Povești muzicale din București

by Irina Bartolomeu

Cine trece pe Bulevardul Mircea Vodă spre Calea Călăraşilor, observă, pe partea dreaptă, o veche locuinţă bucureşteană, o casă boierească masivă şi calmă”, scrie Victoria Dragu Dimitriu în “Poveşti ale Domnilor din Bucureşti”. O casă ridicată pe la 1847 şi refăcută între anii 1862-1863 de Athanasie Eliad. Odinioară, în faţa intrării principale “fusese fixată armura unui cavaler medieval, care servea drept suport pentru un felinar. În loc de suliţă, acest cavaler medieval avea o lampă, o lampă care se aprindea, atunci când, foarte rar, se dădea o recepţie în Casa Eliad.” Dar nici interiorul nu este mai prejos: oglinzile uriaşe de vreo şase metri îi dau acel farmec pe care nu-l găseşti în nicio altă casă din Bucureşti. O casă care a găzduit, de-a lungul timpului, Facultatea de Medicină a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Națională de Cultură, iar din 1975, Casa de Cultură a Sectorului 3. În prezent, Casa Eliad găzduieşte două instituţii importante ale sectorului 3: Centrul Cultural Casa Artelor şi Casa de Căsătorii. O casă în spatele căreia se ascund zeci de poveşti şi în care se desfășoară o serie de evenimente ce trebuie menţionate.

Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 a fost înființat în 2013 de Primăria Sectorului 3, ca instituţie publică de cultură cu personalitate juridică, ce funcţionează în subordinea Consiliului Local Sector 3, misiunea sa fiind definită prin sintagma „Cultură pentru toţi”; până în prezent a realizat 102 programe și evenimente culturale precum Serile Eliad, Zilele Multiculturalității, Tabăra de creație, Pepiniera de talente, Bulevardul Artelor etc. Știați că a transmis pentru prima dată în direct pe un bulevard din București, pe Bulevardul Artelor – Bulevardul Unirii, 10 concerte extraordinare din seria ”Mari Orchestre ale lumii” din cadrul Festivalului Internațional George Enescu? Evenimentele şi programele create de Centrul Cultural Casa Artelor au la bază viziunea artistică a regizoarei Alice Barb, directorul fondator al instituției;  acestea fac parte din strategia culturală a primarului Robert Negoiță, fiind finanțate de Primăria Sectorului 3, prin Consiliul Local Sector 3.

Astfel, pe 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii, în cadrul Serilor Eliad, Marius Matache, blogger, doctor în chimie și muzician, a organizat un concert special, dedicat bloggerițelor și jurnalistelor. Am descoperit-o aici pe Alina Manole, una dintre cele mai frumoase voci feminine din muzica folk. Mai degrabă o combinație de folk & jazz, acestea fiind chiar genurile mele muzicale favorite. ”Primele 3 piese tremur, dar vine “Cutia pandorei” si incep sa se auda voci minunate. Primul lucru pe care il tin minte ca fiind cu adevarat real sunt lacrimile de la Luna Patrata. Ale mele, stiti ca nu ma pot abtine, asta e emotia celor care va asculta pe voi, cei care cantati cu voce tare”, povestește Alina pe blogul ei, după concert. Exact așa a fost, Alina a pus suflet ca nimeni alta. Apoi a cântat Marius, însoțit de Cristian Mihai, student la Universitatea Națională de Muzică, secția Nai. Marius demonstrează că știe să facă spectacol, între 2 versuri mai spune o glumă, antrenează publicul care cântă la unison. A fost prima oară când am participat la un concert de-al lui Marius, mi-a plăcut, am fredonat versurile pieselor ”Marea”, ”La piață”, ”Pseudofabula”, așa că mă voi duce și la următoarele. Marius ne-a povestit și despre campania sa de crowdfunding, dar despre aceasta vă voi detalia într-un alt articol. Recitalul s-a desfășurat în pivnița Casei Eliad. O pivniță în care proprietarii s-au pitit în timpul bombardamentelor din timpul celor două războaie mondiale, astăzi fiind transformată în sală de spectacole.

Înainte de recital, la Casa Eliad – Centrul Cultural Casa Artelor, a avut loc vernisajul expoziției de pictură ”Vârstele tinereții” – Margareta (Medi) Wechsler Dinu, ajunsă la venerabila vârstă de 107 ani. Gândiți-vă doar că doamna aceasta a prins două războaie mondiale, a prins și monarhie, dar și comunism, a prins un secol de povești, iar sufletul ei frumos îl regăsiți în toate lucrările sale, uleiuri, acuarele sau desene. O femeie de-o sinceritate dezarmantă. ”De ce să mă ascund? Eu nu am îmbătrânit, eu am crescut an de an”, după cum i-a mărturisit jurnalistului Andrei Crăciun. Expoziția poate fi văzută până pe 18 martie și v-o recomand. Dar și Casa Eliad, datorită farmecului aparte.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe