Schimbări normative în favoarea persoanelor cu dizabilități

by Irina Bartolomeu

 

Mihai Tomescu, directorul ANPD, a scris, într-o postare pe contul său de facebook, că joi, 8 decembrie 2016, în cadrul ședinței de guvern, a fost aprobat proiectul de HG pentru modificarea Hotărârii Guvernului 430/2008 pentru aprobarea metodologiei de organizare și funcționare a comisiilor de evaluare pentru încadrare în grad și tip de handicap, un proiect inițiat de ANPD, un act normativ cu impact asupra vieților a peste 750.000 de persoane cu dizabilități.

Ce presupune acest act normativ?
Pe scurt, peste 200.000 de persoane cu dizabilitati nu vor mai face cozi la comisiile de evaluare o data la 6 luni sau la 12 luni. Termenul de revizuire se mareste de la 6 luni la 12 luni si de la 12 la 24 de luni pentru acele persoane care nu aveau o dizabilitate permanenta. Mai mult, cererea de evaluare poate fi depusa de orice persoana imputernicita si nu doar de persoana cu dizabilitati ca pana acum.

Ce inseamna acest lucru?
Cu siguranta acest lucru inseamna pentru peste 200.000 de persoane mai mult timp pentru familie si mai putin timp pe drumuri. Inseamna totodata MAI SIMPLU pentru persoanele cu dizabilitati!

Ce alte modificari presupune actul normativ?
Confidentialitatea informatiilor persoanale – pentru prima data certificatul nu va mai contine codul de boala si tipul de handicap, aceste lucruri regasindu-se intr-o anexa a certificatului.

Ce inseamna acest lucru?
Inseamna, dincolo de toate, dreptul la viata privata, inseamna ca atunci cand mergi la directia financiara pentru a obtine scutirea de impozit pe locuinta (daca esti persoana cu dizabilitati), functionarul de la ghiseu nu isi va mai arunca privirea curioasa pe certificatul tau de handicap pentru a vedea de ce afectiune suferi si ce tip de handicap ai!
Cam acestea sunt principalele modificari care vor fi aplicate odata cu publicarea actului normativ, speram in cursul saptamanii viitoare.

Pe final, sper ca tag-ul #sustinintegrarea promovat de ANPD sa trezeasca acel drept fundamental care este dreptul de a fi informati!
Imi doresc ca intr-o zi, poate nu departe, sa pot da like tagului #sustininformarea!
Repet, persoanele cu dizabilitati, cetateni ai acestei tari, trebuie sa fie corect informate.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe