Acasă… în Maramureș

by Irina Bartolomeu

În preajma sărbătorilor se activează instantaneu noțiunea de “acasă”. Îi întrebi: “Ce faci de Crăciun/sărbători?” “Mă duc acasă!” ți se răspunde. Să fie suficiente doar aceste zile dintr-un an pentru… acasă? Îi invidiez totuși pe cei care au un loc al lor și pot spune… “mă duc acasă”. Căci ei aparțin de un loc, de un nume, de părinți ori bunici. Acasă.

În urmă cu 23 de ani,  tata mă convinsese cu chiu și vai să mergem în Maramureș, la bunicii mei. Părinții lui. Tata era din frumoasa Vale a Marei, mai exact Giulești. Pentru tata, acasă era și în Maramu’, locul în care se născuse și ajunsese doar de câteva ori în ultimii 40 de ani…

Totul era pregătit să plecăm. Bagajele făcute. Biletele de tren luate. Dar s-a intamplat ceva. “Sunt mișcări prin țară. E periculos să mai plecăm acum. Rămânem acasă…” mi-a zis tata.

Era 22 decembrie 1989 și începuse Revoluția…

Am mai ajuns în Maramureș mult mai târziu. Vara. Dar bunicii nu mai erau. Locul și-a pierdut farmecul. Iar acasă nu mai era acasă pentru tata.

Nici tata nu mai este. Însă astăzi simt că acasă pentru mine este și în Maramu’. Chiar dacă nu mai am la cine să mă duc, Maramureșul mă atrage tot mai mult. Fiindcă multe au rămas nedescoperite, fiindcă istoria tatei și a noastră acolo este. Astăzi, cu atât mai mult îmi doresc să ajung de Crăciun acolo. Să simt farmecul sărbătorilor de iarnă. Iarna, de Crăciun, când toate casele sunt înveșmântate în straie de sărbătoare, când poți asculta corindătorii și degusta horincă din a’ faină, vorba lu’ tata.

Poate voi reuși cândva, de Crăciun, să ajung acasă…

Unde este acasa pentru voi? Unde va simtiti cel mai bine? 🙂

You may also like

3 comments

Sărbători fericite! | Gmxul | Gmxul 24/12/2012 - 09:00

[…] Depresium, Geographica, Give a little bit more, Havrince Daniel, Idei de afaceri, My other side, Irina Bartolomeu, Vienela, Jteph’s words, Kiddo’s blog, Liviu Marica, Manifest pentru creativitate, […]

Reply
catalina 24/12/2012 - 15:57

draga mea prietena,
in primul rand te imbratisez cu drag !
si mai apoi as vrea sa-ti spun ca “acasa” este in mod special acolo unde esti cu cei dragi. e drept ca te legi afectiv si de un anume loc … asta ma duce si pe mine cu gandul la casa bunucilor, care nu mai sunt, dar sufletele lor sunt acolo si impreuna cu ele a ramas si o parte din sufletul meu.
sa ne revedem cu bine intr-un an mai frumos si va astept neaparat acasa la noi !

Reply
Lucica 03/01/2013 - 00:18

spre nororcul meu, chiar daca tata nu mai e si conceptul de “acasa” nu mai e acelasi fara el…Constanta inca este acasa pentru mine…o am pe mama si am o mare parte din prieteni acolo…

Oriunde ai fi, acasa trebuie sa fie locul unde ai in jur oamenii dragi alaturi de care sarbatorile sau momentele importante din viata ta sa fie si mai frumoase!

Un an nou plin de bucurii si impliniri sa ai Irina! 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe