Rentz Score Sheet, o aplicație utilă jucătorilor de cărți clasice

by Irina Bartolomeu

Generaţia anilor ‘90 juca în fața blocului ”Piticot”, ”Dacii și romanii”, ”Nu te supăra, frate!”, ”Turism”, dar și jocuri de cărți precum Macao, Șeptică, Whist, Rentz, Bridge sau zaruri, șah, table, Go. Astăzi, puțini mai joacă, însă, pentru unii, putem vorbi de o pasiune sau de o metodă de relaxare în timpul liber. În București există o serie de ceainării și cafenele sau alte spații dedicate pasionaților de astfel de jocuri de societate cu partide între prieteni sau necunoscuți. ”Turism” și ”Dacii și romanii” au fost înlocuite astăzi de Coloniștii din Catan, Carcassonne și nu numai. Aici se organizează frecvent și campionate cu premii pentru pasionații jocurilor de societate (așa numitele ”board games”) sau de cărți (în special, Whist).

Când jocurile offline se împletesc cu online-ul

Marius Butnariuc-Fiter este unul dintre oamenii care, în timpul liber, joacă Rentz, Whist, Remy, Monopoly, Scrabble cu prietenii săi. ”Jucând Rentz în modul clasic, nu online, am simțit nevoia unei aplicații care să țină scorul și să calculeze totalul cu precizie. Am căutat pe AppStore și, cum n-am găsit nimic în sensul acesta, am decis ca primul proiect să fie o aplicație care ușurează munca omului care notează scorul la joc. Există pentru iPhone o aplicație mai veche, cu o interfață antică, iar celelalte aplicații sunt jocuri de Rentz online.” spune Marius.

Însă dezvoltarea unei aplicații mobile necesită cunoștințe de programare și ceva timp. ”Pentru un profesionist, probabil că este floare la ureche, pentru mine, însă, a fost dificil din cauza lipsei de cărți și a documentațiilor. Am adunat informații de pe YouTube și alte site-uri  despre noul limbaj Swift (care, deși se modifică mereu, a ieșit din stadiul beta) și am învățat câte puțin, mai ales despre ceea ce aveam nevoie să implementez în aplicație. După aproximativ 3 luni, a fost gata. Apoi a urmat perioada de teste făcute în simulator (pentru că nu aveam un cont de developer la Apple), timp în care am reparat problemele și încă o perioadă de beta după ce am deschis contul de developer. Apoi, au mai trecut 2 săptămâni până am primit aprobarea de la Apple. În total, cam 5 luni. Luând în considerare că a fost prima aplicație, eu sunt mulțumit.” povestește el.

Marius are 40 de ani, a terminat psihologia și lucrează ca editor imagine în TVR. Chiar dacă nu știa nimic despre aplicațiile mobile, a avut ambiția să studieze limbajele de programare dedicate acestora. Un prim contact cu programarea l-a avut când a terminat liceul. Pe vremea aceea, deținea un HC90 cu unitate de disk și a învățat limbajul de asamblare. Apoi a mai studiat Visual Basic pe PC și a creat un joc de “21” cu cărți. ”Cu aproximativ un an în urmă, am început să studiez programarea în Xcode și, în special, în noul limbaj, dezvoltat tot de Apple, numit Swift. Anul acesta, am achiziționat și un laptop MacBook Air, care, spre deosebire de vechiul laptop PC, cu Hackintosh ca sistem de operare, mi-a permis să pornesc acest proiect.”

Rentz Score Sheet, disponibilă pentru iPad

Un studiu despre utilizarea dispozitivelor mobile în România, realizat de Kompass.ro, dezvăluie faptul că primul lucru pe care îl fac oamenii dimineața e să-și verifice dispozitivul mobil. În ceea ce privește aplicațiile mobile, 45% dintre utilizatorii dispozitivelor mobile folosesc între 8 și peste 10 aplicații, 21% folosesc între 5 și 8 aplicații, 33% folosesc între 1 și 5 aplicații și doar 35% folosesc dispozitivul mobil pentru jocuri. Pe de altă parte, în cadrul Summitului ZF Mobilio 2015, Alexis Bonte de la e-Republik Labs spunea că piaţa aplicaţiilor, în termeni de venituri, e dominată de Google cu Google Play şi de Apple cu Appstore, ambele fiind acum aproape la fel de importante; veniturile sunt dominate de jocuri în proporţie de 70-80%.

Mulți folosesc hârtia clasică și pixul, ba chiar și un calculator pentru scor și alte socoteli în cazul jocurilor de cărți. Însă, atât jocul de Whist, cât și Rentz-ul au un sistem de calcul greoi, care mai mult încurcă decât descurcă. ”Am încercat să reproduc cât mai fidel modelul de notare din punct de vedere vizual pentru a înlesni acomodarea cu trecerea de la hârtie la ecran, iar iPad-ul era device-ul care permitea acest lucru. Intenționez să adaptez aplicația și pentru iPhone. Va fi dificil să fac ergonomică folosirea tabelelor pe ecranele mici, dar am primit câteva cereri și îmi dau seama că este mai ușor să scoți telefonul pe masă, decât să ocupi locul cu tableta.”

Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, engleză, franceză; costă 0.99 euro și poate fi descărcată de pe AppStore. ”Ar fi fost o opțiune să lansez aplicația gratuită și să introduc bannere publicitare. Important este ca jucatorii de Rentz să afle de aplicație și, probabil că, mai devreme sau mai târziu, vor afla; nu consider că cei 99 de eurocenti sunt o piedică, chiar și pentru cei din România. Mă bazez pe ideea că, dacă aplicația e unică și îți este de folos, nu ai cum să nu o achiziționezi. Majoritatea celor pe care îi cunosc sunt încântați de această realizare și m-au felicitat. Unii sunt dezamăgiți că nu este un joc în adevăratul sens al cuvantului, ci doar un utilitar.” adaugă el.

În ceea ce privește viitorul, Marius spune că ”dacă nu intervine ceva neprevăzut, aș prefera să creez aplicații sau jocuri pentru tablete și telefoane.” Acum lucrează la “Tabel de scor pentru Whist”, tot pentru Ipad. ”Intenționez să adaptez cele două aplicații și pentru iPhone. Un joc de grup ar fi ceva de genul Sarade. Există ceva pentru android, dar pentru iOS, nu. Mai am două schițe de jocuri, dar, pentru a le pune în practică, mai trebuie să studiez.” încheie el.

AppStore: http://itunes.apple.com/app/id1051246427

Mai multe informații și fotografii găsiți pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/RentzScoreSheet/  

calcule-rentz-hartie

rentz-score-sheet

You may also like

1 comment

Gabi 07/09/2018 - 19:53

Se poate face disponibila aplicatia si in UK? Ms mult.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe