Borsec și Sucevița, stațiuni turistice de interes național. Alte 10 localități atestate ca stațiuni turistice de interes local

by Irina Bartolomeu

Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 16 februarie 2017, localitățile Borsec (județul Harghita) și Sucevița (județul Suceava) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național.

De asemenea, un număr de 10 localități sau zone componente ale unor localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local: Baia de Fier – județul Gorj, Boghiș – județul Sălaj, Colibița – județul Bistrița-Năsăud, Moisei – județul Maramureș, Negrești Oaș – județul Satu Mare, Pojorâta – județul Suceava, Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș, zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj, zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.

Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

În total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local, conform hotărârii Guvernului.

Borsec

Localitatea își datorează renumele resurselor de ape minerale cu bogate calități terapeutice, ape care au primit medalii și diplome de-a lungul timpului (”Regina apelor minerale” la Târgul de la Viena din 1873). Printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului demarat în 2011, orașul Borsec a beneficiat de un program de investiții – reamenajarea obiectivelor de interes turistic, inițierea construcției unei noi baze de tratament și wellness, construcția a 3 piste de schi. Un alt parteneriat public-privat a dus la finalizarea, în octombrie 2012, a băii Ó-Sáros – cu apă minerală încalzită.

Ce poți vedea în Borsec? Zona carstică a Dealului „Scaunul Rotund” (de 982 m înălțime), care este cea mai importantă depunere de travertin din țară (travertinul de aici a fost exploatat și folosit la ornamentarea a numeroase instituții precum Palatul Parlamentului sau unele stații de metrou din București) și în care, sub acțiunea hidrogeologică, au apărut mai multe formațiuni carstice: Peștera cu stalactite, Grota urșilor, Peștera de gheață, Cerdacul iadului; Ansamblul de izvoare minerale amenajate dub formă de bazine în aer liber – Poiana Zânelor, Izvorul Străvechi (Ősforrás) – aici se află o mofetă (acum 150 de ani era un mic lac, aici a fost construit primul ștrand, “Tündérkert”); Cetatea Bufniței – ruinele unor construcții militare din primul război mondial; Muzeul Apelor Minerale; Rezervația botanică Borsec.

Cazare în Borsec: Pensiunea Korona ***, Vila Veverița***, Vila Riki***, Pension Juliu’s***, Vila Borsec

Sucevița

 Sucevița, un sat de munte cunoscut mai degrabă datorită existenței Mănăstirii Sucevița, ctitorie a familiei boierești Movilă și a cărei primă mențiune documentară datează din 6 august 1582.
Conform Monitorului de Suceava, după declararea ca staţiune turistică de interes naţional, primarul din Suceviţa, Dorin Ioan Pînzar, a subliniat că obţinerea acestui statut va avea numai efecte pozitive pentru comună, de la publicitatea viitoare, şi până la promovarea de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii. Dorin Ioan Pânzar a arătat că pe lângă principala atracţie a comunei, Mănăstirea Suceviţa, monument UNESCO, comuna pe care o conduce are o ofertă turistică extrem de bogată, de la unităţi de primire turistică şi până la activităţi pentru petrecerea timpului liber. „Vorbim de centre de agrement, SPA, unităţi de cazare care oferă servicii excelente, atracţii turistice, cum este mănăstirea monument UNESCO, centre de echitaţie, oferta noastră urmând să fie dezvoltată în viitor prin promovarea de proiecte europene şi guvernamentale”, a spus primarul din Suceviţa. Dorin Ioan Pînzar a declarat că în perioada următoare va reîncepe demersurile pentru amenajarea unei pârtii de schi în Suceviţa, la intrarea în comună dinspre pasul Palma. Potrivit proiectului, pârtia ar urma să aibă 1.000 de metri, cu o diferenţă de nivel de 280 de metri.

Sunt de menţionat diversele evenimente care se desfăşoară ȋn acestă zonă: tȃrgul de turism „Pe drumuri de munte”, manifestarea culturală şi de tradiţie: „Urmaşii Movileştilor”, „Zilele festivalul fructelor de pădure”, „Hramul mănăstirii Suceviţa” – 6 august, „Festivalul de toacă”, „Balul gospodarilor”, „Am pornit să colindăm, festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă”.

Cazare în Sucevița: Hotel Ieremia Movilă***, Complexul turistic Cristal Villas**, Complex turistic Bucovina****, Pensiunea Poiana de Vis***


FreeImages.com, Danilevici Filip-E.

Baia de Fier

Denumirea provine de la exploatare primitivă a minereului de fier. Din punct de vedere turistic acest areal este denumit “Oltenia de sub Munte”. Baia de Fier este accesibilă, dinspre Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea sau Transalpina.

Obiectivele turistice sunt: Peștera Muierilor cu o lungime de peste 3500 de metri, Biserica “Toți Sfinții”, unde sunt conservate picturi de frescă în stil bizantin din anul 1753, Cheile Galbenului, dezvoltate pe o lungime de aproape 2 km, unde se poate practica alpinismul, canyoningul, drumețiile, Peștera Pârcălabului, alături de Peștera Corbului și Peștera Iedului, sunt supranumite Peșterile de la Baia de Fier, Biserica Baia de Fier, construită în anul 1749, evocă atmosfera tipic Brâncovenească, Biserica Sohodolului, construită din bărne de stejar la anul 1809, Fenomenul carstic Șura, Lacul Gâlcescu cel mai mare lac din masivul Parâng, zona turistică Rânca situată la 1.600 m altitudine, zona montană înaltă a Munților Parâng cu puncte de belvedere în vârfurile Urdele (2.200 M), Iezer (2157 m), Mohora (2337 m), Pleșcoaia (2250 m), Setea Mare (2363 m). biserica de lemn (1758), în satul Hirișești și biserica de lemn (1834) din satul Bercești.      

Manifestările populare tradiționale sunt: Sânzienele (Drăgaicele), Armindeni, Foca, Călușarii – străbat satele în săptămâna Rusaliilor, Ziua Ursului, Colindețul, Urcatul Oilor la munte.

Cazare în Baia de Fier: Conacul Bunicilor****, Pensiunea Tobo****, Pensiunea Casa Noastră, Vila Nico***

Boghiș

Băile termale de la Boghiș sunt vizitate atât de persoanele cu probleme de sănătate, cât și de cei dornici de o bălăceală în apă termală de 32-38 de grade. Primul bazin a fost construit în 1971, urmat de alte două în 1975, pentru ca în 2016 întregul complex de agrement să fie renovat complet. Băile Boghiş sunt alimentate de trei foraje cu apă rece şi trei cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate, iodurate, clorurate şi termale cu temperatura de 42 de grade Celsius. Aceste ape sunt folosite pentru alimentarea piscinelor, dar mai ales în tratamentele şi procedurile medicale ce se fac în staţiune. Vara, turiştii au la dispoziţie patru piscine exterioare, una dintre ele având şi o instalaţie de iluminat nocturn, iar piscina interioară este deschisă tot timpul anului. Obiectivele turistice in comuna Boghiș sunt: Băile termale Boghis, șirul pivnițelor, Castelul Banffy din anul 1720 (actualmente cămin de bătrâni), Monumentul eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, Biserica Reformată, construită între anii 1792-1796.

Cazare în Boghiș: Pensiunea Casa Markus, Casa Renata


sursa foto

Colibița

Este una dintre cele două zone ale ţării cu cel mai pur aer, cealaltă fiind Soveja (Vrancea). “În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Localizată între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, Colibiţa oferă condiţii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, autorităţile intenţionând să realizeze aici 13.8 kilometri de pârtii de schi şi montarea a şapte instalaţii de transport pe cablu (1 telegondolă, 3 telescaune şi 3 teleschiuri), conform celor menționate în strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud pentru perioada 2014 – 2020. Zona oferă numeroase posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castel Dracula situat în Pasul Tihuța – 1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar şi plimbări cu barca pe lac.

Cazare în Colibița: Pensiunea Lac Colibița, Casa Edy, Vila Lipan

Moisei 

Situat la 136 de km față de Baia Mare, la 5 km de Borșa și la 7 km de orașul Vișeu de SusObiectivele turistice importante sunt: Rezervația naturală Izvorul Bătrâna (0,5 ha), Parcul Național Munții Rodnei cu Vârful “Pietrosul” (2303m),  Mănăstirea Moisei (1600),  Monumentul Eroilor înălțat în anul 1966 de către sculptorul Vida Gheza, în memoria celor uciși de trupele horthyste, Casa Memorială a Eroilor, Școala de iconari de la Mânăstirea Moisei; Peștera și Izvorul Albastru al Izei și Ponorul Izei.

Cazare în Moisei: Vadul lupilor***

Mănăstirea de lemn, de la 1600, foto wikipedia – Țetcu Mircea Rareș

Negrești-Oaș

Obiectivele turistice sunt: Muzeul Ţarii Oaşului, Catedrala Ortodoxă ”Duminica Tuturor Sfinţilor”, Biserica  ”Naşterea Maicii Domului”, Biserca Ortodoxă ”Sfântul Dimitirie” din Tur, Schitul  ”Sf. Arhidiacon Ştefan” de la Luna Şes, Galeriile de Artă ”Dr. Mihai Pop” de la Muzeul Ţării Oaşului, staţiunea turistică Luna Şes, Tezaurul uman viu – Floare Finta, Luminătorul satului Floare Hotca, atelierele meşteşugarilor Ana Mare, Maria Poptile, Maria Finta. Oraşul Negreşti-Oaş este anual gazda mai multor festivaluri şi expoziţii devenite tradiţionale: Şezătoarea de Lăsatu’ Secului – luna martie; Expoziţia anuală de artă plastică contemporană „Art Bunavestire„, care are loc în 25 martie; participarea la tradiţionala serbare câmpenească „Sâmbra Oilor” de la Huta Certeze – prima duminică din luna mai; Festivalul regional al Patrimoniului Culinar Carpatic – în luna septembrie; Expoziţia naţională de fotografie „Versus dar Împreună” – luna noiembrie; Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă – în luna decembrie, a doua zi de Crăciun. 

Cazare în Negrești-Oaș: Activ Parc***


sursa foto

Pojorâta

Primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, intenționează să continue demersurile pentru obţinerea statutului de staţiune turistică de interes naţional. Obiectivele turistice: Biserica Sf. Nicolae – biserica cu 7 turnuri, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Biserica Sf, Arh. Mihail și Gavril, Mânăstirea Înălțarea Domnului, Crucea de pe vârful Giumalău- 1857 metri, Manastirea “Sf. Panteliom” Mestecanis, Monumentul Drumarilor sau Palma din Bucovina, Muzeul Arta Lemnului – fosta Prefectură a judetului Campulung Moldovenesc, Muzeul Asociației Artă și Educație – Iacobeni, Muzeul Etnografic Fundu Moldovei, Muzeul Etnografic Ion Gramada – Campulung Moldovenesc, Obcina  Feredeului, Obcina Mestecanis, Obcinele Bucovinei, Pastravaria Valea Putnei, Schitul Orata, Vf. Pietrele Doamnei; Muntii Adam si Eva – 1000 metri, ariile protejate (Codru Secular Giumalău Pojorîta și Stratele cu Aptychus de la Pojorâta).

Cazare în Pojorâta: Pensiunea Pietrele Doamnei****


sursa foto

Sângeorgiu de Mureș

Sîngeorgiu de Mureș este renumită pentru apele sale sărate și nămolul mineral, apa având cea mai mare concentrație de iod din Transilvania (11,4 mg/l). Băile se află la altitudinea de 320 metri și se întind pe o suprafață de peste 13 hectare. Localitatea este aproape legată de Târgu Mureș, situându-se la nord de acesta, pe drumul național DN 15 Târgu MureșReghin, iar cele mai importante obiectivele turistice sunt: Castelul Máriaffi (construit în anul 1870); stațiunea balneară, situată la altitudinea de 350 m, cu ape minerale clorurate, sodice, iodurate, hipotone, concentrate și nămol mineral terapeutic și bază de tratament permanentă,  apa având cea mai mare concentrație de iod din Transilvania (11,4 mg/l). Băile se află la altitudinea de 320 metri și se întind pe o suprafață de peste 13 hectare;  rezervația naturală “Stejarii seculari de la Sângeorgiu de Mureș” (0, 1 ha). Apele sărate de la Sîngeorgiu de Mureș se aseamănă cu izvorul principal Szobranc, Elveția, precum și cu apele de la Untere-Quelle din Elveția, cele din urmă continând cu mult mai puțin hidrogen sulfurat și numai pe jumătate cloruri de sodiu comparativ cu apele de la Sîngeorgiu de Mureș.

Cazare în Sângeorgiu de Mureș: Hotel Apollo****, Pensiunea Crinul***


sursa foto

Băile Banffy – Toplița

Obiectivele pitorești din împrejurimi pot fi vizitate prin drumeții și excursii montane în Munții Călimani, la rezervațiile naturale Lacul Iezer Călimani, Parcul Național Călimani, apoi în Munții Gurghiului, Giurgeului și defileul râului Mureș Toplița-Deda. Serviciile oferite turiștilor sunt variate, aceștia putându-se bucura în funcție de anotimp de: 2 bazine olimpice cu apă mezotermală (Ștrandul Banffy, Ștrandul Urmanczy), 1 centru wellness (Centrul Wellness Banffy care dispune de: 1 bazin exterior cu apă mezotermală, 1 bazin interior, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, cameră de sare, sală de fitness, masaj), 3 pârtii de ski (una de dificultate medie şi două de dificultate uşoară, a căror lungime totală este de 2.5 km, dotate cu instalație nocturnă și tunuri de zăpadă). Tot aici, demnă de menționat este Cascada de apă termală, rezervaţie naturală cu caracter de unicat în România

Cazare în Toplița: Casa Daya***, Pensiunea Banffy

Băile Ocna Dej

Băile Ocna Dej, sunt situate în intravilanul municipiului Dej, la o distanță de cca 2 km de centrul municipiului, pe dealul Cabdic, pe locația vechiului lac natural sărat Toroc, extins și modernizat. Prestigiul Băilor Ocna Dej a crescut odată cu implicarea municipalității în modernizarea și extinderea facilităților de agrement în zonă, prin accesarea și utilizarea unor fonduri în cadrul Programului Phare, realizând pe o suprafaţă de 5 hectare clădirea centrală cu piscină interioară, saună şi masaj cu o suprafaţă construită de 1000 mp, lacul sărat amenajat cu plaje și pontoane în suprafață de 1600 mp, piscină exterioară cu apă dulce oferind posibilități de jacuzi și un bazin pentru copii  în suprafață totală de 300 mp.

Moinești-Băi

Încă din 1934 comuna urbană Moineşti” a fost declarată „localitate balneo-climatică”.

Cazare în Moinești: Complex Parc Pini Moinești***

You may also like

1 comment

Cele mai citite 20 articole în 2017 – Irina Bartolomeu 01/01/2018 - 10:24

[…] Borsec Și Sucevița, Stațiuni Turistice De Interes Național. Alte 10 Localități Atestate Ca Sta… […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe