Lucrurile mari se fac pas cu pas. Încet și cu răbdare, orice vis este realizabil. Ba mai mult decât atât, vremurile pe care le trăim ne cam obligă să facem achizițiile mari în rate sau prin intermediul creditelor bancare. De exemplu, dacă vrei să îți cumperi o locuință, creditele imobiliare, ipotecare sunt cele mai potrivite. Nimeni nu o să te împrumute cu o sumă mare de bani și nimeni nu o să accepte să îi restitui datoria în rate, în afară de o instituție bancară sau non-bancară. Dacă vrei să realizezi lucruri pe picior mare, automat ești nevoit să te mobilizezi, să dai din coate, să te zbați și să obții un credit ipotecar potrivit nevoilor tale. Indiferent dacă vrei să cumperi o casă, să-ți modernizezi locuința pe care o ai deja, să cumperi un teren sau să refinanțezi un alt produs bancar, ai nevoie de credite imobiliare, ipotecare.
În cazul în care nu vrei să ți se ceară explicații și nu vrei să spui nimănui ce urmează să faci cu bani și cum vrei să îi cheltui, ei bine, ai la dispoziție un credit mai permisiv – creditul de nevoi personale sau creditul de consum, cum i se mai spune în lumea bancară. Creditul de nevoi personale se împarte în două:
- Creditul de nevoi personale fără garanție – este tipul de credit unde nu trebuie să prezinți documente justificatoare privind folosirea banilor, însă suma maximă pe care o poți contracta este de 180.000 de lei, cu dobândă fixă sau variabilă. Este creditul de consum cel mai potrivit pentru situațiile de urgență. Dacă vrei o sumă de bani foarte repede, poți obține creditul de nevoi personale în maximum 5 zile. Așadar, simplu și rapid, mai ales dacă apelezi la o companie de brokeraj bancar.
- Creditul de nevoi personale cu garanție – este tipul de credit care îți permite accesul la o sumă mai mare de bani, de obicei peste 20.000 de euro, dar care te obligă să prezinți drept garanție un imobil. Așadar, este tot un tip de credit ipotecar, dar cu o valoare care poate să ajungă până la 300.000 de euro. În funcție de profilul tău financiar și de imobilul oferit drept garanție, obții până la 95% din valoarea garanție.
Indiferent care sunt creditele care te-ar putea ajuta să-ți îndeplinești visurile – creditele imobiliare, ipotecare sau creditele de nevoi personale – înainte de a contracta un credit, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Creditele nu se contractează după ureche! Dacă Xulescu a luat un credit de care este mulțumit, asta nu înseamnă că ție ți se potrivește același tip de credit. Insituțiile bancare schimbă frecvent structurile și ofertele produselor. Dacă Xulescu a fost fericit cu un super credit acum o jumătate de an, nu e musai să primești și tu același credit.
Iată care sunt cele 9 aspecte de care trebuie să ții cont NEAPĂRAT înainte de a contracta un credit:
- Pentru ce îți trebuie creditul? Crezi că îl poți achita la timp? Înainte de a te arunca cu capul înainte, gândește-te foarte bine dacă poți achita în timp util, conform condițiilor contractuale, creditul pe care vrei să îl contractezi. Pune pe hârtie veniturile și cheltuielile pe care le ai, inclusiv pe cele neprevăzute, apoi evaluează corect dacă îți poți permite sau nu creditul pe care ți-l dorești. Nu te întinde mai mult decât îți permite plapuma.
- Caută cel mai bun produs bancar! Creditele nu se contractează prin recomandare. Contractezi un credit numai dacă se potrivește profilului tău financiar. Ai la dispoziție două posibilități: ori bați la pas toate sediile instituțiilor bancare din orașul tău pentru a afla ce bancă oferă cel mai avantajos produs, ori apelezi la serviciile unei companii de brokeraj bancar, acolo unde îți vor fi prezentate transparent toate ofertele existente pe piața financiar-bancară. Ideea este să contractezi creditul potrivit, cu dobânda ideală!
- Nu semna până nu înțelegi ce semnezi! Citește contractul de zeci de ori dacă este nevoie. Ceea ce nu înțelegi, întreabă! Întreabă un expert bancar pentru că el este dator să îți acorde toate lămuririle necesare. Odată ce ai semnat, nu poți spune după o vreme că nu ai știut ce semnezi. Alături de un broker bancar nu vei avea surprize de genul clauzelor ascunse!
- Verifică toate costurile! Oamenii se focusează în general pe dobânda pe care o vor plăti pentru creditul contractat, însă trebuie să ții cont de toate taxele și comisionele aferente creditului! Nu sunt de neglijat!
- Dobânda anuală efectivă (DAE). Brokerul bancar îți compară dobânda anuală efectivă pentru mai multe tipuri de credite. Astfel el identifică creditul imobiliar, ipotecar sau creditul de nevoi personale care ți se potrivește. Ca să identifici cel mai avantajos credit, trebuie să alegi produsele bancare cu cele mai mici dobânzi anuale efective. Singur nu vei putea identifica creditele cu cele mai mici DAE, ai nevoie de ajutorul și de informațiile unui specialist în domeniul financiar-bancar!
- Brokerii de credite. Ți-am tot spus că este bine să apelezi la un broker de credite. Ei bine, ai grijă ce companie de brokeraj bancar alegi. Sunt companii care oferă gratuit servicii de intermedieri credite bancare și companii care percep o anumită taxă. Crede-mă, banii nu fac diferența. Brokerul care lucrează gratuit pentru tine este plătit de instituțiile bancare și non-bancare pentru care intermediază creditele. Astfel, pentru fiecare client adus băncilor și IFN-urilor, brokerul de credite primește un comision. Așadar, vizeză compania de brokeraj bancar cu servicii GRATUITE!
- Perioada de rambursare a creditului. De obicei oamenii se împrumută pe perioade îndelungate de timp. Cu cât este mai mare perioada de rambursare, cu atât debitorul va plăti mai multă dobândă. Chiar dacă un credit contractat pe o perioadă scurtă de timp este mai greu de achitat, la sfârșit, când tragi linie, de fapt plătești mult mai puțin!
- Asigurări. Sunt instituții bancare care includ în costul creditului asigurarea, însă altele îți vor impune să o plătești separat. Cum e mai bine?! Dacă ai bani, plătește-o separat și scapi de-o grijă, însă dacă nu îți permiți, alege instituția bancară care îți permite să incluzi costul asigurării în planul de rambursare al creditului.
- Garanția imobiliară. Cu instituțiile bancare nu te joci. Când contractezi un credit ipotecar și îți pui drept garanție locuința, fii conștient de faptul că ai putea să îți pierzi casa dacă încetezi să mai plătești creditul sau dacă întârzii prea mult cu ratele.
Așadar, indiferent ce tip de credit ai nevoie – imobiliar sau de consum – încearcă să ții cont de cele 9 aspecte și cu siguranță vei lua cea mai bună decizie!
Ține minte, brokerul de credite este un LUX care NU COSTĂ!
guest post de Alina Gheorghe
2 comments
[…] este absolut indispensabil existenţei unei operaţiuni de credit: încrederea. Aşadar, nu faci credite dacă nu ai încredere în tine (că poţi rambursa suma de bani împrumutată) şi în brokerul […]
[…] EA (implorator-insistentă, parcă adresându-se unui for superior a cărui binecuvântare e imperios necesară): Mă apuc să-i scriu primul roman fantastic şi am nevoie de părerea ta! Pentru că în sfârşit am o idee, mulţumită noii mele muze călăuzitoare – şi ştii care e muza? (Triumfătoare, după o pauză în care tac, susţinându-i privirea): Creditul ipotecar! […]