Când magia se dezlănțuie…

by Irina Bartolomeu

În urmă cu două luni, am vizitat Sibiul. Ar fi aroganţă dacă aş spune că Sibiul pare, în ciuda farmecului său medieval, un oraş discret şi că datorită FITS se trezește la viaţă? Timp de 10 zile cât ţine Festivalul, oraşul se animă, îşi schimbă, parcă, straiele cenuşii în straie provocatoare; devine un centru al artelor şi culturii care îşi pune cu atât mai mult în valoare clădirile din perioade şi stiluri diferite – gotic, Renaştere, baroc ori Jugendstil. Mai trebuie spus că datorită FITS, Sibiul a fost declarat drept capitală culturală europeană în 2007 (fiind primul oraş din România care a obţinut această distincţie)?

Dar ce înseamnă Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu? Înseamnă magie. Magia care se dezlănţuie odată cu jocul actoricesc. Emoţii, aplauze, lacrimi. Dar FITS înseamnă mai mult decât un joc actoricesc; înseamnă spectacole de stradă (statui vii, oameni pe picioroange, acrobaţi, fanfare, o explozie de culoare), dans clasic şi modern, teatru underground, ateliere, spectacole de lectură, conferinţe despre arta şi istoria teatrului. De la 3 ţări participante şi 8 spectacole la prima ediţie a Festivalului şi până la 70 de ţări reprezentate şi 350 de evenimente în 2014… Nicio ediţie nu-i ca cealaltă. Fiecare are tema, grandoarea, dialogul, unicitatea şi diversitatea. Este al treilea festival de teatru din Europa, după Avignon şi Edinburgh şi unic în comparaţie cu festivalurile de teatru obişnuite. A face un festival de teatru de acest gen nu se rezumă doar la a promova / prezenta doar niște spectacole de teatru, ci de a extinde conceptul artei spectacolului contemporan. FITS nu descoperă numai regizori, artiști, actori, creatori, ci și locuri care se pot transforma total (cazul Centralei Simerom – o fostă hală – folosită de Silviu Purcărete pentru al său Faust). Credeaţi că-i simplu? O întreagă desfăşurare de forţe pe toate planurile, inclusiv spectatorii. Aici nimic nu se face de pe o zi pe alta, totul este gândit până la cel mai mic detaliu. O grijă pentru detaliu asemănătoare marilor pictori ai lumii. Practic, un tablou întreg, un tablou plin de culoare, muzică, emoţii, aplauze, lacrimi.

Timp de câţiva ani, mi-am lăsat „amprentele” ca documentarist, alături de colegii mei, pentru serii de documentare despre FITS. Informaţii, biografii, interviuri, cronici pentru piesele de teatru, regizorii, actorii, companiile de teatru prezente în programele Festivalului.

Cea mai puternică amintire? Am vrut să spun, iniţial, dansul (trebuie să știți că dansul ocupă un loc special în programul ediției din acest an!). Carmina Burana cu dansActorii lui Gigi Căciuleanu. Gigi e mai mult decât un coregraf sau un dansator. Poezie. Matematică. Gigi este un fenomen unic. Apoi m-am gândit la Purcărete şi ale sale Metamorfoze. Regizorul complex care „dezvăluie „necunoscutul” unui oraş demult cunoscut” cum zice criticul George Banu. Ori Faust. Îți dai și sufletul ca s-o mai vezi o dată! Însă mi-am amintit şi de… “forţa bucuriei”. Aşa este descris teatrul de regizorul Eugenio Barba care a primit, în 2013, alături de Silviu Purcărete şi alte personalităţi, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii… Ce poate fi mai emoţionant într-o declaraţie de iubire pentru teatru? Bucuria. Forţa bucuriei. Emoţia clipei la intensitatea sa maximă. Şi, mai ales, dialogul. Unicitate în diversitate (chiar tema prezentei ediţii). Dialogul nu se uită. Pe scenă, pe stradă, în cafenele, pe picioroange, în ateliere, în nopţile magice ori zilele ploioase, dialogul teatrului şi despre teatru, dialogul unui Festival unic va fi prezent dincolo de prejudecăți, granițe şi timp…

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. Când magia se dezlănţuie, nimic n-o poate opri. Emoţii, lacrimi, aplauze. Bis.

fits2014

You may also like

2 comments

Elena 25/05/2014 - 17:39

Foarte frumos oras, povesti minunate ascunde, chiar si in vremurile moderne…Minunat!

Reply
soso 25/05/2014 - 18:40

foarte frumos 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe