3 Decembrie ALTfel

by Irina Bartolomeu

Pe 3 Decembrie, în întreaga lume, se celebrează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În România există 697.169 persoane cu dizabilități, din care 60.859 sunt copii cu dizabilități.

Niște oameni s-au gândit că ziua asta n-ar trebui să treacă neobservată și au pus la cale o serie de evenimente reunite sub numele 3DecembrieALTfel. Evenimentele se vor desfăşura cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Astfel, între orele 11.00 şi 11.45, în Piaţa Constituţiei, va avea loc un Flashmob cu intenția de a arăta cuvintele pe care nu le mai doresc asociate cu dizabilitatea: “milă”, “compasiune”, “handicapat” etc.

Apoi, între orele 15.00 şi 16.30 la Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr nr.31 ) se va desfășura o masă rotundă având că subiect politicile publice în domeniul dizabilităţii. La sfârşitul mesei rotunde va avea loc o conferinţă de presă, urmată de prezentarea echipei “11 pentru implementarea Convenţiei ONU”. 11 membri ai grupului 3DecembrieALTfel vor îmbrăca tricouri inscripţionate cu articole din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Tot la Spaţiul Public European, veţi putea admira o expoziţie de fotografie având ca temă diferite ipostaze din sfera dizabilităţii.

Seara, de la ora 19.00, la Caffe Tabiet (strada Avrig nr. 29) va avea loc “Binele are semnul +”, un eveniment de solidaritate socială în cadrul căruia se va preda simbolic ştafeta luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi unui grup de tineri. Membrii grupului 3DecembrieALTfel, împreună cu cei prezenţi la eveniment vor institui 4 burse menite să sprijine necesităţile educaţionale şi de viaţă independentă pentru 4 tineri cu dizabilităţi.

Pe pagina de facebook 3Decembrie îi puteți cunoaște pe membrii grupului 3DecembrieALTfel, dar și listele lor de dorințe. Majoritatea acestor dorințe au fost deja implementate în alte țări. În România, însă nu.

Un nou membru al Think-Tank-ului 3DecembrieALTfel se prezinta!Sunt Vlad Andrei Stamate si sunt elev in clasa a XI-a la…

Posted by 3Decembrie on Friday, November 27, 2015

În ceea ce privește lista lor de dorințe… acestea sunt:

  • Vrem asigurarea, pentru persoanele cu dizabilităţi, a unei rezerve din fondul de locuit construit prin programele naţionale şi/sau destinate închirierii

  • Vrem crearea unui program de sprijinire a accesibilizării spaţiilor de locuit, în special a condomniilor

  • Vrem asigurarea unui fond de garantare în scopul achiziţionării de locuinţe prin credite bancare cu dobandă subvenţionată.

  • Vrem intărirea controlului în domeniul aplicării legilor precum si regandirea documentatiilor tehnice, a documentelor primare si avizelor pe toate palierele pentru cresterea rapida a gradului de accesibilizare in toate sectoarele de la educatie pana la spatiul public

  • Vrem accesibilizarea transportului feroviar şi sprijinirea accesului independent al persoanelor cu dizabilităţi la toate serviciile de transport in comun. Pentru bucuresti in mod special vrem finalizarea accesibilizarii metroului.

  • Vrem dezvoltarea unor soluţii inteligente de acces la transport dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

La care adaug și eu una:  implementarea Directivelor Europene în legislația românească ref. obținerea permisului de conducere. Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină probleme în obținerea fișelor medicale auto.

Aș vrea să văd o aplecare mai mare a autorităților asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități și nu numai. Toți ceilalți ar trebui să conştientizeze că persoanele cu dizabilităţi au nevoie nu doar de compasiune, ci şi de solidaritate şi respect… Doar respectându-i pe cei de lângă noi, vom fi respectaţi la rândul nostru!

3dec

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe