Noi reguli europene pentru pachetele turistice și protecția turiștilor

by Irina Bartolomeu

După atentatele de la Paris, am văzut pe rețelele sociale multe mesaje ale persoanelor care și-ar fi dorit să renunțe sau să-și amâne zborul către Paris sau alte orașe europene amenințate de atentate teroriste: ”Am bilet la Paris in decembrie, dus-intors. Sun la Vola.ro – Bilete Avion sa le zic ca e situatie de urgenta in Franta si ca nu prea se cade sa ne hazardam. Imi spun ca am doua posibilitati: sa anulez biletul (si sa primesc inapoi 53 de euro din 230 euro, costul integral achitat deja). Sau sa aman, dar fara drept de a schimba destinatia (adica Paris am vrut, Paris pot alege), in schimbul a numai 93 de euro, taxa de amanare/reemitere etc plus diferenta de cost, daca zborul respectiv e mai scump. Asta la Air France, bien sur. In conditiile in care doar doua aeronave au fost deturnate azi-noapte din cauza unor alerte (false) de bomba. Nu am simtit in reactia lor vreo nota de umanism sau flexibilitate. As vrea sa inteleg unde e dreptul consumatorului de aer francez, unde incepe revolta si unde se termina resemnarea.

Trebuie să știți că eurodeputații au votat noi reguli pentru protecția turiștilor. Astfel, pachetele de vacanță ce cuprind zbor, hotel sau închiriere de mașină, achiziționate online pentru un preț ”all-in” sau prin pagini de internet legate între ele vor beneficia de aceeași protecție ca și pachetele achiziționate în agențiile de turism, conform legii votate de deputați la sfârșitul lunii octombrie 2015. Aceștia au mai prevăzut și ca turiștii să aibă mai multe opțiuni de anulare a unui contract și să primească informații clare în avans despre cine preia responsabilitatea dacă ceva nu este în regulă.

În 2011, vânzările online au reprezentat aproximativ 35% din toate rezervările de călătorie. În martie 2013, aproape 183 de milioane de cetățeni au vizitat un site de călătorie online. Deși 23% din călătorii UE cumpăra încă pachetele de vacanță în mod tradițional, tot mai mulți oameni își cumpără singuri pachete turistice online. Astfel de combinații online reprezintă, în prezent, 23% din piața de vacanță sau aproximativ 118 milioane de călătorii pe an.

“Datorită modificărilor pe piața turismului și tendinței crescătoare de a face rezervări de călătorie online, există o nevoie urgentă de a moderniza și adapta vechea directivă care datează din 1990”, a spus raportorul Birgit Collin-Langen. “Această lege revizuită întărește în general drepturilor călătorilor în Europa. Ea acoperă acum și noi modele de rezervări, iar călătorii sunt informați în mod cuprinzător despre drepturile lor. Am reușit, de asemenea, să luăm în calcul și interesele economice ale industriei – operatori, agenții de turism sau hoteluri”, a mai spus ea.

Mai multă protecție pentru călători

Legea privind pachetele de călătorie va acoperi două tipuri de contracte: pachetele de călătorie (aranjate de tur-operator sau adaptate de călător) și noua modalitate de rezervare a călătoriilor intitulată aranjamente de călătorie interconectate, prin intermediul căreia clienții sunt ghidați, de exemplu după ce au rezervat un zbor, să rezerve și alte servicii suplimentare de călătorie printr-un link online țintit.

Parlamentul s-a asigurat că aceste oferte ”click-through” vor fi considerate un pachet de călătorie, dacă numele, datele de plată și adresa de email a călătorului sunt transferate între comercianți și un al doilea contract este încheiat în primele 24 de ore după rezervarea primului serviciu de călătorie.

Informații clare și mai multe drepturi

Înainte ca turiștii să facă orice angajamente contractuale, organizatorii și comercianții trebuie să le explice clar că sunt pe cale să achiziționeze un pachet și să îi informeze despre drepturile lor și despre cine își asumă responsabilitatea dacă ceva nu este în regulă, se arată în text.

Parlamentul a adăugat obligația pentru organizator de a da călătorilor informații aproximative despre timpii de plecare și întoarcere și o indicație privind natura unor posibile costuri suplimentare. Deputații au mai introdus și dreptul călătorilor de a anula un contract pentru un pachet și de a primi banii înapoi dacă prețul pachetului crește cu mai mult de 8% (Comisia propusese 10%) sau dacă evenimente ”de neevitat”, cum ar fi dezastre naturale sau atacuri teroriste, au loc la destinație.

Votul Parlamentului (din 27 octombrie) încheie procedura legislativă UE. Statele membre au doi ani la dispoziție pentru a transpune noua legislație în legislația lor națională și încă șase luni pentru a o face aplicabilă. Procedura a fost semnată pe 25 noiembrie 2015, urmând să fie publicată integral în Jurnalul Oficial al PE.

Mai multe informații despre această procedură legislativă găsiți aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

You may also like

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe