Marea Orchestră a Animalelor

by Irina Bartolomeu

Vorbim adesea despre păstrarea frumuseții peisajelor naturale. Dar despre păstrarea sunetelor care vin odată cu ele s-a vorbit vreodată? Unul dintre proiectele demne de menționat este Marea Orchestră a Animalelor, o colecție online de sunete ce aparțin unei lumi sălbatice, aflate tot mai în pericol; sunetele au fost înregistrate în mai multe zone de către Bernie Krause, muzician, ecologist și bio-acustician, în colaborare cu Fundația Cartier pentru artă contemporană.  

Puneți-vă căștile (sau deschideți boxele) și dați volumul mai tare. Puteți asculta, astfel, sunetele emise de animalele sălbatice care populează jungla amazoniană, dar și poveștile din spatele mostrelor audio colectate de Krause. Ascultați cu atenție sunetele din fiecare zonă prezentată. Veți observa frecvențele diferite de sunet, mai multe planuri acustice pentru animale, dar și informațiile despre data, locul și speciile de animale din fiecare înregistrare.

Bernie Krause înregistrează sunetele lumii animale de mai bine de 40 de ani, ceea ce înseamnă 5 mii de ore de înregistrări sonore a peste 15 mii de specii. Proiectul este disponibil în limba engleză, franceză și portugheză.

Krause ne imploră să ascultăm vocile din lumea animalelor înainte ca acestea să tacă pentru totdeauna. O paralelă excelentă între sunetele sublime, care alcătuiesc aceste medii acustice și contrastul puternic al tăcerii atunci când bio-habitatele sunt distruse. Când ne gândim la moartea lentă a lumii naturale, ne gândim doar vizual: urșii polari care mor de foame în primăvara arctică sau pădurile tropicale care iau foc. Dar, dacă vreți să simțiți cu adevărat efectele schimbărilor climatice și impactul omului asupra naturii, trebuie doar să închideți ochii și să ascultați. Nu sunetele, ci, mai degrabă, liniștea. Tăcerea. Zona cea mai sfâșietoare este Lincoln Meadow, California. Doar ascultați diferențele de sunete. Cum erau înainte și cum sunt acum. Statisticile despre defrișări, degradarea habitatului și a faunei sălbatice pot părea, uneori, chestiuni banale în comparație cu sunetele din natură, sau, mai degrabă, cu lipsa acestora. Ideea este să conștientizăm ceea ce am pierdut și să dăm o mai mare importanță protejării celor rămase. Să nu rămânem indiferenți sau, mai bine zis, să nu rămânem surzi.

Proiectul, aici: http://www.legrandorchestredesanimaux.com/en/

The Great Animal Orchestra/Print screen

The Great Animal Orchestra/Print screen

The Great Animal Orchestra/Print screen

The Great Animal Orchestra/Print screen

Vrei să afli ce mai scriu? Abonează-te la newsletter.

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe