Ghid de mândrie locală pentru elevii din Delta Dunării

by Irina Bartolomeu

Ați ascultat vreodată păsările Deltei? Știți cum cântă nagâțul sau boicușul?

Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a lansat Ghidul de mândrie locală pentru elevii din Delta Dunării, o colecție de informații despre biodiversitate, turism responsabil, valori eco și tradiții locale (cu accent pe cele 3 comunități: Crișan, Caraorman și Mila 23), jocuri educaționale și aplicații, ce își propune să îi facă pe elevi conștienți cu privire la valoarea și particularitățile locului lor de baștină. Odată cu ghidul, au fost lansate și 7 sonerii de telefon cu cele mai frumoase cântece ale păsărilor din Deltă: Nagâțul (Vanellus vanellus), Mierla (Turdus merula), Pupăza (Upupa epops), Lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus), Rândunica (Hirundo rustica), Grangurul (Oriolus Oriolus) și Boicușul (Remiz pendulinus).

“Când eram eu copil, Delta Dunării era oarecum diferită de cea de astăzi, parcă mai naturală și mai aproape de suflet. Iar oamenii care o locuiau erau mult mai atenți la rostul naturii și al lumii. Aveau sentimentul că Delta e a lor și că are nevoie de grija lor, la fel cum și Delta se îngrijea de ei. Și pe atunci se pescuia, și cu setca, și cu prostovolul, și cu năvodul, însă se aplicau reguli nescrise, de protejare a resurselor și de respectare a tradiției, pe care cine nu le respecta avea de-a face cu întreaga comunitate.

Astăzi, când există o preocupare constantă pentru reîntoarcerea la natură și la o viață armonioasă, cred că e momentul potrivit să reînvățăm această știință sacră a echilibrului între om și mediu, și să-i îndemnăm pe copii să se bucure de bogăția naturală a Deltei și extraordinara moștenire culturală a acestui loc binecuvântat.”  a spus Ivan Patzaichin.

Ghidul și cele 7 sonerii de telefon pot fi descărcate de pe www.ecoturism.ecodeltadunarii.ro

Ascultați, de exemplu, cântecul pupezei:

 

Ghid de mandrie locala

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe