Casa Verde

by Irina Bartolomeu

– Heeei, iesi din scorbura, am ceva important sa-ti spun, striga soricelul cat il tineau puterile.

In gradina blocului, un singur copac ramasese netaiat, iar in scorbura acestuia isi facuse culcus o familie de veverite.

– Azi mi-e cam frig, spuse roscovana stufoasa scotand capul din scorbura. Nu ma convingi, nu ies la joaca.

– Gata, de maine imi iau talpasita! ii spuse soricelul zambind, puiului de veverita. Si vreau sa te iau si pe tine.

– Cum sa plec de aici, soricelule? Abia ce ne-am obisnuit aici… cu frigul asta, spuse veverita.

– Tu nu te-ai saturat de frigul asta? De faptul ca nucul asta e pe jumatate uscat? Rezerva ta de nuci se va termina curand. Apa n-o sa mai fie… Iar becul de la stalpul de iluminat vezi bine ca lumineaza cand are chef. Trebuie sa pleci de aici, continua soricelul.

Veverita iesi din scorbura, nu inainte de a se infasura cu o batista cazuta dintr-un balcon.

– Si unde te-ai gandit sa pleci, draga soricelule? il intreba curioasa veverita.

– Pe cand bantuiam eu printre tevile de scurgere, am auzit ca unii de aici din bloc si-au cumparat o Casa Verde in zona Dobrogei..

–  O casa verde? Vai ce frumosss, o casa pictata in verde… Suna bine pana acum ce spui! zise veverita batand din gherute.

– Nuuu, zise soricelul rostogolindu-se de ras. Nu-i o casa pictata verde. Ci asa se numeste programul: Casa Verde. Este o casa eficienta energetic.

– Dar aici ce nu le convine? Ca doar au apa, caldura, energie electrica… zise veverita.

– Au, dar facturile sunt mari. Pierderile sunt mari, spuse soricelul. Nu mai renteaza sa locuiesti aici. O casa verde poate fi construita printr-o investitie relativ mica, dar care se amortizeaza destul de repede…

Veverita facu ochii mari de uimire…

– …in zona Dobrogei sunt parcuri de turbine eoliene, continua soricelul. Aceste turbine sunt un fel de masinarii care transforma energia vantului in energie mecanica si care se transforma, mai departe, in energie electrica. Iar casuta are panouri solare. Sistemul bazat pe panouri solare este folosit pentru incalzirea apei menajere tot timpul anului si se poate monta pe acoperis, pe schelet metalic sau chiar in curte, la nivelul solului. Iar sistemul de panouri fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica.

– Deci asa se reduc automat facturile, raspunse veverita, cazand pe ganduri. Pai si eu unde sa locuiesc? Ca nu ma vor primi in casa!

– Stai linistita, sunt multi copaci acolo. Sunt nuci, meri, peri si o gramada de puieti proaspat plantati. O oaza intreaga de liniste, caldura si verdeata. Mancarea ta este asigurata, caldurica este, prieteni ai, ce-ti mai lipseste? Casa Verde este viitorul!

– Familia… zise veverita, dar pe ai mei ii voi convinge repede! Sunt atatea avantaje care trebuie luate in considerare…

Veverita nici nu mai astepta sa-i raspunda soricelul ca o si zbughi inapoi in scorbura pentru a discuta si face planurile de plecare cu familia ei….

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe