Frigiderul, de la obiect de decor la utilitate și performanță

by Irina Bartolomeu

Până la inventarea principiilor refrigerării artificiale (în 1748, de către cercetătorul scoțian William Cullen) și până la inventarea propriu-zisă a primului frigider comercial (în 1913), oamenii, încă din antichitate, se foloseau de un fel de pivniță din gheață. Este impropriu spus pivniță, mai degrabă o groapă săpată în pământ și izolată cu zăpada bătută, care se transforma în blocuri de gheață. Astfel de ”pivnițe” din blocuri de gheață întâlnim și în prezent în zonele arctice unde temperaturile scăzute mențin perfect ideea unui ”frigider” pentru produse, însă… frigiderele casnice au fost inventate pentru… restul lumii.

Existența unui frigider este crucială în zilele noastre. Îmi amintesc că, înainte de 1989, ai mei țineau produsele nu în frigider, ci în congelator. Din cauza ”rației” zilnice de curent, frigiderul clasic (unul mic, rusesc) era folosit mai mult pe post de cămară. În schimb, un congelator mic trebuia să facă față cu brio. Produsele alimentare (carnea, mezelurile) erau porționate pe zile, astfel încât să nu apară fenomenul de congelare-decongelare și iarăși congelare și așa mai departe. Ouăle erau învelite fiecare în ziare ”Scânteia” și depozitate în cel mai îndepărtat raft din cămară… iar mama gătea zilnic.

A venit Revoluția și noțiunea de ”rație de curent” a dispărut. Însă frigiderul clasic era inutilizabil. Nefiind folosit ani de zile, nu mai funcționa în parametri normali. A fost primul obiect casnic aruncat și primul obiect casnic nou cumpărat după Revoluție. Se dăduse drumul la piața produselor alimentare de tot felul și, după atâția ani de comunism, cenzură și rații alimentare, frigiderul devenea plin cu produse… Dacă aveai bani, aproape orice poftă culinară ți se putea îndeplini.

Și totuși, lipsa frigiderului am mai resimțit-o chiar în anul în care plecam la mare cu copilul pentru prima oară. Avea aproape 1 an și luasem cu noi biberoane, lapte, produse ce trebuiau pasate pentru supe-creme, fructe și alte minunății. Iar hotelul la care ne cazasem n-avea frigidere în camere. A fost o întreagă tragedie, o săptămână de vacanță transformată într-un coșmar. Iar vara aceea a fost ultra călduroasă și, după cum vedeți, n-am uitat nici până acum. Este, de fapt, primul lucru pe care îl urmăresc când rezerv cazările în România, dar și străinătate: ”Aveți frigider?”. Apoi, ajunsă la destinație, este primul lucru pe care îl verific. Frigiderul trebuie să funcționeze, să nu fie doar un obiect de decor cum era pe vremuri… Este cel mai important lucru. Să nu uităm, totuși, că hrana este una dintre nevoile principale ale omului.

În ceea ce privește confortul de acasă, frigiderul trebuie să fie mai mult decât util. Primul frigider luat după Revoluție s-a stricat după nici doi ani. A urmat un altul, care a rezistat ceva mai mult. Apoi au apărut frigiderele mai ”deștepte”. Am mai avut unul cu parte electronică integrată; după doi ani, fix după ce-a expirat garanția, și-a dat duhul. Se stricase tocmai partea electronică (nu se mai putea seta temperatura pentru frigider și congelator), iar prețul înlocuirii ei era echivalentul unei combine frigorifice noi. Și uite așa a urmat o altă combină frigorifică. Mereu am urmărit să fie din clasa A, aceasta însemnând și un cost mai mic la factura de curent. Apoi compartimentarea și optimizarea, alte criterii importante pentru achiziționarea frigiderului sau a unei combine frigorifice. Grija pentru detalii și calitatea. Uite o chestie deșteaptă pe care am găsit-o la frigiderele Liebherr: Smart Frost – asta înseamnă reducerea formării de gheață în interior și presupune automat o dezghețare după un timp mai îndelungat (se știe doar că, din când în când, trebuie să dezgheți congelatorul). Exact pe aceste criterii pun accentul astăzi. Și, mai ales, pe extragaranție. De exemplu, Liebherr a dat startul unei noi campanii de extragaranție; astfel, toate produsele achiziționate în perioada 15 mai – 31 august 2016 beneficiază de 6 ani garanție (4 ani + 2 ani extra)! 6 ani! Ce alt obiect casnic sau electronic mai beneficiază de o astfel de extragaranție de 6 ani? Niciunul. Nici autoturismele (5 ani maxim). Iată, deci, la Liebherr, grija pentru detalii și calitate, implicit durabilitate – peste 60 de ani de experiență în domeniu.

Astăzi pot să deschid frigiderul de n ori pe zi fără teamă că mi se strică produsele. Astăzi, frigiderul este locul din care copilul se alimentează cu fructe și legume proaspete. Sau cu limonadă. Sau înghețată la discreție.

liebherr6ani

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe