Ceaiul rooibos, între medicament și răsfăț

by Irina Bartolomeu

În trecut, rareori am băut ceai. Fie că eram răcită și alegeam ceaiul din flori de tei, fie aveam probleme cu stomacul și alergam după ceaiul cu mentă sau de sunatoare, pentru mine ceaiul era acea băutură folosită doar pentru probleme  de sănătate. Și asta până când am descoperit că ceaiul poate fi minunat. El nu se compară cu nicio altă băutură și nu trebuie privit doar ca un medicament. Unul dintre momentele faine ale zilei îl constituie cel petrecut cu prietenii, colegii sau familia la o cană de ceai ori de cafea. În ciuda dependenței mele de cafea, am descoperit că și ceaiul poate face minuni.

O legendă atribuie originea ceaiului înțeleptului chinez Bodhi Dharma. Fiind în meditație timp de 9 ani, el și-a făcut o promisiune să nu doarmă niciodată și să-și consacre viața meditației și postului, dar i s-a întâmplat, la un moment dat,  să adoarmă. La trezire, umilit de slăbiciunea sa, și-a tăiat pleoapele și le-a aruncat pe pământ. Însă acestea au prins rădăcini și au apărut doi copăcei ale căror frunze aveau proprietatea de a menține spiritul oamenilor treaz. Dar câte legende nu se spun despre binefacerile ceaiului…

Serile trecute m-am desfătat cu ceaiul roșu rooibos cu goji, merișoare și rodie de la d’Oro Tea. Pot spune chiar că este ceaiul favorit al întregii familii. Oricât ai fi de stresat, rooibosul reușește să te liniștească, să te calmeze. Ăsta a fost, de fapt, primul lucru pe care l-am descoperit. În condițiile în care, de obicei, sufăr de insomnie, ceaiul rooibos a fost o mană cerească pentru mine. Dar nu numai rooibosul, ci și restul fructelor. Știați că fructele de goji sunt folosite de peste 6000 de ani de tibetani și chinezi? Pentru că protejează ficatul, stimulează sistemul imunitar, circulația și protejează vederea. Dar știați și cât de greu se obțin fructele de goji? Copăcelul de goji este tare dificil, nu suportă orice fel de sol sau climă, în plus cultivatorii spun că se obțin fructe abia după cel puțin 3 ani de la plantare. Rodia este cunoscută și ca fructul pasiunii, iar merișoarele conțin proteine, minerale și vitaminele A, B1, B2, B3, C, E.

Ceaiul roșu rooibos este aromat și dulceag, nu necesită alt îndulcitor. d’Oro Tea recomandă ca timp de infuzare 5 minute, 1 linguriță de ceai pentru o cană, iar temperatura apei să aibă 100 de grade.

Dincolo de cele 17 motive pentru care e sănătos să bei ceai, rămâne o desfătare a simțurilor, dar și un răsfăț alături de cei dragi și, bineînțeles, o artă de a trăi.

IMG_1532 bibs

 

You may also like

1 comment

Diana 14/02/2013 - 12:37

Eu stiam ca provine din Africa

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe