Spații amenajate pentru persoanele cu dizabilități

by Irina Bartolomeu

După aproape un an de întâlniri cu copiii, mers în locuri de joacă, proiectat echipamente și testat materiale și principii de joacă”, AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) anunță lansarea primului loc de joacă pentru copiii cu dizabilități: RăsPiua. Pe 23 iulie, ora 17.00, în grădina Muzeului Culturii Romilor.

“Plăcinta Răspiua” este o construcție radială în care fiecare felie de spațiu este folosită pentru a provoca un simț sau mai multe. Ea poate fi explorată și de copiii în scaun rulant, îi poate inspira în zona muzicală pe cei cu deficiențe de vedere sau autism, ajută la dezvoltarea musculaturii prin suprafețele cățărabile și poate fi interesantă prin diversitatea texturilor pentru toți copiii. Dar cel mai important aspect este că aduce împreună copii tipici și copii cu dizabilități.

De ce o plăcintă? Din două motive, care țin de accesibilizare și interactivitate. Unu, circularitatea construcției îi obligă pe copii să memoreze succesiunea jocurilor și îi ajută astfel, inclusiv pe cei cu deficiențe de vedere, să se orienteze ușor în spațiu. Doi, mersul în cerc în interiorul Plăcintei poate fi în sine un joc social și poate ține copiii la joacă mai mult timp, povestesc inițiatorii pe pagina de facebook a evenimentului de lansare.

Spațiul are o suprafață de 28 metri pătrați și poate găzdui la joacă până la 20 de copii în același timp; este cel mai interesant pentru copiii cu vârste de 3-10 ani.

Pe timpul verii, structura de joc va fi prezentă în grădina Muzeului Culturii Romilor, apoi va fi mutată în Parcul Național din București, acolo unde poate servi comunității cu cea mai mare densitate de copii cu dizabilități din oraș.

Răspiua este un proiect AMAis, câștigător al programului Mobilizăm excelența, finanțat de Porsche Romania prin Fundația Comunitară București.

Cea de-a doua veste bună vine de la Constanța: o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilități.

Începând cu sezonul estival 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemanaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilități.

Sectorul de plaja din zona Faleza Nord, intins pe o suprafata totala de 22.000 mp si cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispozitie de Administratia Bazinala Dobrogea-Litoral pentru activitati terapeutice, organizate de Centrul “Marea Neagra” din Constanta. Parcul terapeutic va cuprinde doua zone de sezlonguri (100 de locuri), doua zone de cearsafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scena pentru evenimente, gradina senzoriala de relaxare, punct de hidratare, doua locuri de joaca, o zona de stimulare auditiva si una de stimulare vizuala si tactila, o alee senzoriala, un atelier de olarit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati si un cort de prim ajutor.

Atelier de olarit si alee senzoriala

Atelierul de olarit este una dintre activitatile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor si pentru imbunatatirea stabilizarii articulatiilor membrelor superioare. Zona de olarit va fi inconjurata de o alee senzoriala, pe care turistii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojina, pietre de rau, scoarta de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporeste considerabil atentia si satisface nevoia omului de a se contopi cu natura.

Carucioare plutitoare si zone de stimulare auditiva si vizuala

Pentru persoanele cu dificultati locomotorii, organizatorii proiectului vor instala, pe plaja, o rampa de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu usurinta. De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor beneficia si de 3 carucioare mobile plutitoare, pentru a se bucura de apa marii.
Copiii care prezinta o serie de dificultati la nivel senzorial, vor beneficia de doua zone speciale: de stimulare auditiva (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) si de stimulare vizuala si tactila, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea inconjuratoare prin cele trei simturi.

Vor alerga 24 de ore, pe nisip, pentru finantarea parcului terapeutic

La inceputul lunii mai (05 si 06 mai 2018), peste 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plaja in statiunea Mamaia pentru a promova si pentru a strange fondurile necesare acestui proiect. Psihologul Adrian Gemanaru va organiza a doua editie a evenimentului sportiv “Alerg 24h pentru Autism Marea Neagra”, prin intermediul caruia companiile si organizatiile participante vor avea ocazia de a alatura, in mod direct, acestui concept unic. Practic, municipiul Constanta va fi primul oras din Europa care va dispune de o plaja special amenajata pentru persoanele cu dizabilitati.

„Cei peste 1.000 de participanti inimiosi de la prima editie a evenimentului Alerg 24h ne-au reaprins speranta ca spiritul civic inca nu a murit in Romania, iar oamenii sunt dispusi sa ajute la cresterea calitatii vietii copiilor cu dizabilitati. Mai mult decat atat, speram ca mediul de afaceri din Romania sa manifeste interes si sprijin pentru acest proiect unic in Europa. Necesitatile unei persoane cu handicap, in special daca este copil, sunt enorme, iar noi ne dorim sa le aratam ca nu sunt singuri in aceasta lupta grea spre recuperare. Cum recuperarea pleaca, in primul rand, de la starea de spirit, am proiectat acest sector de plaja cu foarte multe locuri de joaca si spatii in care ei sa se bucure de vara si de mare”, declara psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagra”.

Organizatorii proiectului au sprijinul Administratiei Prezidentiale si Ministerului Mediului

Punerea in aplicare a acestui proiect necesita un buget de aproximativ 100.000 de Euro. In acest sens, Centrul “Marea Neagra” din Constanta cere sprijinul oamenilor implicati in turism, al autoritatilor locale, motivand ca proiectul de la malul Marii Negre este unul de interes national, intrucat numarul persoanelor cu handicap reprezinta aproximativ 1 milion de oameni din populatia Romaniei, iar nevoia unui astfel de spatiu dedicat lor este vitala. Pentru implementarea proiectului, Centrul “Marea Neagra” a primit sprijinul Administratiei Prezidentiale si Ministerului Mediului.

Accesul la facilitatile existente vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora cu titlu gratuit.

You may also like

1 comment

Maria 20/07/2017 - 10:07

Extraordinar!! Ce bine că se fac lucruri și pentru cei cu dizabilități!

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe