Derapaje în blogosferă

Va intrebam zilele trecute cum e cu libertatea de exprimare si limitele sale in blogosfera. Iata ce am constatat eu:

– nu exista diferente prea mari intre derapajele din blogosfera si derapajele din presa scrisa. Toti se folosesc de faptul ca online-ul nu este reglementat. Nici pentru presa scrisa nu avem o lege a presei, insa se pot folosi actele normative internationale, cat si cele interne – Constitutia Romaniei, Noul Cod Civil si Codul Penal.

– injuratul pe blog. E usor sa injuri o persoana sau o companie pe blog. Pe langa faptul ca iti strica imaginea si afecteaza brandul personal, insulta si calomnia sunt pedepsite, ajungandu-se pana la caz penal. Multi spun ca “blogul este unul personal, asa ca nu vad de ce m-as cenzura” sau “de ce injur? pentru ca asa vreau”… Este chiar asa de greu sa aduci dovezi si sa-ti argumentezi parerile in cazul in care o persoana sau o companie a gresit cu ceva, fara a injura, insulta, calomnia?

– in ceea ce priveste viata privata a persoanei si dreptul la propria imagine:

 • Aici ar intra blogurile foto / video. Cati dintre cei care fac fotografii / filme cer acordul persoanelor fotografiate / filmate?
 • Cei care organizeaza concursuri si cer ca in comentarii sa se mentioneze numele complet si adresa de e-mail. Aici se incalca clar legea privitoare la protectia datelor cu caracter personal. Nu este suficienta adresa de e-mail furnizata in formularul/campurile de inscriere din cadrul comentariului (si care nu apare in mod public)?
 • Violarea corespondentei private. Zilele trecute, un jurnalist a publicat pe blog un articol in care a introdus texte dintr-o conversatie purtata pe e-mail, intre doua persoane. Jurnalistul a invocat interesul public.
 • cancanuri, barfe, zvonuri despre vedete. Divortul a doua vedete este interesant pentru public, dar nu de interes public, ceea ce nu este totuna.

– mizand pe libertatea de exprimare, unele bloguri au publicat, in ziua alegerilor, exit-poll-urile partiale. Legea alegerilor locale spune clar (dar nu si pentru online) ca “în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării”. Pentru ca aceste informatii pot influenta, manipula votul alegatorilor. Oamenii nu sunt informati corect. Mai multe despre publicarea acestora, aici.

Alte derapaje in blogosfera:

– furtul de idei si imagini. Neatribuirea corecta a citatelor folosite. Insusirea textelor altor persoane. Lipsa mentionarii autorilor fotografiilor.

Cunoasteti si alte derapaje in blogosfera? Care ar fi solutiile pentru a le stopa?

Acest articol a fost citit de 6277 ori

Post Author: Irina Bartolomeu

11 thoughts on “Derapaje în blogosferă

  D-Petre

  (26/06/2012 - 21:13)

  Se plagiaza tezele de doctorat si noi am vrea sa stopam derapajele blogosferei ?
  Inteleg sa avem pretentii de la un doctorand, un intelectual, un om de cultura, etc. dar pe un blog poate scrie cam oricine. Daca iti place citesti daca nu esti de acord cu felul in care scrie omul pe blog nui-l mai citesti. Selectia se va face natural si in timp … nu e nevoie de “legea presei” sau CNA-ul internetului.
  D-Petre a scris pe blogul sau… Gărâna Jazz Festival

  [Raspunde]

  irina bartolomeu

  (26/06/2012 - 21:39)

  @D-Petre, nu cred ca se pune problema sa nu-l mai citesti, nu e ca zappingul tv. Daca informatia publicata te afecteaza pe tine sau pe mine? Practic, libertatea ta se termina unde incepe libertatea celuilalt 🙂

  [Raspunde]

  Tudor

  (29/06/2012 - 10:36)

  Redactarea unor review-uri in baza informatiilor postate anterior in mediul online, fara sa se testeze personal produsul sau serviciul promovat.

  [Raspunde]

  irina bartolomeu Reply:

  da, da, corect, asta e la ordinea zilei…
  aici gresesc si cei care organizeaza astfel de concursuri… cum naiba sa scrii un review bun, obiectiv, cand tu nici nu ai tinut produsul in mana?!

  [Raspunde]

  Pisica Roz Blog

  (01/07/2012 - 11:47)

  Solutiile vin si din educatia fiecaruia. Ce faci in blogosfera este fix acelasi lucru pe care il faci si in viata offline. Sa ne educam mai bien copii, zic. Ca astia trecuti prin viata mai greu ii mai indrepti.
  Pisica Roz Blog a scris pe blogul sau… Sa facem biznis, deci.

  [Raspunde]

  […] Derapaje în blogosferă […]

  Aniela Deby

  (03/07/2012 - 18:31)

  Majoritatea plagiaza acum.Nu este nici un remediu pentru ei..
  Aniela Deby a scris pe blogul sau… Chica Loca,asculti si tu?

  [Raspunde]

  Pato Basil

  (30/08/2012 - 18:04)

  cele mai frecvente si deranjante sunt furturile… atat de imagini, text, idei, video, informatii personale etc.

  Ar mai fi “nivelul” o data ajunsi la un nivel nu mai scriu lucruri citibile ci doar anunta evenimente sau mai stiu eu…bine “citibile” de catre mine asta e o chestie personala.
  Pato Basil a scris pe blogul sau… Concurs – sa maritam telefonul!

  [Raspunde]

  irina bartolomeu Reply:

  si… solutiile? care ar fi? poate scrii tu un articol despre asta 😉
  irina bartolomeu a scris pe blogul sau… Staropramen, Na Zdravi!

  [Raspunde]

  Ochiu ratiunii

  (01/02/2013 - 21:40)

  Ar mai fi si chinuirea limbii romane… tot sub aspectul libertatii de exprimare.
  Ochiu ratiunii a scris pe blogul sau… Vând cinci litri de aghiasmă de Bobotează

  [Raspunde]

  […] samd. Si da, mi-a fost de folos in blogging. Mai intai sunt jurnalist si apoi blogger. Si condamn derapajele din […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge