Anul european al cetatenilor 2013: Joburi in UE (3)

by Irina Bartolomeu

Motto: Dincolo de țară, dincolo de vreme și de neam, sufletul omenesc freamătă la fel. (Ovid Densusianu-fiul)

Dacă în primele două articole am arătat câteva dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor UE, astăzi trebuie să abordăm și problema angajărilor în țările Uniunii Europene pentru că este strâns legată de dreptul la ședere.

Daca nu știați, cetățenii europeni au posibilitatea de a lucra chiar pentru instituțiile UE. Oficiul European pentru selecția personalului (EPSO) scoate periodic la concurs diverse posturi în domenii precum administrația publică europeană, comunicare, drept, relații externe. Nu trebuie decât să vă creați un cont pe site-ul oficial al Oficiului European de selecție a personalului –www.eu-careers.eu și să urmați pașii de acolo. Bineînțeles, există mai multe etape de selecție până la a fi angajat temporar ori definitiv. De asemenea, nu uitați și de stagiile plătite în cadrul instituțiilor europene.

Un studiu realizat de SmartDreamers in iulie 2013 arată că  în străinătate, cel mai mare obstacol întâlnit în căutarea unui loc de muncă este faptul că nu își permit, din punct de vedere financiar, să caute la fața locului. Următoarele două dificultăți semnalate sunt numărul mic al locurilor de muncă și experiența profesională redusă. O altă dificultate în găƒsirea unui loc de muncă în străinătate, semnalată de 11% dintre respondenți este discriminarea. Și oferta salarială mică sau plafonarea profesională reprezintă cele mai puțin întâlnite obstacole.

Partea bună este că, începând din ianuarie 2014, țările Uniunii Europene vor ridica toate restricțiile din calea muncitorilor români şi bulgari. Rapoartele Comisiei Europene au arătat că migraţia lucrătorilor europeni a avut o serie de efecte pozitive pentru ţările care au acceptat această forţă de muncă.  Asta înseamnă că oricine își dorește să muncească în țările UE poate avea de anul viitor mult mai multe ocazii de angajare. Cu aceleași drepturi ca oricare alt cetățean european.

Ce trebuie să știi dacă vrei să te angajezi într-o țară UE:

– fiecare angajat are un document în care sunt trecute informațiile referitoare la elementele esențiale ale contractului sau raportului său de muncă

– în document sunt menționate locul de muncă, salariul de bază inițial, alte remunerații, descrierea atribuțiilor, dreptul la concediu.

– fiecare angajat este notificat dacă apar modificări ale condițiilor de muncă

– cei care pleacă să muncească în alte țări UE trebuie sa primească documentul înainte de plecarea efectivă. Documentul va conține și durata de muncă, moneda de plată, modalități de repatriere, dacă este cazul.

Chiar și în cazul angajaților temporari vorbim despre aceleași drepturi. Peste trei milioane de angajați temporari din UE beneficiază de protecția legislației europene. Adică tratament egal pentru angajații temporari în ceea ce privește condițiile de muncă (incluzând remunerarea, concediul, timpul de lucru, perioadele de repaus și concediul de maternitate) și accesul egal la facilitățile colective (cantine, facilități de îngrijire a copilului, servicii de transport etc).

Videoclipul de mai jos arată beneficiile aduse de către legislația europeană tuturor angajaților temporari din Europa:

sursa video

Top 5 oferte de muncă în țările UE

Cele mai multe oferte de muncă le găsiți în Belgia, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie.

Austria se laudă cu cel mai mic șomaj din UE, adică 4.8%, iar posturile oferite sunt pentru ospătari, barmani, bucătari, administratori, vânzători, electricieni, coafori, frizeri, tâmplari, dar și în domeniul hotelier.

Trebuie să știți că Belgia are unul dintre cele mai mari salarii minime pe economie din UE, iar posturile cele mai multe sunt pentru analiști de sisteme informatice, designeri și funcționari de birou.

În Franța sunt căutați adesea lingviștii, traducătorii, interpreții, dar și specialiștii în informatică ori în învățământul preșcolar. Franța este pe locul 4 în UE în privința salariului minim pe economie.

În Marea Britanie, salariul mediu brut pe economie se ridică până la 500 de lire sterline pe săptămână, conform Eures; cele mai multe oferte fiind pentru personalul medical. Conform Ministerului Muncii, în martie 2013 existau în jur de 500.000 de posturi vacante.

Conform Eures, Germania, cu 82 de milioane de locuitori, este a patra putere economică și industrială mondială. Peste 90% din toate companiile germane sunt întreprinderi mici și mijlocii care asigură două treimi din ocuparea forței de muncă și 50% din performanța economică. Germania caută, în general, horticultori, organizatori de evenimente, asistenți sociali, lingviști, dar și muzicieni ori actori. Conform datelor Comisiei Europene, în Germania lucrează aproximativ 110.000 de români.

Nu trebuie decât să urmăriți site-urile ministerelor muncii ori acele site-uri nișate pe joburi precum www.eu-careers.eu ori www.europejobs.org.

În orice caz, în nicio țară din Europa sau din lume nu aleargă câinii cu covrigi în coadă. Altfel spus, uneori poate dura și luni de zile până să găsești un loc de muncă, alteori poți avea noroc și găsi chiar din prima zi. În orice caz, dacă vreun angajator te refuză pe drept de cetățenie, poți menționa aceste drepturi fundamentale pe care le ai ca orice alt cetățean european. Nu există discriminare, ci egalitate de tratament cum se poate observa și din videoclipul postat mai sus.

Știind acum care sunt drepturile tale,

[poll id=”4″]

Iar pe cei care sunt deja angajați în alte țări UE am sa-i rog să ne povestească, în comentarii, care este situația lor, dacă sunt mulțumiți sau au întâmpinat probleme în țările respective.

Și nu uitați că informația înseamnă… putere!

Acesta este cel de-al treilea articol pentru concursul „Blogger European”, una dintre cele mai bune ocazii pentru bloggerii români de a arata unele probleme majore ale Comunității Europene. Îmi place să cred că prin aceste articole pot schimba ceva. În bine. Regulamentul integral al campaniei poate fi citit aici

Primul articol: Anul european al cetățenilor 2013: Dreptul la libera circulație și alte aspecte (1)

Al doilea articol: Anul european al cetățenilor 2013: Dreptul la ședere în țările Uniunii Europene și alte aspecte (2)

You may also like

3 comments

'mnealui 03/11/2013 - 11:03

Interesant articolul tau. Din pacate, nu mai am varsta care sa-mi permita sa muncesc nici in tara, cu atat mai mult in afara ei, dar daca as avea-o, m-ar tenta un job platit la nivel european.

Reply
irina bartolomeu 03/11/2013 - 11:24

Atunci poti sa calatoresti, sa te bucuri de toate minunatiile din lumea intreaga! 🙂

Reply
Anul european al cetatenilor 2013: Informatia inseamna… putere! (4) | Irina Bartolomeu 08/12/2013 - 00:15

[…] Al treilea articol: Anul european al cetățenilor 2013: Joburi in UE (3) […]

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe