Daca nu produci un accident usor timp de patru ani, risti sa faci unul grav !

by Irina Bartolomeu

Acum 2 ani m-am apucat de scoala de soferi. Mi-am dorit de acum hat ani sa imi iau permis, dar lipsa timpului m-a impiedicat sa urmez cursurile si sa sofez practic. Mi-a fost recomandat un instructor independent. In primele 45 de minute mi-a explicat totul despre masina. Iar in urmatoarele 15 m-a poftit la volan. Era pentru prima oara cand “testam” o masina. Emotiile si-au spus cuvantul si nu am fost in stare mai de nimic. La finalul primei sedinte, instructorul mi-a spus pe un ton de repros ca “nu simt masina”. In urmatoarele ore trebuia sa conduc “ca la carte”! Evident, ajungeam acasa, luam cartile in brate, puricam site-uri si forumuri in nestire, completam chestionare engros si pana la urmatoarea sedinta zbarnaiam de teorie. Si regulamentul, dar si cum se conduce o masina… Nu-mi explica nimic pe traseu. Il vedeam doar ca rabufnea, trantea, se enerva, dar nu spunea nimic. Sau vorbea la telefon… Iar la finalul fiecarei sedinte efectiv tipa: N-ai facut bine aia, n-ai vazut ca ai trecut pe rosu, ai turat prea mult motorul, ai mers ca melcul.. samd. Si bineinteles, “nu simti masina, nu esti in stare sa conduci!” De fiecare data imi venea sa plang si de unde, la inceput, abia asteptam sa fac scoala, acum ajunsesem sa ma stresez si sa-mi fie sila sa ma mai duc. Pardon, rectific, de 2 ori mi-a atras atentia in trafic (urland!) ca trebuie sa schimb banda si m-a fortat sa inaintez pe trecerea de pietoni desi aveam rosu la semafor, iar pietonii verde… (a tras de volan si a facut slalom printre pietoni!) Personal prefer un pisalog care sa ma innebuneasca din 10 in 10 secunde, baga intaia, baga a doua, calca ambreiajul samd. Si, bineinteles, sa respecte regulamentul! Sa-si dea interesul, ca de instructor depind viitorii soferi.. El formeaza practic baza, nu conteaza ca experienta o capeti in timp… sofand. Daca pornesti prost, conduci prost, nu iei nici examenul si arunci si banii pe fereastra…
Dupa 10 ore am cedat… nu inainte de a-i spune ca-i un dobitoc si ca nu stie sa predea.
Acum ma intreb… oare instructorii astia nu fac niciun curs de metodica predarii? Oare sunt evaluati pshihologic daca sunt in stare sa fie instructori? Oare cand o fi fost evaluat psihologic ultima oara instructorul de care am avut parte? Care ar trebui sa fie calitatile unui bun instructor? Dupa ce criterii sa-i alegem?
Si te mai miri ca la stirile de la ora 5 vezi numai accidente rutiere…

In peregrinarile mele pe net, am intalnit un site, forum mai bine zis, care atinge exact aceasta problema, instructorii auto. Ca design nu exceleaza, insa ma intereseaza contentul. Motto-ul : Daca nu produci un accident usor timp de patru ani, risti sa faci unul grav! Toti cei care detin permis sau inca urmeaza cursurile, sunt invitati sa-si spuna parerile despre instructorii auto pe care ii au “in dotare”. Dar si reciproca este valabila, instructorii auto pot discuta despre elevi si problemele cu care s-au confruntat. Asadar, nu ezitati, spuneti de cine sa ne ferim, instructori prosti sau recomandati-ne pe cei buni! Faceti “fise” si scrieti plusuri/minusuri pentru fiecare instructor! Dati si note, eventual!
Initiatorul proiectului mai propune ca instructorului al carui elev, dupa obtinerea permisului de conducere, a provocat un eveniment rutier soldat cu pierderi de vieti omenesti, sa-i fie anulata licenta definitiv si irevocabil. Perfect de acord!

You may also like

2 comments

tainic 15/08/2015 - 08:05

Din motive similare (nemultumirea fata de instructori auto neprofesionisti) am creat acest site: http://www.topinstructoriauto.ro care face vizibile procentele de promovabilitate ale tuturor instructorilor si scolilor auto din tara.

Reply
Daniela 30/05/2017 - 16:19

Interesant articol si site foarte bun, multumesc mult.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe