Calitatea sunetului depinde de căști

by Irina Bartolomeu

Sunetul cel de toate zilele… Sunetul ploii, sunetul tunetului, sunetul viorii, sunetul muzicii, multitudine de sunete. Dar… v-ați pus vreodată în pielea unui om care nu aude deloc sau aude prost? Chiar zilele trecute, Mădălina Turza de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități spunea că se uită la emisiunea Vocea Romaniei fără sonor pentru a nu-și trezi copilul:  

”Un experiment nefiresc pentru o emisiune muzicala. In tacerea care nu canta am doua ganduri: 
1. Foooarte multi dintre noi suntem binecuvantati cu niste daruri pe care nici nu le observam.
2. Vreau o schimbare de concept in media televizuala pentru cei care nu aud.
Pentru cine crede ca exagerez, il invit sa incalte papucii fara sonor o zi.
Si mai cred ca o lectie planetara ar fi ca fiecare dintre oamenii de pe Pamant sa traiasca o zi cu un anumit tip de CONDITIE/dizabilitate.
Cred ca umanitatea ar face un salt urias. Tind sa cred ca si la capitolul razboaie lucrurile s-ar schimba fundamental.”
scria ea pe contul de facebook.

Chiar așa, cum o fi să urmărești o emisiune muzicală fără sonor? (Eu sunt obișnuită!) Sau daca auzi prost, cu boxele date la maxim, cu vecinii care-ți bat zi de zi în țeavă sau sună la ușă și te amenință cu plângere la poliție pentru… poluare fonică?

Nu merg la teatru și nici la filmele românești. Dar asta am mai zis-o acum cîțiva ani. În schimb, am vrut, împreună cu o prietenă, să implementez, printr-un proiect de finanțare, un sistem de căști la teatrul pentru copii pentru a da posibilitatea și copiilor cu dizabilități de auz să se bucure de o piesă de teatru, de o poveste pe de-a-ntregul ei. În România, sunt 23400 de persoane cu handicap auditiv iar în București, 2008 persoane (conform raportului anph.ro). N-am reușit să implementăm chiar atunci, dar n-am renunțat la idee. Încă.

Totuși, printr-o conjunctură, la job trebuie să mă folosesc de căști. Așa am putut face diferența între mai multe modele de căști, unele bune, altele mai slabe. Iar zilele trecute, la sugestia unui prieten, am fost la un magazin de muzică în ideea de a testa niște… căști. Aveam nevoie de căști performante. Din păcate, m-am întors dezamagită. Oamenii de la magazinul respectiv au refuzat ideea de testare, pe motiv că produsele lor sunt sigilate și nu le pot desface. Adică le cumperi doar în urma specificațiilor și… cam atât. Adică dai 2000 de lei mai întâi și le testezi… acasă. Din păcate, în cazul meu, nu pot cumpăra un obiect care are legătură cu auzul fără a-l testa mai întâi. Telefonul, chiar dacă nu-l folosesc prea mult, trebuie să fie testat înainte pe partea de sunet. Iar căștile, cu atât mai mult.

Apoi am aflat de campania Bose Romania. Soțul meu care, culmea, se ocupă chiar cu sunetul (captare sunet pentru film și emisiuni) cunoaște produsele Bose. ”Cum să nu le știu? Sunt foarte bune produsele lor!” îmi zice el. Tot el – știind situația mea medicală – îmi spune, de obicei, ce mi se potrivește.

Dar ce mi se potrivește? Ce înseamnă calitatea sunetului pentru mine?

-Frecvențele. Eu nu aud, de exemplu, frecvențele înalte. Asta a reieșit în urma audiogramelor.

-Volumul. Cât de tare trebuie să se audă? În funcție de materialul audio/video, volumul trebuie reglat. În general, îl setez de la jumătate încolo. Totuși, cu cât este dat volumul mai tare, cu atât mai mult apar distorsiunile. Asta în cazul în care sunt căștile proaste. Pe de altă parte, volumul dat tare distruge și mai mult auzul.

Multe dintre căștile BOSE acoperă aceste detalii (conform specificațiilor prezentate pe site). Însă… mie mi-ar plăcea să le testez. Cu atât mai mult fiindcă unul dintre motto-urile Bose a devenit „Cere o demonstrație”, pentru că doar așa poți să-ți dai seama cât de bine se aud produsele lor. Cere o demonstratie! Cer. Am ”ochit” deja doua modele: ăsta http://www.bose-romania.ro/casti-wireless/casti-bluetooth-bose-ae2w

Bose

și ăsta http://www.bose-romania.ro/casti-cu-anularea-zgomotului/quiet-comfort-25-compatibil-android

Bose

Totuși, voi, cei de la BOSE România, ce credeți că mi se potrivește? 🙂

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe