Oricine a avut ocazia sã fie implicat direct în acest spectacol, anume sã se afle pe scenã, știe exact de ce se numește așa: pãrul poate e al lor, dar cu siguranțã nu mai e de recunoscut.

,,Ãsta nu-i pãrul meu!” nu e ceva ce vezi în fiecare zi. Compania spaniolã “Osadia” și-a fãcut apariția într-o manierã ineditã. Încet, încet, lumea s-a adunat în jurul micii scene, fiind atrasă de costumele extravagante ale artiștilor. Nimeni nu ştia ce se întâmplă inițial, dar ceva te făcea să te opreşti să vezi ce e pe-acolo. Când artiştii au invitat oameni din public sã urce pe scenã nu au fost prea mulți doritori. Într-un final, doi curajoşi au dat startul spectacolului propriu-zis. Ei au transformat ceea ce noi numim o frezã ”hai cã merge” în artã.

Care a fost reacția publicului? Mai întâi trebuie să menţionãm cã publicul s-a divizat în douã tabere: cei care își doreau sã fie neapãrat în speactacol – amatorii de experiențe tari și cei care se ascundeau în spatele primei categorii: the “no way I’m doing this” people. Puteai observa pe fața tuturor celor rãmași în public uimirea și totuși spaima de a nu fi urmãtorii sau dimpotrivã, cei care întrebau: “Pot să fiu eu urmãtoarea?”. Cei care nu au participat au stat pe margine și au apreciat curajul voluntarilor pentru schimbare: ”Eu nu aș putea sã fac așa ceva, dar bravo celor curajoși! Îmi place cã spectacolele la FITS sunt tot mai diversificate în fiecare an și cã se upgradezã și devine tot mai spectaculos.”

Am avut ocazia sã îi întrebãm pe cei care au avut parte de un make-over cum s-au simțit. Bogdan, primul transformat, a fost mai mult decât mulțumit cu rezultatul final, deși avea îndoieli la început: ”Nu regret, dar în niciun moment nu mã așteptam la o asemenea schimbare. Sunt foarte uimit!”

Cei doi artiști de la Osadia au coafat profesionist și, dupã cum ne-au spus Maria și Daniela, voluntarele responsabile pentru ei, sunt niște oameni extraordinari și în afara spectacolelor. Noi am profitat de cele câteva minute libere ale lor dinaintea spectacolului, fiind curioase cum le-a venit ideea de a face artã din coafor. ”Totul a început ca promovare a unui prieten, apoi a rãmas ca spectacol. Ce prima datã a fost publicitate a devenit un show internațional.”
Publicul e, desigur, o parte crucialã a spectacolului. Ei se bazeazã foarte mult pe voluntarii din public, viteji îndeajuns sã se lase supuși transformãrii, de aceea comunicarea și bonding-ul e foarte important. Cât despre sursele de inspirație pentru coafuri, cei doi artiști spanioli au fost foarte scurți și la obiect: ”cultura și istoria populară”.

Așadar puteți descoperi în acest spectacol un nou mod de a afla enigmele Spaniei, sã fiți supuși unei transformãri care, mãcar pentru puțin timp, vã face sã iesiți din tipar sau sã fiți pãrtaș al acestei schimbãri.

Foto credit: Calin Muresan

Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016
Foto: Calin Muresan | FITS 2016

Acest articol a fost citit de 3877 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.