Anul european al cetatenilor 2013: Informatia inseamna… putere! (4)

by Irina Bartolomeu

Ai fost discriminat sau defavorizat în țara ta sau în altă țară europeană? Ți s-a refuzat accesul într-o țară a Uniunii Europene pe motiv că ești român? Ți s-au cerut alte acte decât prevede legislația europeană? Ai vrut să muncești sau să te stabilești într-o altă țară UE și nu ți s-a permis?

Toate acestea se pot schimba dacă îți cunoști drepturile pe care le ai în calitate de cetățean european! Pentru că informația înseamnă… putere!  Citește seria de articole și hai să dezbatem împreună despre ce înseamnă a avea drepturi, dar și responsabilități în Uniunea Europeană.

Soluții pentru rezolvarea problemelor?

Dacă ai citit articolele referitoare la drepturile pe care le ai tu, în calitate de cetățean european și totuși ai intâmpinat probleme, ai la dispoziție următoarele soluții:

– în cazul în care consideri că decizia unei autorități naționale îți încalcă drepturile, încearcă să te folosești, mai întâi, de legislația țării respective. Ține minte că, după ce a fost pronunțată o decizie, aceasta poate fi atacată într-un termen limitat. Este important să știi care este acest termen pentru a acționa în timp util.

legislația Uniunii Europene referitoare la libera circulație a lucrătorilor poate fi menționată în fața instanțelor. Pentru informații privind Uniunea Europeană, poți contacta Europe Direct.

– dacă ai probleme cu o autoritate națională dintr-o altă țară membră a Uniunii Europene, apelează la Solvit.

– de asemenea, daca observi că drepturile tale fundamentale sunt încălcate de legislația unei țări membre UE sau de autoritățile naționale, adresează o plângere, în scris, Comisiei Europene.

Important de știut:

Serviciul Europa ta – Consiliere  oferă in mod gratuit consiliere juridică. Nu ezita să apelezi la acest serviciu! De asemenea, o mulțime de alte informații utile poți găsi pe site-ul europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm.

Informația înseamnă… putere! A fi informat înseamnă să ai încredere în tine. În acest fel, poți spune cu mândrie că ești cetățean european și că ai drepturi! Ai drepturi, dar și responsabilități. Fiecare este responsabil pentru ceea ce face sau spune.


Acesta este cel de-al patrulea (și ultimul) articol pentru concursul „Blogger European”, una dintre cele mai bune ocazii pentru bloggerii români de a arata unele probleme majore ale Comunității Europene. Îmi place să cred că prin aceste articole pot schimba ceva. În bine. Regulamentul integral al campaniei poate fi citit aici.

Primul articol: Anul european al cetățenilor 2013: Dreptul la libera circulație și alte aspecte (1)

Al doilea articol: Anul european al cetățenilor 2013: Dreptul la ședere în țările Uniunii Europene și alte aspecte (2)

Al treilea articol: Anul european al cetățenilor 2013: Joburi in UE (3)

You may also like

2 comments

Uzura morala a telefonului mobil | Questioare 03/11/2013 - 21:47

[…] Samsung Galaxy SIII, că e super încântată de el cum probabil încă e și Irina, dar al meu împlinește luna asta un an și în loc de tort aniversar i-aș cumpăra o […]

Reply
Tribuna Europei | Irina Bartolomeu 20/06/2015 - 23:54

[…] și inițierea dialogurilor cu cetățenii din toate țările Uniunii Europene. Desigur, există n soluții de a contacta Uniunea Europeană, însă nimic nu se compară cu o comunicare directă și o […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe