Capitala Europeană Verde 2017

by Irina Bartolomeu

Știați că orașul Bristol din Marea Britanie a câștigat titlul de “Capitala Europeană Verde” pentru anul 2015 și îl va transmite orașului Ljubljana (Slovenia) pentru 2016?

Stockholm a fost primul oraş din Europa care, în 2010, a primit titlul de Capitală Europeană Verde. Premiul a fost creat de UE cu scopul de a promova şi recompensa activităţile ecologice din cadrul orașelor. Aceste orașe deschid drumul în ceea ce privește instituirea unor standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultarea dorințelor cetățenilor și promovarea unor soluții inovatoare la provocările din domeniul mediului. Stockholm și-a meritat pe deplin premiul pentru cele 40% de parcuri şi spaţii verzi de care dispune, dar şi pentru faptul că deține un parc naţional în centrul orașului – Ekoparken, care se întinde pe 27 de km pătraţi. Au urmat apoi Hamburg (Germania) în 2011,  Vitoria-Gasteiz (Spania) în 2012 și Nantes (Franța) în 2013. Deținătorul actual al titlului pentru 2014 este Copenhaga (Danemarca). Bristol (Marea Britanie) va deține titlul pentru 2015 și îl va transmite orașului Ljubljana (Slovenia) pentru 2016.

Cele 12 orașe care candidează pentru premiul Capitala Europeană Verde 2017 sunt:

 • Bursa (Turcia)
 • Cascais (Portugalia)
 • Cork (Irlanda)
 • Essen (Germania)
 • `s-Hertogenbosch (Olanda)
 • Istanbul (Turcia)
 • Lahti (Finlanda)
 • Lisabona (Portugalia)
 • Nijmegen (Olanda)
 • Pécs (Ungaria)
 • Porto (Portugalia)
 • Umeå (Suedia)

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Premiul «Capitala europeană verde» distinge excelența orașelor care își prețuiesc mediul înconjurător. Asistăm deja la cea de a opta ediție a acestei competiții și mă bucur să văd că multe dintre marile orașe ale Europei s-au înscris – unele din nou – pentru a obține titlul. Câștigătorii de până acum au oferit exemple care ne pot inspira privind modul în care orașele se pot schimba. Le urez mult succes tuturor candidaților din cadrul ediției 2017!”

Un grup internațional de experți va efectua o evaluare tehnică detaliată a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ calitatea aerului ambiant; atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; ecoinovarea și locurile de muncă sustenabile; performanța energetică; zonele urbane verzi care prezintă o utilizare sustenabilă a terenurilor; gestionarea integrată a mediului; transportul local; natura și biodiversitatea; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri generate și gestionarea acestora; tratarea apelor reziduale, precum și gestionarea apei. În urma evaluării tehnice, câteva orașe vor fi preselecționate pentru titlul din 2017.

În iunie 2015, orașele preselecționate vor fi invitate să facă o prezentare în fața unui juriu internațional. Juriul va evalua angajamentul lor față de îmbunătățirea permanentă a protecției mediului, nivelul de ambiție al obiectivelor lor viitoare, activitățile lor de comunicare pentru cetățeni, precum și măsura în care pot reprezenta un exemplu și pot promova bunele practici în alte orașe europene. Pe lângă faptul că va fi o sursă de inspirație pentru alte metropole, orașul câștigător va avea o vizibilitate sporită, își va îmbunătăți reputația și atractivitatea pentru vizitatorii, lucrătorii și locuitorii de toate vârstele.

Câștigătorul va fi anunțat în luna iunie 2015, cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului, la Bristol, Marea Britanie, Capitala europeană verde din 2015.

Juriul este alcătuit din membri reprezentând Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor, Agenția Europeană de Mediu, ICLEI – Guvernele Locale pentru Dezvoltare Durabilă, Biroul Pactului Primarilor și Biroul European pentru Mediu.

You may also like

2 comments

Natural 24/10/2014 - 17:51

Mai e mult pana departe, dar primul pas ar fi o candidatura din partea unui oras romanesc. Daca tot candidezi, se mai misca niste lucruri, mai vad si altii, se schimba perspectiva.

Reply
irina bartolomeu 26/10/2014 - 11:04

Ce oras din Romania crezi tu ca s-ar incadra in criteriile lor? 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe