Cum se lucreaza cu agentiile imobiliare din Romania

by Irina Bartolomeu

In urma cu cativa ani am vrut sa-mi inchiriez garsoniera. Initial am intrebat cunostintele si prietenii cunostintelor daca stiu pe cineva care ar avea nevoie de o garsoniera. Apoi, la recomandarea prietenilor am apelat la o agentie imobiliara Bucuresti si nu regret nicio clipa alegerea facuta.

De ce recomand si cum se lucreaza cu agentiile imobiliare?

  • Agentiile imobiliare ofera o serie de servicii imobiliare. Ele nu se rezuma numai la a prezenta niste locuinte, ci ofera si consultanta, evaluari, plus asistenta la incheierea tranzactiilor.
  • Agentiile imobiliare au baze mari de date si cunosc detaliile tuturor proprietatilor. Voi nu trebuie sa va mai agitati sa cautati oferte/cereri in nestire.
  • Se alege intotdeauna o agentie imobiliara cu sediu fix si sa fie afiliata unei uniuni profesionale, unde sa i se poata verifica activitatea. Daca in ultimul an, agentia si-a schimbat sediul de cateva ori, clar e ceva dubios la mijloc si este de preferat s-o evitati.
  • Contactati agentia imobiliara si spuneti ce anume vreti. Cat mai detaliat. Plus pretul pe care vreti sa-l obtineti, cat sunteti dispusi sa negociati. Oricum, comisionul agentului este platit atat de cumparator, cat si de vanzator. Acesta se situeaza intre 3-5% din valoarea tranzactiei, iar la inchirieri, comisionul poate fi valoarea chiriei pe o luna. Toate aceste informatii se discuta fata in fata. Nu la telefon.
  • Tratati cu un singur agent, nu cu mai multi. Pentru ca fiecare agent dintr-o agentie poate fi specializat pe o anumita zona/cartier. De asemenea, nu apela la mai multe agentii imobiliare in acelasi timp. Ai sa te trezesti cu o droaie de telefoane, iar aceleasi explicatii le vei oferi ore in sir. Lucrati pe cat posibil cu o singura agentie. Se poate incheia un astfel de contract de exclusivitate.
  • Tineti minte ca acel comison cedat agentiei iti garanteaza siguranta si finalitatea tranzactiei, iar in caz de complicatii (doamne fereste!), te poti indrepta impotriva lor. Daca te ocupi singur si te trezesti ca sunt anumite situatii juridice nerezolvate cu locuinta pe care ai ochit-o, este greu sa mai arunci vina pe cineva. Vina iti apartine tie in totalitate.
  • Daca vreti sa vindeti/inchiriati, agentul va veni cu cativa potentiali clienti. Urmatorul pas este incheierea precontractului si achitarea avansului de catre client. Proprietarul aduce apoi actele originale pentru verificarea si incheierea contractului de vanzare/cumparare/inchiriere pentru notariat.
  • Sa stiti ca agentiile imobiliare se dau  peste cap pentru a gasi fix acele oferte sau acei clienti care se potrivesc descrierilor/cerintelor voastre. Daca ati vizionat mai mult de zece oferte cu o agentie si niciuna nu va convine, puteti apela la o alta agentie. Dar asta si in functie de contractul de exclusivitate pe care l-ati incheiat. (poate sa fie pe o perioada de 1-3 luni).
  • Pe de alta parte, daca voi nu sunteti hotarati sa vindeti/cumparati/inchiriati, nu stresati agentiile imobiliare. Voi pierdeti banii, ei timpul, iar pe viitor este posibil sa refuze sa va mai ajute.

Acestea fiind spuse, va doresc sa aveti cat mai putina bataie de cap cu cererile si ofertele imobiliare si va recomand sa apelati cu incredere la agentiile imobiliare din Romania.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe