De ceva vreme tot aud: Consumă produse româneşti! Nu-mi place patriotismul asta fortat. Dar sa nu ne mai miram atunci cand strainii ne vor cumpara hectar dupa hectar. “Terenurile nu se vand oricui, oricum si cu oricat, pentru ca ele sunt valoroase, iar terenurile agricole in viitor vor fi si mai valoroase. Pamanturile care produc valoare vor ramane valoroase.“, ii sfatuia pe fermieri fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără.
A venit criza si lumea se uita in primul rand la pret, nu mai conteaza ca e produs in Romania. Insa ar trebui sa adoptam o atitudine pozitiva fata de produsele romanesti. Nu imi place sa-mi schimb preferintele sau sa renunt la calitate. Totusi ieftin nu inseamna si prost.
De ce consum produse romanesti?
– Produsele romanesti sunt mult calitative fata de cele de import. Nu sunt mai fatoase, dar nu sunt injectate cu chimicale. Fructele si legumele romanesti sunt naturale 100%. Astea imi amintesc de copilaria petrecuta la tara, de placerea nestavilita de a consuma ciresele “furate” de prin livezi sau rosiile “imperfecte” dar atat de gustoase din gradina bunicilor.
– Avem branduri romanesti care au succes pe piata internationala. In Europa sunt cel mult o mie de produse protejate, in timp ce in Romania exista Magiunul de Topoloveni, a carui reteta este neschimbata de peste 100 de ani. Nu contine conservanti si aditivi. Asta imi aminteste de gustosul gem de prune fiert de bunica, in cazan. In acest fel putem incuraja istoria regiunii si putem starni amintiri in constiinta locala.
– Consumul este determinat de doi factori: de pret si de venit. La noi, preturile au crescut din cauza cresterii TVA, iar veniturile au scazut pe fondul micsorarii salariilor. Insa pretul produselor romanesti este mult mai mic datorita achizitionarii directe de la producatorii locali.
– Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca circuitul banilor in plan intern ne favorizeaza, orice bun cumparat de aici inseamna salariu pentru cel ce lucreaza in domeniu si bani la buget. In felul acesta se poate redresa economia romaneasca atat de afectata de criza.
Problemele cele mai mari vizavi de consumul produselor autohtone erau lipsa acestora din piete, hypermarketuri, dar si lipsa informarii corecte a romanilor. Degeaba voiam sa cumpar struguri romanesti, varza sau vinete, dacă eu nu le gaseam in Bucuresti. In schimb, zaceau pe marginea drumului la 30 de km de Bucuresti. Asta arata ca nu suntem capabili sa adunam strugurii din zonele viticole unde se produc si sa-i aducem la preturile corecte in zonele unde nu se produc? Deci, daca vrem sa consumam produse romanesti, trebuie ca statul sa-i ajute pe producatorii romani sa-si aduca produsele pe piata.
Inclusiv retailerii alimentari au cerut statului sa sprijine revitalizarea sanatoasa a consumului, sustinuta de productia interna. „Facilitarea accesului la fonduri europene al micilor agricultori ar aduce mai multe produse romanesti pe rafturile retailerilor si ar diminua importurile de alimente“, afirma, in 2009, Tjeerd Jegen, fost director general al retelei real-, Hypermarket Romania.
Astazi pot sa ma bucur ca mare parte dintre probleme s-a rezolvat. real,- Hypermarket Romania constientizeaza si merge pe ideea „Mănânci sănătos, trăieşti sănătos”, incurajand romanii sa cumpere produse romanesti. real,- ofera consumatorilor un sortiment cat mai bogat de produse romanesti pentru a incuraja productia locala prin dezvoltarea unei colaborari permanente cu producatorii locali, in cadrul programului “Produceti romaneste, vindem romaneste”. Prin acest program, furnizorii locali au posibilitatea de a-si desface marfurile intr-una dintre cele mai extinse retele comerciale prezente pe piata, in conditiile puse la dispozitie de facilitatile comertului modern. De la inceputul programului, numarul furnizorilor locali a crescut cu 20% si au intrat in oferta permanenta a hipermarketurilor real,- peste 500 de articole noi, produse de peste 100 de furnizori locali, atat din zona alimentara cat si nealimentara.
“Standul produselor romanesti” cu fructe si legume poate fi reperat cu usurinta in magazinele real,- datorita semnalizarii clare, cu insemnele naționale: harta si tricolorul si motive populare romanesti pe fundal.
Este de apreciat faptul ca real,- Hypermarket Romania organizeaza si Targul Producatorilor Locali, planurile companiei fiind ca targurile sa aiba loc cu o periodicitate bilunara, iar ofertele sa se imbogateasca de la o editie la alta cu noi produse traditionale. Delicatese din carne (inclusiv carnati in untura la borcan, jumari sau mezeluri traditionale), prajituri de casa (cu branza, mar, nuci, mac), dulceturi de afine, coacaze, nuci verzi sau delicatese precum dulceturile de piper alb, ceapa rosie, usturoi sau ardei iute, siropuri naturale de afine, muguri de brad, menta salbatica, soc, mure, trandafiri etc., dar si sosuri ardelenesti dulci sau picante, zacusca, pita traditionala de faina de grau sau de malai si cozonaci cu diferite umpluturi…
real,- sustine dezvoltarea producatorilor locali, cu precadere in sectorul de legume si fructe, unde aprovizionarea din piata interna este inca deficitara, si incurajeaza consumul de produse romanesti.
Asadar, consumati produse romanesti pentru a trai sanatos! De la real,-!
Noi, moroseni fiind, vom alege intotdeauna in zilele de sarbatoare delicatesele din carne (carnatii in untura, slana, jumarile, sarmalele, caltabosii), dar si prajiturile de casa cu nuca. Asa cum numa’ Buna din Maramu’ stia sa le faca…
articol participant la etapa 26 SuperBlog 2012
3 comments
Am primit chiar zilele astea ceva produse romanesti. Si chiar pareau de la tara.
Proba aceasta a fost, anul trecut, una dintre probele mele preferate. Mi-a placut articolul tau si mi s-a parut unul obiectiv. Mi-ai facut o pofta de bunatati morosenesti ca aproape ma bucur ca vine Craciunul.
Foarte tare!