Branding personal

by Irina Bartolomeu

Brandul personal ca si brandul de produs reprezinta modul in care convingi pe cineva sa cumpere acel produs, serviciile sau ideile. Insa omul nu este un produs sau un serviciu. Omul este om. Valoarea ta poate fi crescuta daca iti creezi acel brand personal.

Conceptul de brand personal a fost folosit pentru prima data de Tom Peters in 1997, in articolul The brand called you. Astazi subiectul este dezbatut in numeroase articole, carti, traininguri. Oricine vrea sa fie recunoscut in domeniul in care lucreaza trebuie sa-si consolideze o reputatie solida, intr-un cuvant, branding personal. Branding personal inseamna sa te transformi pe tine intr-un brand. Uneori ai nevoie de consultant ca sa-ti construiesti brandul, insa poti face asta si singur.

Elemente esentiale ale brandului personal

Infatisarea. Conteaza felul in care va imbracati sau felul in care va purtati in societate.

Personalitatea. Infatisarea este corelata cu personalitatea. Abilitatea de a comunica si interactiona isi spune cuvantul in construirea brandului personal.

Competenta. Se refera la abilitati si experienta dobandita de-a lungul timpului.

Unicitatea. Este elementul unic al personalitatii unui individ.

Nu este un secret ca marile afaceri s-au facut in jurul unor indivizi cu personalitati puternice, unice.

Un alt element important in brandingul personal este credibilitatea. Nu incercati sa construiti imagini deformate, false. E ca si cand ai vrea sa vinzi un produs pe care il definesti excelent, dar de fapt este un produs prost, o minciuna. Minciuna va iesi la iveala in curand si pierdeti astfel credibilitatea.

William Arruda, unul dintre cei mai mari consultanti din lume in materie de branding personal spunea ca oamenii vor deveni din ce in ce mai constienti de importanta brandingului personal si isi vor oferi serviciile profesionale dupa modelul brandurilor corporate. Potrivit acestuia, companiile nu vor mai lansa anunturi de angajare, si din contra, vor cauta persoanele care si-au contruit un brand puternic in domeniul respectiv.

Vizibilitatea profesionala este, deci, un criteriu important. Vizibilitatea inseamna practic prezenta individului respectiv in motoarele de cautare, in retelele de socializare, cu predilectie cele profesionale. Prezenta pe internet poate fi un element al brandului personal. Un CV nu mai este demult suficient. Ai nevoie de un cont pe linkedIn, facebook, twitter; prezenta pe google; blog personal. Apoi prezenta la evenimentele din domeniul in care lucrezi, traininguri, seminarii etc.

Blogul personal poate fi un puternic instrument de promovare, mai ales daca este actualizat de minim 3 ori pe saptamana (ca sa nu zic zilnic) cu articole de calitate din domeniul in care activezi sau domenii adiacente. Sau pur si simplu domenii care te pasioneaza. Este un punct de plecare in construirea brandului personal.

Compara-te cu specialistii din acelasi domeniu, apoi incearca sa te diferentiezi de ei. In asta consta unicitatea. Descopera-ti punctele tari si cele slabe. Fa-ti o lista de obiective.

La fel de importanta este si perceptia celor din jurul tau asupra calitatilor si abilitatilor tale. Parerea lor conteaza enorm in consolidarea brandului personal.

Specialistii in resurse umane recomanda sa-ti construiesti brandul in mod organizat. Largeste-ti cercul de cunostinte, socializeaza, interactioneaza, participa (la diverse proiecte), implica-te, exceleaza!

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe