Gesturi mici pentru oameni mari: premiază inovația anului 2014

by Irina Bartolomeu

Zilele trecute, Financial Times scria că biologul James Watson, câștigător al Premiului Nobel în 1962 pentru descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului, își vinde medalia de aur… Watson a spus că a devenit un nimeni și a fost evitat de lumea întreagă în urma declarației sale din 2007, când a sugerat că persoanele de origine africană ar fi mai puțin inteligente decât persoanele albe. “Nimeni nu vrea să admită că exist”, a spus el. A fost forțat să se retragă de la laboratorul din New York și concediat din toate consiliile de administrație din care făcea parte. A făcut o greșeală, dar Watson a recunoscut și și-a cerut scuze. El speră ca prin vânzarea medaliei (aprox. 2,5 milioane $) să fie iertat de oameni. Pe de altă parte, ceea ce a descoperit el – structura ADN-ului – și pentru care a primit Premiul Nobel (împreună cu Francis Crick și Maurice Wilkins) – are efecte pe termen lung. Cel de la casa de licitații Christie (care se ocupă de vânzarea medaliei) a spus că James Watson este ”cel mai mare om de știință în viață. Există multe personalități în istorie care au fost găsite vinovate, însă descoperirile lor depășesc aceste slăbiciuni omenești”.

Într-adevăr, poate că Watson a greșit când… l-a luat gura pe dinainte, însă descoperirile sale legate de ADN-ul uman ar fi trebuit să primeze. Practic, poate fi considerată cea mai mare descoperire științifică a secolului 20, iar unul dintre savanți a fost pe nedrept înlăturat din lumea geneticii moleculare…

Astăzi, de 1 Decembrie, Ziua României, vă invit să susținem valorile și originalitatea, să susținem geniile românești. Noi, românii, suntem altfel! Se știe despre români că sunt inventivi, iar invențiile românești stârnesc curiozitatea, dar fac și senzație. Sunt eficiente și… schimbă lumea.

În ultima perioadă am asistat neputincioși la problemele legate de Roșia Montana și exploatarea gazelor de șist. Și iată că lucrurile se pot pune în mișcare și altfel. Există oameni pentru care contează foarte tare mediul înconjurător, flora și fauna. Înseamnă o lume mai curată, mai puțin poluată, o lume sănătoasă. Vreau să vă prezint un inventator român a cărui invenție mi s-a părut genială: instalație pentru aerarea apelor la suprafață. Constantin Antohi are în palmares aproape 80 de invenții. Patru dintre acestea sunt în producție de serie. El face parte din două echipe care au fost medaliate cu aur și argint la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Inventatorul a obținut medalia de aur și premiul special din partea Iranului pentru invenția ”Instalație pentru aerarea apelor la suprafață” și medalia de argint pentru ”Casoleta aseptică”. Cele două invenții care urmează să fie puse în aplicare în scurt timp au fost înscrise în competiția PR3MIAZĂ INOVAȚIA.

Constantin Antohi a declarat că ”Instalația de aerare a apelor la suprafață a pornit de la fapte reale. În Iași există o salbă de lacuri care sunt folosite pentru creșterea peștilor și au existat situații în care s-au dezvoltat alge care consumă oxigenul din apă, iar asta a dus la asfixierea peștilor. Acest lucru se întâmplă și dacă temperatura de afara este foarte mare, iar oxigenul se evaporă din apa, ceea ce duce la sufocarea peștilor. În aceste cazuri pierderile sunt substanțiale, au existat situații în care s-au sufocat 700 de tone de pește.
Lucrul acesta poate fi evitat prin aerarea apei, mai exact introducerea aerului în apa lacurilor se face prin răcirea în prealabil în subteran a acestuia. Din subteran aerul este preluat cu ajutorul compresoarelor folosind energia solară și energia eoliană. Prin introducerea aerului rece, temperatura apei scade, în acest fel crește un aport de oxigen ceea ce stopează fenomenul de eutrofizare, de înflorire a apei.
Concluzia specialiștilor este și că introducerea oxigenului în apă duce la îmbunătățirea calităților organoleptice a peștelui prelucrat.” (sursa)

Invenţia prezintă următoarele avantaje:

–   exclude consumul de energie convenţională;

–   poate funcţiona continuu prin utilizarea energiei eoliene şi solare;

–  poate reduce temperatura apei prin introducerea aerului rece (stocat în rezervoare subterane);

–  măreşte randamentul conversiei fotovoltaice a energiei solare prin utilizarea unor instalaţii de răcire a panourilor fotovoltaice;

–  se pot realiza diferite tratamente ale apei prin introducerea de substanţe sub forma de aerosoli sau ozon în aerul insuflat sub presiune.

Anual, sute de inventatori români din toate domeniile se inscriu in concursurile de inventică de pe întreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea minții românești. Compania 3M şi-a propus să premieze aceşti inventatori şi astfel a pornit conceptul de „PR3MIAZĂ INOVAȚIA”, care oferă un premiu de 2000 de euro celei mai bune invenţii româneşti din ultimii ani. Cred că ”Instalație pentru aerarea apelor la suprafață” a lui Constantin Antohi este una dintre cele mai bune invenții românești ale anului 2014 și care merită să câștige premiul. Inovația lui o puteți vota în cadrul aplicației PR3MIAZĂ INOVAȚIA. Inventatorul român Constantin Antohi subliniază faptul că scopul principal al invențiilor este de a face ca civilizația mondială să evolueze…

Haideți să apreciem mai mult oamenii. Să-i omagiem la adevărata lor valoare. Merită mult mai mult din partea noastră!

premiaza inovatia

 

 

You may also like

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe