Review: Xiaomi Mi Robot Vacuum

by Irina Bartolomeu

Timpul este prețios, dar și curățenia este importantă. Totuși, dacă e ceva ce urăsc cel mai tare dintre toate treburile astea casnice, datul cu aspiratorul e pe primul loc!

Așa că, în urmă cu 2 luni, am achiziționat un aspirator robot. Am oscilat între 2 versiuni de la Xiaomi: Mi Robot Vacuum și Roborock 2. Am ales, în final, Xiaomi Mi Robot Vacuum.

Ce știe să facă Xiaomi Mi Robot Vacuum?

Avantaje:

– curăță foarte bine pe parchet și pe gresie

– curăță foarte bine chiar și în colțuri, datorită periei rotative

– detectează obstacolele – scaunele, mobilierul, jucăriile mari – și le ocolește

– se bagă pe sub mobilă dacă are loc (dacă înălțimea îi permite – aprox. 10 cm înălțime)

– poți vedea pe telefon, în timp real, traseul de curățenie urmat. Are un traseu logic, în bucle și zig-zag. Senzorul laser de mapare își face bine treaba.

– te anunță vocal (dar și pe telefon) când pornește din stația de încărcare, dacă a terminat, dacă s-a blocat, dacă nu găsește stația de încărcare, dacă este plin recipientul de gunoi.

– poate fi pornit din aplicație, de la distanță. Ești la serviciu sau în drum spre casă și, de exemplu, afli că îți vin prietenii în vizită; îl pornești, iar el își face treaba. Când ajungi acasă, găsești casa lună (cu condiția să aibă ușile deschise, dacă vrei să-ți facă curat în toate camerele).

– îl poți redenumi. Eu l-am botezat… Rumburak (din serialul cehesc Arabela)

– are 4 nivele de putere, toate pot fi setate din telefon: Eco, Balance, Turbo și Max. Balance e suficient pentru gresie și parchet. Atenție, acestea se referă la puterea de aspirare, nu la viteza de deplasare!

– este destul de silențios, mai puțin pe nivelul Max, însă poți purta liniștit o conversație. Zgomotul nu este atât de deranjant.

– bateria ține foarte bine. A curățat, de ex, aproximativ 30 de metri pătrați (sufrageria, holul mic, holul mare și un dormitor) și abia dacă a consumat 25% din capacitate, în aprox. 30 de minute. Dacă bateria ajunge la 18%, va pleca singur spre stația de încărcare și, când va ajunge la 80%, va relua curățenia automat, de unde a rămas. Practic, bateria ține aproximativ 2 ore.

– trece pragurile / diferențele de nivel de max. 1,5 cm înălțime.

– foarte util dacă ai animale în casă. Pisicile îl tolerează, se dau la o parte din calea lui, la fel și cățeii. Desigur, în unele filmulețe de pe net am văzut pisici care l-au luat pe post de autobuz și se plimbau pe el…

-aplicația Mi Home este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, poate fi sharuit cu membrii familiei, astfel fiecare poate exploata aspiratorul după bunul chef. 

-vorbește foarte clar în limba engleză

Dezavantaje:

– nu curăță prea bine covoarele, nici pe cele cu fir scurt, nici pe cele cu fir lung. Se chinuie să le încalece, dar reușește în final.

– dacă ai covoare cu nuanțe închise ( negru sau maro închis) le va ocoli. Are senzori în față care să-l împiedice să cadă pe scări și interpretează culoarea neagră ca și cum ar fi un gol. Nu este la fel și în situația gresiei. Eu am gresia maro închis (wenge) și a fost ok, a curățat-o foarte bine.

-spre deosebire de modelul următor, Roborock 2, nu poți crea în aplicație pereți virtuali, adică să-i poți interzice unde să nu intre. Însă se rezolvă simplu, închizi ușa sau pui un material de culoare neagră, iar Mi Robot îl va evita. 

– nu reține harta casei de la o curățare la alta, fiind imposibil să-l trimiți sa curețe, să zicem, o anumită cameră, dar aspectul ăsta nu-i așa deranjant; îl lași, pur și simplu, să-și facă treaba.

Concluzie:

Dezavantajele nu sunt atât de mari. Eu, cel puțin, am preferat să renunț la covoare, oricum nu le sufeream. Iubesc parchetul așa cum este el și prefer să se vadă în toată splendoarea lui, nu să fie acoperit de covor. Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner este un aspirator robot util la casa omului. Nu înlocuiește 100% aspiratorul clasic, însă dacă folosești aspiratorul clasic să zicem, o dată pe lună, iar în rest, de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic, e foarte bine, ai scăpat de o grijă în plus. Tu poți să-ți faci treburile, iar el și-o face pe a lui. Cu brio. Adună scame, fire de păr, praf, orice. Așadar, îl recomand! Este cea mai bună invenție după uscătorul de rufe.

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe