Derapaje în blogosferă

by Irina Bartolomeu

Va intrebam zilele trecute cum e cu libertatea de exprimare si limitele sale in blogosfera. Iata ce am constatat eu:

– nu exista diferente prea mari intre derapajele din blogosfera si derapajele din presa scrisa. Toti se folosesc de faptul ca online-ul nu este reglementat. Nici pentru presa scrisa nu avem o lege a presei, insa se pot folosi actele normative internationale, cat si cele interne – Constitutia Romaniei, Noul Cod Civil si Codul Penal.

– injuratul pe blog. E usor sa injuri o persoana sau o companie pe blog. Pe langa faptul ca iti strica imaginea si afecteaza brandul personal, insulta si calomnia sunt pedepsite, ajungandu-se pana la caz penal. Multi spun ca “blogul este unul personal, asa ca nu vad de ce m-as cenzura” sau “de ce injur? pentru ca asa vreau”… Este chiar asa de greu sa aduci dovezi si sa-ti argumentezi parerile in cazul in care o persoana sau o companie a gresit cu ceva, fara a injura, insulta, calomnia?

– in ceea ce priveste viata privata a persoanei si dreptul la propria imagine:

  • Aici ar intra blogurile foto / video. Cati dintre cei care fac fotografii / filme cer acordul persoanelor fotografiate / filmate?
  • Cei care organizeaza concursuri si cer ca in comentarii sa se mentioneze numele complet si adresa de e-mail. Aici se incalca clar legea privitoare la protectia datelor cu caracter personal. Nu este suficienta adresa de e-mail furnizata in formularul/campurile de inscriere din cadrul comentariului (si care nu apare in mod public)?
  • Violarea corespondentei private. Zilele trecute, un jurnalist a publicat pe blog un articol in care a introdus texte dintr-o conversatie purtata pe e-mail, intre doua persoane. Jurnalistul a invocat interesul public.
  • cancanuri, barfe, zvonuri despre vedete. Divortul a doua vedete este interesant pentru public, dar nu de interes public, ceea ce nu este totuna.

– mizand pe libertatea de exprimare, unele bloguri au publicat, in ziua alegerilor, exit-poll-urile partiale. Legea alegerilor locale spune clar (dar nu si pentru online) ca “în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării”. Pentru ca aceste informatii pot influenta, manipula votul alegatorilor. Oamenii nu sunt informati corect. Mai multe despre publicarea acestora, aici.

Alte derapaje in blogosfera:

– furtul de idei si imagini. Neatribuirea corecta a citatelor folosite. Insusirea textelor altor persoane. Lipsa mentionarii autorilor fotografiilor.

Cunoasteti si alte derapaje in blogosfera? Care ar fi solutiile pentru a le stopa?

You may also like

11 comments

D-Petre 26/06/2012 - 21:13

Se plagiaza tezele de doctorat si noi am vrea sa stopam derapajele blogosferei ?
Inteleg sa avem pretentii de la un doctorand, un intelectual, un om de cultura, etc. dar pe un blog poate scrie cam oricine. Daca iti place citesti daca nu esti de acord cu felul in care scrie omul pe blog nui-l mai citesti. Selectia se va face natural si in timp … nu e nevoie de “legea presei” sau CNA-ul internetului.

Reply
irina bartolomeu 26/06/2012 - 21:39

@D-Petre, nu cred ca se pune problema sa nu-l mai citesti, nu e ca zappingul tv. Daca informatia publicata te afecteaza pe tine sau pe mine? Practic, libertatea ta se termina unde incepe libertatea celuilalt 🙂

Reply
Tudor 29/06/2012 - 10:36

Redactarea unor review-uri in baza informatiilor postate anterior in mediul online, fara sa se testeze personal produsul sau serviciul promovat.

Reply
irina bartolomeu 31/08/2012 - 10:01

da, da, corect, asta e la ordinea zilei…
aici gresesc si cei care organizeaza astfel de concursuri… cum naiba sa scrii un review bun, obiectiv, cand tu nici nu ai tinut produsul in mana?!

Reply
Pisica Roz Blog 01/07/2012 - 11:47

Solutiile vin si din educatia fiecaruia. Ce faci in blogosfera este fix acelasi lucru pe care il faci si in viata offline. Sa ne educam mai bien copii, zic. Ca astia trecuti prin viata mai greu ii mai indrepti.

Reply
Recomandari de weekend | Blogatu 01/07/2012 - 15:36

[…] Derapaje în blogosferă […]

Reply
Aniela Deby 03/07/2012 - 18:31

Majoritatea plagiaza acum.Nu este nici un remediu pentru ei..

Reply
Pato Basil 30/08/2012 - 18:04

cele mai frecvente si deranjante sunt furturile… atat de imagini, text, idei, video, informatii personale etc.

Ar mai fi “nivelul” o data ajunsi la un nivel nu mai scriu lucruri citibile ci doar anunta evenimente sau mai stiu eu…bine “citibile” de catre mine asta e o chestie personala.

Reply
irina bartolomeu 31/08/2012 - 09:59

si… solutiile? care ar fi? poate scrii tu un articol despre asta 😉

Reply
Ochiu ratiunii 01/02/2013 - 21:40

Ar mai fi si chinuirea limbii romane… tot sub aspectul libertatii de exprimare.

Reply
Leapsa de experienta | Irina Bartolomeu 08/02/2013 - 10:44

[…] samd. Si da, mi-a fost de folos in blogging. Mai intai sunt jurnalist si apoi blogger. Si condamn derapajele din […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe