Curs de desen: creion, cărbune, pastel

Pentru că unul dintre cele mai citite articole de pe acest blog este cel despre pictură, astăzi vin cu recomandarea unui curs de desen în cadrul Fundației Calea Victoriei. Oricine poate desena. Mai bine spus, oricine poate învăța să deseneze, deoarece desenul poate însemna talent și imaginație, dar în aceeași masură poate însemna doar observație, măsurători și exercițiu. 

Desenul a stat intotdeauna la baza artelor vizuale. Van Gogh sustinea ca desenul constituie fundatia oricarui artist. Fie ca este vorba despre pictura, sculptura, grafica, arta digitala, desenul este o conditie.
Desenul este o tehnică şi o artă care constă în reprezentarea grafică a unui obiect, a unei figuri, sau a unui peisaj pe o suprafaţă bidimensională, plană sau curbă. Reprezentarea se face în general prin linii, puncte, pete, simboluri etc. Desenul poate fi monocrom sau colorat. Nimic mai simplu. Cursul este structurat astfel:

Curs 1 – Bazele unui desen

Vom incepe atelierul nostru de desen prin a descoperi cum sa incadram o imagine. Ce inseamna compozitia si care sunt regulile compozitionale care pot anticipa daca o lucrare poate fi buna sau nu. Cum se incepe o compozitie de natura statica. La ce trebuie sa fim atenti si mai ales cum sa masuram astfel incat sa ne educam simtul vizual si coordonarea mana-ochi. Cum sa facem astfel incat sa putem aprecia frumusetea si forta unei linii. Ce inseamna linia modulata si cum ne poate ajuta ea la expresivitatea unui desen.

Curs 2 – Hasura Umbre si lumini

Pe aceeasi natura statica deja inceputa in cursul anterior, aflam care este firescul umbrelor, chiar daca la inceput ne va fi greu sa distingem detaliile. Invatam ce este hasura si cum sa o folosim corect. Ne indreptam atentia catre diferitele tipuri de contrast cat si la degradee-uri fine si tonuri subtile.

Tehnici invatate: creion-carbune-pastel

Curs 3 – Mari artisti

Cu ajutorul unor fragmente din documentare vom intra in lumea marilor artisti ai lumii. Ne vom inspira din desenele lui Albrecht Durer, da Vinci, Degas, Cezanne, Renoir, Rodin, Toulouse-Lautrec, Picasso, Van Gogh, Warhol si multi altii, pentru a putea intelege mai bine cu ce provocari s-au confruntat acestia in realizarea unei gravuri, picturi sau chiar a unei sculpturi. Si cu atat mai mult vom incepe sa intelegem diferentele intre desenul caracteristic picturii, cel al graficii, desenul de arhitectura sau cel al sculptorilor.

Curs 4 – Ce este un crochiu?

Ne vom ajuta de informatiile deja acumulate si vom exersa simtul observatiei incercand sa facem schite dupa corpul uman. Vom afla cum surprinzi “esenta” unui om sau a unui obiect intr-un timp scurt. Ne vom ajuta de creta color si acuarela ca sa realizam mai multe astfel de crochiuri.

La finalul acestui curs de desen veti deprinde informatiile necesare pentru a incepe o lucrare artistica in orice forma a ei fie ca este vorba despre o pictura sau o lucrare de grafica.

Mai mult decat atat, vi se va dezvolta simtul observatiei si vi se va deschide un univers vizual nou, cu un potential artistic enorm, iar voi veti pleca acasa cu satisfactia de a fi invatat ceva nou si cu cel putin trei lucrari “bune de inramat”. 🙂

Lector: Teo Varzaru
Data incepere: 9 Ianuarie 2017
Ora curs: 19:00, Numar ateliere: 4
Frecventa: saptamanal, luni (o sedinta dureaza 2 ore)

Cost: 250 ron (materiale incluse, total 4 sedinte), Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (materiale incluse, total 4 sedinte)

Dacă nu ai prins loc la seria din 9 ianuarie a Cursului de desen, te vei bucura să afli că s-a programat o serie suplimentară, ce va începe din 12 ianuarie și se va desfășura în seri de joi.

Mai multe detalii și înscrieri, aici: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/curs-de-desen-creion-carbune-pastel/

 

 

Acest articol a fost citit de 12386 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.