Aarhus şi Pafos, Capitalele Europene ale Culturii în 2017

Capitală Europeană a Culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii. O dată la trei ani poate fi desemnat un al treilea oraș dintr-o țară candidată sau dintr-un potențial candidat. Este o oportunitate excelentă pentru oraşe de a-şi schimba imaginea, de a-şi consolida poziţia pe harta lumii, de a atrage mai mulţi turişti, de a găsi soluții la problemele comune şi de a-şi regândi dezvoltarea prin cultură. 56 de orașe europene au fost capitale culturale începând cu Atena (Grecia) în 1985 și până în prezent, cu Aarhus (Danemarca) și Pafos (Cipru).

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, Aarhus (Danemarca) şi Paphos (Cipru) dețin titlul de Capitală Europeană a Culturii. La Aarhus, programul va fi lansat oficial la 21 ianuarie. Ceremonia de deschidere de la Pafos va avea loc la 28 ianuarie, în prezența domnilor Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, și Nicos Anastasiades, președintele Ciprului. Comisarul Tibor Navracsics a declarat: „Titlul de Capitală Europeană a Culturii este o ocazie unică de a aduce împreună comunități prin cultură și de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene și internaționale solide pentru viitor. Urez celor două orașe, Aarhus și Pafos, mult succes în anul care vine”. Ambele orașe au prezentat programe care pune în evidență secole de cultură, utilizând, în același timp, modalități artistice diferite pentru a aborda problemele socioeconomice cu care se confruntă Europa astăzi..

aarhus-logoTema centrală a orașului Aarhus 2017 este „Regândirea” (”Rethink”). Oraşul va arăta modul în care artele, cultura şi sectorul creativ ne pot ajuta să ne regândim şi să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale şi economice de bază pentru a găsi soluţii noi la problemele comune. Un spectacol care pune în scenă o saga vikingă pe un acoperiș, o expoziție de artă desfășurată în întregul oraș, inclusiv de-a lungul coastei, un „Forum mondial al creativității” și un festival literar internațional pentru copii sunt doar câteva dintre numeroasele evenimente care vor face legătura între trecut și ideile creative pentru prezent și viitor. Aarhus 2017 își va lansa programul cultural având în centrul celebrărilor copiii. Sute de copii din regiunea centrală a Danemarcei se vor reuni la Aarhus pentru a-și imagina viitorul, într-o serie de evenimente intitulate „Tărâmul dorințelor”. Când se va lăsa noaptea peste ceremonia de deschidere, un spectacol grandios, cu reprezentații de stradă, spirite și zei vikingi pe cerul nopții, va marca începutul anului în care orașul este Capitală Europeană a Culturii.

Aarhus, cel mai plin de viață oraş universitar al Danemarcei, renumit pentru muzica, teatrul, arta şi cafenelele sale, festivalul anual de toamnă, pădurile, plajele şi castelele apropiate, este al doilea oraş ca mărime al Danemarcei şi centrul comercial al Iutlandei. Se spune că Aarhus are mai mulţi actori şi scenarişti pe cap de locuitor decât Copenhaga. Teatrele abundă în jurul oraşului – de la cele pentru copii la cele experimentale, clasice şi moderne. La nord-vest de centrul oraşului se află Den Gamle By (Oraşul Vechi), muzeul naţional de cultură şi istorie urbană, fondat în 1914, fiind primul muzeu în aer liber din lume.

pafos-logoPod între continente, punte între culturi” (“Linking Continents, Bridging Cultures”) este tema centrală a evenimentelor ce vor avea loc în 2017 în Pafos, evenimente care vor uni – prin cultură – orașul, cetățenii și vizitatorii. Pafos urmează să devină o imensă scenă deschisă, o „fabrică în aer liber”, în care o tradiție milenară de viață culturală în spații deschise se întâlnește cu modurile contemporane de a crea, de a gândi și de a trăi. Ceremonia de deschidere pentru Pafos 2017 se inspiră din una dintre temele programului cultural din acest an: „Mit și religie”. Se va insufla o viață nouă mitului lui Pygmalion și al Galateei și altor povești din istoria Pafosului, într-un spectacol unic de muzică și dans. În timpul week-end-ului de deschidere din 28-29 ianuarie, orașul se va transforma într-o „fabrică în aer liber”, care va „produce” o multitudine de spectacole și de manifestări artistice.

pafos

sursa foto

În 2016, Capitalele Europene ale Culturii au fost orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastian (Spania). După Aarhus și Pafos în 2017, următoarele capitale europene ale culturii vor fi Valletta (Malta) și Leeuwarden (Țările de Jos) în 2018, Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) în 2019 și Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) în 2020. Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia, țară candidată) au fost toate trei recomandate recent pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și sunt în așteptarea nominalizării oficiale de către autoritățile relevante.

 

Acest articol a fost citit de 8701 ori

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.