Crescută fiind sub semnul lui ”Nu poți!”, mi-am impus ca, atunci când voi avea un copil, să desființez sintagma asta din vocabular. ”Nu poți” nu există. Fiecare părinte ar trebui să conștientizeze prin prisma propriei experiențe tocmai ceea ce nu i-a plăcut din vremea copilăriei sale și să nu repete acele greșeli.
Din punctul meu de vedere, un copil trebuie să fie încurajat să experimenteze cât mai multe. Trebuie să-i dai acea încredere că reușește. Desigur, supravegheat de la distanță, dar fără să-și dea seama că-l urmărești. Astfel poți avea un copil autonom.
La 6 ani, copilul ieșea singur afară cu prietenii lui din bloc. Desigur, ai inima cât un purice și te întrebi, probabil, în fiecare secundă ce face și cum se descurcă. ”A căzut, s-a lovit sau e totul ok?” Într-una din zile, l-am văzut cățărat pe gardul ghenei de gunoi și în momentul acela mi-a stat inima în loc. Nu m-așteptam la așa ceva. Am deschis geamul și, în loc să-i spun ”Nu poți să faci asta!” sau ”Nu ai voie să faci asta!”, i-am spus doar: ”Ai grijă cum te urci și cum te dai jos!” Nu-i reteza din start, arată-i, însă, ce urmări pot fi în urma unei acțiuni.
A urmat firesc momentul micilor cumpărături. Știind deja să socotească, l-am încurajat să facă mici cumpărături în piața din cartier. Astfel a plecat singur la piață și a demonstrat că s-a descurcat. A luat ce trebuia, a socotit corect restul. Copilul a fost lăudat, iar asta i-a sporit încrederea că se poate descurca. Nu-i spune niciodată că nu se descurcă ci, din contră, încurajează-l. După piață, au urmat magazinul din colț, farmacia, poșta. Fiecare cu specificul său. Probabil vei spune că sunt atâtea pericole pe stradă. Și pe vremea copilăriei noastre erau. Însă nu-i deloc greu să-i spui copilului că trebuie să respecte regulile de circulație și că nu trebuie să plece sau să intre în vorbă cu necunoscuți.
Tabăra. Deja un alt nivel. Tabăra chiar învață un copil să fie autonom. Aici, timp de 7-10 zile, nu mai e mămica sau tăticul care să-l ajute să se îmbrace, să se dezbrace, să-și așeze hainele în ordine sau să se spele pe dinți. Aici copilul trebuie să facă singur toate aceste lucruri. În clasa a 4-a, copilul a plecat pentru prima oară în tabără. Emoții și griji cât carul pentru părinți. ”Ce face oare, cum se descurcă, mănâncă sau e totul ok?”, am gândit noi în fiecare zi de tabără. E totul ok, copilul autonom va învăța să se descurce și aici timp de 7-10 zile, fără ajutorul părinților. Îl suni și nu răspunde, intri în panică. Gândești că nu e bine, dar de fapt el e foarte bine; e fericit că e în tabără cu prietenii și/sau colegii. Dacă e o problemă, copilul va suna singur și va cere ajutorul. Altfel… va suna doar în prima zi să spună c-a ajuns cu bine, că totul este ok, apoi… în ultima zi, la întoarcere.
Nebunie? Nu. Doar curaj și responsabilitate. Atât pentru părinți, cât și pentru copii. Schimbarea mentalității ține de fiecare în parte. Este și motivul pentru care îți recomand să mergi la Conferințele lui Alfie Kohn, organizate de TOTUL DESPRE MAME. Acestea se adresează părinților, pedagogilor și specialiștilor care au înțeles principiile parenting-ului necondiționat și importanța lui în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului.
Alfie Kohn, autorul bestseller-urilor Parenting neconditionat, Pedepsit prin recompense și Mitul temei pentru acasă revine, pentru a treia oară la București, pentru o nouă serie de conferințe. Evenimentul va avea loc pe 21 mai 2016, la MNAR, sala Auditorium, începând cu ora 10.00.
Conferințele din 21 mai cuprind două module: Conferința I se va desfășura între 10:00 – 13:00 și va aborda subiectul Parentingului necondiționat, iar conferinta a doua, care va avea loc între 14:30 – 17:30, în aceeași zi, va fi un adevărat argument împotriva competiției.
“Mă bucur mult că am ocazia să vă vorbesc, în București, pentru a treia oară în patru ani! Pe de o parte, am să invit părinții să reflecteze la principalele aspecte legate de creșterea copiilor. Voi argumenta că nu contează cel mai mult doar că-i iubim, ci cum îi iubim – necondiționat. Adică îi iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Chiar mai important este ca ei să simtă că sunt iubiți astfel. În loc să controlăm copiii prin pedepse și recompense, trebuie să colaborăm, să rezolvăm împreună problemele, și pe lângă asta, ei să știe că li se poartă de grijă într-un mod care nu depinde de felul în care se poartă.”, a spus Alfie Kohn despre evenimentul din 21 mai 2016.
Mai multe detalii găsești aici: http://www.totuldespremame.ro/parenting-hub/conferinte?alfie-kohn-revine-la-bucuresti-2016