Prima convorbire prin telefonul mobil realizată în Marea Britanie împlinește 30 de ani

Pe vremuri, când vedeam într-un film SF, un gadget care semăna cu un telefon portabil, ziceam că nu se poate așa ceva. Primele telefoane mobile au apărut în Star Trek, serial din care avea să se inspire și Martin Cooper (cel care a inventat telefonul mobil în 1973). Pe de altă parte, de ce ne mirăm căci în Odiseea spațială (1968), genialul Kubrick avea să introducă un obiect cu touchscreen, asemănător unei tablete de astăzi…

Dacă în 1998, atunci când am avut de-a face cu primul meu telefon mobil (Bosch com 607), am reacționat precum Arhimede, ”Evrika!”, astăzi abia aștept ca producătorii de telefonie mobilă să lanseze noi modele. Pentru că tehnologia se schimbă de la an la an, evoluează, aduce concepte revoluționare care poate au fost deja anticipate de mintea strălucită a scriitorilor de SF. Cum spunea celebrul futurolog Alvin Toffler, ”schimbarea nu este numai necesară vieții – ea este viaţa”, iar ”motorul suprem al schimbării – tehnologia. Tehnologia se hrănește singură. Tehnologia face mai multă tehnologie posibilă.”

Și chiar dacă pentru moment timpul de convorbire este limitat de capacitatea bateriei, tind să cred că, până la a funcționa fără oprire pe baza energiei solare sau a unei alte metode, mai este doar un pas. Fie că se vor baza pe nanotehnologie și/sau holograme și își vor putea schimba forma în funcție de preferințele utilizatorului, doar timpul va decide…

Prima convorbire prin telefonul mobil, realizată în Marea Britanie, a fost inițiată în urmă cu 30 de ani, folosindu-se rețeaua Vodafone, Michael Harrison, fiul primului președinte al Vodafone – Sir Ernest Harrison, fiind primul care a testat rețeaua mobilă, apelându-și tatăl la miezul nopții (pe 1 ianuarie 1985). Harrison a realizat apelul folosind unul dintre primele dispozitive mobile – un Vodafone Transportable VT1, care cântărea 11 lb (5 kg) și avea autonomie de aproximativ 30 de minute. Michael a povestit că Sir Ernest Harrison a răspuns la telefon, iar Michael i-a spus: “Bună, tată. Sunt Mike. Aceasta este prima convorbire mobilă realizată într-o rețea britanică.” La câteva zile de la acest eveniment, actorul de comedie Enie Wise a repetat experiența și a realizat prima convorbire prin telefonul mobil, în public, în fața mulțimii strânse pe St Katherine’s Dock, în Londra. Wise a folosit acelați dispozitiv mobil ți a inițiat apelul dintr-o diligență specifică secolului 19. Ernie Wise a intrat în legătură cu unul dintre angajații aflați în primul sediu Vodafone, în Newbury, Berkshire. În primele 9 zile ale anului 1985, Vodafone a fost singura companie care dispunea de o rețea de telefonie mobilă în Marea Britanie.

Treizeci de ani mai târziu, tehnologia Vodafone joacă un rol major în viețile a peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Vodafone este lider în inovații, oferind acces la servicii 4G în 15 țări, la tehnologia “machine-to-machine” (M2M) sau la serviciul de transfer de bani și plăți, M-Pesa. Vodafone continuă să inoveze în ritm rapid: în 2013, Vodafone a lansat proiectul Spring – dispunând de cel mai mare capital de investiții din istorie – mai precis, £19 miliarde, pentru extinderea rețelelor și serviciilor din piețe importante din Europa, Asia și Africa, pe durata a doi ani de zile.

“La început, cei care au fondat compania Vodafone se adresau oamenilor de afaceri britanici, agentilor de vânzări, jurnaliștilor, doctorilor și medicilor veterinari. La treizeci de ani de la acele momente, printre clienții Vodafone se numără, astăzi, de la tineri din Europa, India și Africa la unele dintre cele mai mari companii multinaționale din întreaga lume. În timp ce business-ul nostru s-a schimbat radical în ultimele trei decade, misiunea noastră a ramas aceeași: aceea de a continua sî îi sprijinim pe clienții noștri, oricine și oriunde ar fi, prin calitatea conectivității, într-o vreme în care comunicațiile mobile și internetul mobil au ajuns să transforme societatea într-un mod care era de neimaginat în anii ’80.” a spus Paolo Bertoluzzo, Chief Commercial and Operations Officer, Vodafone Group.

Nu mai țin minte către cine a fost primul meu apel de pe telefonul mobil; cert este, însă, că lumea tehnologiei evoluează și noi odată cu ea! Ne adaptăm. Nimic nu se pierde, totul se transformă.

Voi vă mai amintiți de experiența primului vostru apel de pe un telefon mobil și de primul terminal mobil achiziționat? 🙂

poza 1_Transportable_Infographic

Acest articol a fost citit de 2461 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.