Am avut în teste, de la Orange, prin programul Orange Smartphone Tester, noul smartphone Samsung Galaxy Note20 ULTRA 5G și ceasul inteligent Samsung Galaxy Watch 3.
Seria Note a dat mereu senzația de opulență, iar Note 20 Ultra 5G nu face excepție. Când îl ții în mână pentru prima oară, ai tendința să spui că este mult prea mare; poate de aici și denumirea de phablet. Însă afișajul este impresionant. Un Dynamic AMOLED 2X Infinity-O. Producătorul susține că sticla folosită, Gorilla Glass Victus, pe partea din față și din spate a Note 20 Ultra, este de două ori mai rezistentă la zgârieturi, în comparație cu Gorilla Glass 6. Partea din spate a telefonului are un finisaj mat, datorită căruia nu se văd amprentele. Însă poziționarea camerelor de pe spatele telefonului nu numai că strică design-ul, ci și afectează realizarea fotografiilor, pentru că, fiind mare, ai tendința să-l ții bine, iar când vrei să faci fotografii sau să filmezi, acoperi camerele cu degetele, fără să vrei. Pe de altă parte, chenarul care încadrează camerele este nițel mai înalt decât acestea, tocmai pentru a le proteja mai bine de zgârieturi.
Construcția lui te obligă să folosești neapărat o husă de protecție, însă design-ul și-ar pierde din farmec…
Comparativ cu seriile anterioare, S Pen s-a mutat din partea dreaptă jos în stânga jos.
Este primul telefon Samsung care oferă o rată de reîmprospătare dinamică de 120Hz atunci când derulezi sau te joci pentru a avea o mișcare fluidă; atunci când nu este nevoie, trece automat la 60Hz, pentru a economisi bateria. De altfel, poate fi comutat și manual pe 60Hz, în loc de 120Hz.
Spre deosebire de seriile anterioare, cititorul de amprente este mult mai bun. La Note20 Ultra este situat pe ecran.
Marele atu ar fi latența mai mică, până la 9ms (față de 45ms la seriile anterioare), ceea ce înseamnă o diferență semnificativă și vizibilă. Și… dacă nu știați, Note are un efect audio care sună ca un stilou care zgârie hârtia; sunetul a fost îmbunătățit față de efectul de pe Galaxy Note 10.
Foarte tare mi se pare și ideea că poți scrie pe ecran fără să-l deblochezi! Cred că e cea mai bună funcție de la S Pen.
Gesturile prin aer sunt geniale pentru comenzi rapide. De ex. poate face poze de la distanță – max. 10 metri în spațiu deschis, doar apăsând butonul de pe el. Poate combina notițe audio cu notițe scrise de mână. Tot la partea de notițe, poate îndrepta literele în cazul în care scrii înclinat. Oricum, excelează la recunoașterea scrisului de mână chiar și atunci când scrisul pare ilizibil. Notițe pe care le poți exporta, ulterior, în ppt sau word.
Vezi această postare pe InstagramO postare distribuită de Irina Bartolomeu (@ibarts) pe
De asemenea, S Pen poate fi folosit pentru ”mesaje live”, adică poți adăuga texte pe fotografii, acestea sunt animate și pot fi exportate ca gif sau mp4.
Vezi această postare pe InstagramO postare distribuită de Irina Bartolomeu (@ibarts) pe
Camera primară, 108 mp, camera ultra wide, 12 mp, camera teleobiectiv, 12 mp, iar camera foto pentru selfie, 10 mp.
Senzorul de focalizare automată cu laser ajută la o focalizare mai rapidă. Există și funcția de ”focalizare live”, care separă subiectul de fundalul care poate fi blurat prin mai multe efecte.
Până acum se spunea că Samsung suprasaturează imaginile. Am făcut comparații cu Apple, și anume cu iPhone 11. Însă totul depinde și de condițiile de iluminare. Dacă la primul test, pe modul de noapte, reieșea că fotografia (la exterior) făcută de iPhone era mai contrastantă decât cea făcută de Note 20 Ultra, la următorul test, la interior, a reieșit că Samsung reușește să redea fidel atmosfera.
Foarte faine ies și selfie-urile, având posibilitatea de a aplica diverse efecte de retuș.
Zoom-ul optic 5x al telefonului produce fotografii foarte bune în condiții de iluminare suficientă. Dar și cel digital 10x. Din păcate, zoom-ul digital 50x este inutilizabil. (sau poate pentru a ”citi” un număr aflat la distanță – de autobuz, mașină etc.)
Mi-a mai plăcut faptul că, în timpul fotografierii, îți apar, pe ecran, diverse sfaturi. De exemplu, în funcție de subiectul focalizat, să te îndepărtezi sau să alegi o altă cameră / zoom.
Alte fotografii puteți vedea pe conturile de facebook & instagram.
În ceea ce privește partea video, poate filma până la 8K, 16:9 sau în noul format cinematografic 21:9; însă nu are stabilizare (este limitată la 1080p cu 30fps). O chestie foarte mișto: posibilitatea schimbării direcției microfonului: față, spate sau omnidirecțional.
Procesorul este extrem de rapid; după cum se poate vedea și în review-ul video. Bateria este ok, ține o zi întreagă în condiții de utilizare normală, deși capacitatea bateriei este mai mică în comparație cu S20 Ultra – 4500mAh pentru Note20 Ultra față de 5000mAh pentru S20 Ultra. Ar fi fost util ca bateria lui Note20 Ultra să aibă tot 5000mAh.
O altă funcție utilă este Link to Windows. Ce poți face cu ea? Conectezi telefonul la computer (obligatoriu să fie instalată cea mai recentă versiune de Windows 10) și astfel poți să deschizi mai multe aplicații direct pe computer, din meniul start sau din bara de activități. Conexiunea trebuie făcută prin aceeași rețea wi-fi și în același cont Microsoft.
Aș reproșa lipsa senzorilor de puls, care existau pe versiunile anterioare. Asta înseamnă că te obligă să cumperi și ceasul (acesta având acei senzori) și, implicit, o cheltuială în plus. Aș menționa și lipsa mufei standard pentru căști de 3,5mm (deși nu este neapărat un minus, pentru că viitorul este fără fire…)
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G este cu adevărat un telefon premium. În ciuda dimensiunii sale, este extraordinar de frumos și de elegant, de fapt, o bijuterie; ți-e drag să-l vezi și să-l folosești. Și nu numai atât, Note 20 Ultra este puternic, multifuncțional, productiv, inovator. Ce ți-ai putea dori mai mult?
Urmăriți și review-ul video:
Jurnalist, Blogger & Social Media Specialist. Din 2007 scriu despre campanii, acțiuni, evenimente, povești și oameni faini. Idei pe verticală. Mai multe despre mine, aici.
Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe