Încă din clasa I, prin operele studiate, se urmărește și îmbogățirea vocabularului. Fie că sunt neologisme, regionalisme, arhaisme, expresii sau cuvinte compuse, mai puțin întâlnite, la finalul lecției există acea rubrică numită ”vocabular”. Însă, de cele mai multe ori, explicațiile date în manuale nu sunt suficiente. Aici intervine rolul dicționarului.
Ce dicționare n-ar trebui să lipsească din orice casă?
Dicționar de omonime, paronime, sinonime, antonime
Dictionarul ilustreaza structura semantica a vocabularului limbii romane. Sunt oferite explicatii in vederea folosirii corecte a cuvintelor cu scopul eliminarii confuziilor si pentru descoperirea rapida a sensului cautat al unui termen.
Materialul inregistrat sub forma de perechi de cuvinte este organizat in trei sectiuni: I. Omonime; II. Paronime; III. Sinonime – Antonime.
Dictionarul de arhaisme cuprinde un numar mare de cuvinte vechi ale limbii romane, disparute sau pe cale de disparitie, carora li se indica sensul, domeniul de folosire, precum si originea. Autoarea inregistreaza cuvintele din fondul pasiv al limbii romane, cu intentia de a le face cunoscute vorbitorilor de astazi, de a inlesni intelegerea textelor de odinioara sau a scrierilor cu subiect istoric. Studiul arhaismelor in invatamantul romanesc contribuie la aprofundarea cunostintelor despre limba romana.
Dicționar de locuțiuni ale limbii române
Dictionarul cuprinde o parte importanta a vocabularului limbii romane: locutiunile, grupuri de cuvinte care se comporta unitar din punct de vedere lexical si gramatical. Locutiunile limbii romane sunt caracterizate morfologic, fiind explicate si ilustrate prin exemple de limba, cele mai multe dintre ele extrase din operele scriitorilor romani reprezentativi.
Dicționar de proverbe românești
Dictionarul cuprinde unele dintre cele mai cunoscute proverbe romanesti, fiind util in primul rand elevilor, dar si publicului larg, interesat de bogatia folclorului nostru; Proverbele au fost grupate in functie de cuvantul care reprezinta centrul de greutate al enuntului paremiologic respectiv. Acolo unde este nevoie, autoarea explica termenii cu uz redus intalniti in proverbe, mai ales cuvintele cu circulatie populara, regionala si arhaismele.
Dicționar explicativ de pleonasme efective
Lucrarea de fata prezinta un numar mare de pleonasme, erori de exprimare, constand in alaturarea unor cuvinte sau constructii cu inteles identic sau asemanator, inregistrate de autor in diferite tipuri de texte: publicistice, artistice, stiintifice.
Lucrarea cuprinde circa 1200 de cuvinte-titlu continand termeni literari, in sensul larg al conceptului. Explica toate notiunile de teorie literara prezentate in programa scolara, cu exemplificari din literatura romana si cea universala. Abordarea notiunilor este accesibila, conducand la o insusire rapida a acestora mai ales datorita numeroaselor exemple comentate.
Menit aprofundarii de catre elevii claselor V-XII a studiului limbii si al literaturii romane, dictionarul ofera o selectie a regionalismelor celor mai frecvent intalnite atat in manualele scolare, cat si in lucrarile incluse in bibliografia obligatorie.
Dictionarul cuprinde un numar mare de cuvinte neologice, imprumutate sau create in limba noastra, atat in perioada de modernizare a vocabularului romanesc, cat si in etapa actuala.Sunt prezentate, mai ales, neologismele intalnite frecvent in manualele scolare si in lucrarile care fac parte din bibliografia obligatorie pentru testele nationale, bacalaureat, admitere etc.Fiecare articol al dictionarului cuprinde informatii asupra incadrarii gramaticale, precum si asupra sensului neologismelor.
Toate aceste dicționare, precum și alte cărți școlare le găsiți la reducere (70%!), la editura All. Fiindcă zilele viitoare începe școala. Dar și școala reducerilor la All!