O lume mai buna si un mic concurs

by Irina Bartolomeu

Voi ce va doriti de Craciun? Cei mai multi dintre noi ne dorim cate-n luna si in stele. Gadgets-uri, excursii, obiecte care mai de care mai fatoase, sofisticate, luxoase. Altii, in schimb, cei mai napastuiti de soarta dintre noi isi doresc doar atat: toleranta si intelegere.

Un studiu realizat recent de “Departamentul de Psihopedagogie Speciala” din cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii “Babes-Bolyai” arata ca “invatamantul special este mult mai adecvat pentru copii cu dizabilitati decat cel de masa“. Din punctul meu de vedere, nimic mai gresit! Din punctul de vedere al persoanei cu dizabilitati, ma bucur ca nu am fost la o scoala speciala si ca am invatat astfel sa ma descurc prin fortele proprii. A inscrie copilul cu dizabilitati in invatamantul special inseamna a-l izola complet de lumea exterioara. Chiar daca profesorii respectivi isi vor da toata silinta, copilul va avea un soc cand va da nas in nas cu lumea exterioara. 

Putini sunt cei care inteleg problemele unei persoane cu dizabilitati. Putini sunt cei care ii vad asemenea lor, egali, normali. Asa cum sunt. Putini stiu ca oamenii astia sunt adevarate modele de viata pentru fiecare dintre noi. Adevaratii invingatori. Eduard Novak, Naomi Ciorap, Petrisor Prundaru, Petru Ifrosa, Mihai Gaita, Dacian Makszin, Constantin Gabriela. Si lista poate continua cu alti oameni remarcabili.

Olympus, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata romaneasca de lactate, a inteles care sunt adevaratii invingatori, iar prin campania nationala “Sustinem adevaratii invingatori”, sportivii cu dizabilitati sunt sprijiniti activ si pe termen lung in lupta pentru victorii, pe drumul lor catre Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016.

In fiecare an, pe 3 decembrie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, o zi in care ar trebui sa fim alaturi de ele, macar cu sufletul daca nu altfel. Prin intermediul Olympus ofer un premiu – set tricou si bratara – celui/celei care imi va spune cum i-ar ajuta/sprijini pe sportivii cu dizabilitati, adevaratii invingatori.

tricou-olympus

sursa foto

Astept raspunsurile voastre pana pe 12 decembrie, ora 20.00, iar pe 13 decembrie anunt numele castigatorului.

Eu stiu ce-mi doresc de Craciun. O lume mai buna, mai sensibila, toleranta si  intelegatoare!

Update: O singura persoana a raspuns la intrebarea concursului: Adrian. Asadar, Adrian este castigatorul setului oferit de Olympus. 

You may also like

4 comments

ketherius 08/12/2013 - 23:19

La “invatamantul special este mult mai adecvat pentru copii cu dizabilitati decat cel de masa“ tu raspunzi “Din punctul meu de vedere, nimic mai gresit!”.

Nu stiu cat de calificata esti tu ca psiholog sau ca pedagog. Nu stiu ce anume iti permite tie sa te declari mai desteapta decat un intreg departament al Facultatii de Psihologie. Cred ca o faci doar ca sa iti dai importanta, nu? Si te si crezi in siguranta, ca doar nu vin oamenii aia sa iti citeasca tie blogul si nic nu se coboara sa se contrazica cu o nulitate in psihologie.

Totusi, tu, tocmai tu nu stii cum sunt copiii? Nu stii cat sunt de rai si cum ostracizeaza pe cei diferiti? Cum poti sa spui ca e mai bine ca un copil sa fie respins de colegi si umilit 12 ani, in loc sa fie educat intr-un loc special, unde poate sa inteleaga disabilitatea pe care o are, sa inteaga reactiile celorlalti si sa se pregateasca pentru confruntarea cu lumea reala? Si uiti si faptul ca scoala speciala este cateva ore pe zi, iar restul zilei este petrecut in lumea reala.

Deci? Cum ai gandit? De fapt, ai gandit ceva (in afara de “hai sa spun ceva tare, sa atrag reactii si trafic”)?

Reply
irina bartolomeu 09/12/2013 - 09:01

Iti raspund doar atat. Este punctul de vedere al unei persoane cu dizabilitati.

Reply
Adrian 09/12/2013 - 10:17

Buna ziua.
Cred ca autoarea articolului are dreptate. A izola cativa copii cu dizabilitati, ai tine intr-un glob de sticla, inseamna sa-i indepartezi si mai mult de realitatea cotidiana. Se stie, copii sunt rai, tin sa evidentieze faptul ca ei sunt normali, jignesc, poreclesc. Dar asta-i viata, trebuie sa te obisnuiesti de mic cu greutatile. De ce onorabilul Departament de Psohopedagogie Speciala nu propune si infiintarea unor clase speciale pentru romi ? Si romii sint tinta dispretului celorlalti copii. Eu as propune si infiintarea unor clase speciale pentru copii stangaci. Precum si pentru copii uituci.
Ce-mi doresc de Craciun ? Sanatate, atat.

Reply
Adrian 09/12/2013 - 10:24

Si ca sa raspund la intrebarea de final, nu-i pot sprijini pe sportivii cu dizabilitati (ca si pe ceilalti sportivi) decat cu toata simpatia mea si toate urarile de bine. Le tin pumnii stransi si le doresc numai succese. HAI ROMANIA ! 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe