Megafoane gigantice din lemn amplifică sunetele unei păduri din Estonia

by Irina Bartolomeu

Dacă v-ați plimbat vreodată prin pădure, ați sesizat acea pace și liniște pe care n-o găsiți în orașe. Dar, practic, în pădure, puteți auzi sunetele naturii. Fie frunzele care foșnesc, vântul, crengile care trosnesc, ciripitul păsărelelor și alte sunete, poate, insesizabile.

Câțiva studenți de la Academia de Arte din Estonia au decis să amplifice aceste sunete ale naturii prin trei megafoane gigantice (3 metri diametru) din lemn, așezate într-o zonă împădurită luxuriantă (Varstu Parish, lângă RMK Pahni Nature Centre) și transformată într-un spațiu de meditație și relaxare. În plus, formele conice oferă un potențial adăpost modest pentru turiștii care vor să-și petreacă noaptea aici, precum și o platformă pentru cursurile ținute în aer liber, evenimente culturale la scară mică și concerte. Proiectul s-a numit RUUP, iar construcția megafoanelor a fost finanțată de RMK și departamentul de arhitectură interioară al Academiei de Arte din Estonia.

”Marca înregistrată a Estoniei o reprezintă atât abundența de sunete din pădurea noastră, dar și tăcerea”, a remarcat Valdur Mikita, scriitor și specialist în semiotică, implicat în proiect. “În megafoane, gândurile pot fi auzite. Acesta este un loc bun pentru a naviga prin ”cartea naturii”, pentru a asculta și a înțelege pădurea prin sunet.”

Photo credit: Tõnu Tunnel

Photo credit: Henno Luts

Photo credit: Henno Luts

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe