1989, anul libertatii informationale

1989. Anul de gratie 1989. Revolutia care a dus la caderea comunismului in Romania.

In 1989 aveam 13 ani. Nu am inteles mare lucru atunci. Ai mei parinti erau speriati si, totusi,  atat de bucurosi si de… liberi. Urmaream revolutia la televizor. Si in presa. Revolutia romana si-a castigat notorietatea ca fiind prima revolutie televizata. Dincolo de toate, ramane neuitata solidaritatea Televiziunii publice si a Radioului care au condus lupta unui popor impotriva comunismului. Transmiterea revolutiei in direct reprezinta un document istoric.

Spatiul mediatic a fost invadat brusc de presa, tiparituri, afise, ziare, reviste nationale, locale si regionale. În 1990 existau deja peste 1500 de titluri de ziare, reviste si alte publicatii. Insa trasatura esentiala a presei romanesti post-decembriste era “neasezarea”.

“De Craciun ne-am luat ratia de libertate” spunea un slogan al acelor zile cutremuratoare de decembrie. Cartile care se dadeau “pe sub mana” inainte de Revolutie, au ajuns sa se gaseasca la fiecare colt de strada. Revolutia istorica devenise si o revolutie a informatiei. Libertatea de a comunica, de a exprima o parere, un gand, de a transmite o informatie.

Despre Revolutia romana din decembrie 1989 s-au scris rapoarte si s-au publicat nenumarate carti. Autorii din occident s-au grabit sa publice carti si lucrari, in general, superficiale.  Chiar si acum, la ani buni de la caderea comunismului, apar atatea pareri controversate. Putini sunt aceia care stiu adevarul si pe care, cu siguranta, il vor lua in mormant. Ceea ce vom putea afla, la un moment dat, probabil ca nu va mai starni acelasi interes ca atunci cand un eveniment este “cald”. In continuare, nu se pot formula decat ipoteze. Potrivit legii arhivelor, documentele anului 1989 vor putea fi cercetate de catre istorici abia in anul 2019! Paginile lor nu vor mai avea acel freamat al minutelor si secundelor unor zile unice din destinul romanesc…

Un studiu realizat la inceputul anului 2012, de Institutul pentru Crimele Comunismului, spune ca “pentru tineri, Revolutia din 1989 este un capitol inchis.” Se vede ca tinerii sunt aproape dezinteresati sau au o imagine destul de simplificata despre ce s-a intamplat in decembrie 1989.  Pentru mine, subiectul Revolutiei din 1989 este inca deschis. De cand ma stiu, am fost un “soarece de biblioteca”. Nu m-au incantat jocurile copilariei, pe cat m-au fascinat cartile. Pentru mine, acea Cutie a Pandorei a fost lumea minunata a cartilor. Cu ele si prin ele mi-am trait copilaria si tot de ele ma “lovesc” la jobul actual…

Una dintre cartile citite pe nerasuflate a fost “In fata dumneavoastra. Revolutia si personajele sale“, autor Vartan Arachelian. Editura Nemira. Fost director adjunct al Televiziunii Romane, Vartan Arachelian a initiat un ciclu de emisiuni TV la care a invitat un sir de personalitati “capabile sa elucideze aspectele obscure ale evenimentelor din decembrie 1989”.

Discutiile organizate de Vartan Arachelian aduc o serie de materiale informative si de reflectie. Nestor Rates, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Doina Cornea, Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, Ion Ratiu, Silviu Brucan, Dan Iosif, Dumitru Mazilu,  Sergiu Nicolaescu  sunt doar cateva dintre personajele cheie invitate in emisiunile “In fata dumneavoastra” si prezentate in carte. Alaturi de stenograme, manifeste, drepturi la replica si alte informatii care se vor inscrie “in contributia istoricilor la aflarea adevarurilor ce privesc evenimentele din decembrie 1989”.

Vartan Arachelian are meritul de a lumina in stil propriu mult dezbatutele evenimente ale Revolutiei. Tehnica interviului folosita de el ar trebui studiata in facultatile de jurnalism.

In fata dumneavoastra. Revolutia si personajele sale“, autor Vartan Arachelian, a fost prima carte citita de la editura Nemira. Nu insa si ultima. S-ar parea ca ar mai fi multe de spus despre acest subiect, odinioara atat de fierbinte, dar aproape uitat astazi. Singurul regret este ca editura Nemira nu a publicat mai multe carti dedicate Revolutiei Romane din decembrie 1989… Infernul din care am iesit si lungul drum catre normalitate pe care il mai avem de parcurs, ar trebui sa dea de gandit tuturor. Nu ne putem uita istoria. Si mai ales, cum spunea Nicolae Iorga, cine nu-si cunoaste istoria, este condamnat sa repete greselile trecutului…

surse:

– Hangiu, Ion, 2006, “Panorama presei romanesti contemporane”, Editura Historia, Bucuresti, in prefata „Presa postdecembrista: sub semnul neasezarii” semnata de Ion Cristoiu.

– Arachelian, Vartan, 1998, “In fata dumneavoastra. Revolutia si personajele sale”, Editura Nemira, Bucuresti.

Raportul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Articol participant la etapa 4 SuperBlog 2012

Acest articol a fost citit de 7226 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.