2018 va fi Anul european al patrimoniului cultural. Mai multe inițiative și evenimente fără precedent vor fi organizate în întreaga Europă pentru a apropia oamenii și pentru a se implica mai mult, să încurajeze împărtășirea informațiilor și aprecierea patrimoniului bogat al Europei. Patrimoniul cultural îmbogățește viața cetățenilor și contribuie la construirea unei societăți mai puternice, dar este importantă și din punct de vedere economic, oferind oportunități de angajare și turism. Uniunea Europeană joacă un rol important în cooperarea cu statele membre pentru a proteja și a consolida patrimoniul cultural al Europei, având o serie de politici și acțiuni dedicate culturii.
În cadrul Forumului Cultural European, desfășurat la Milano (7-8 decembrie), a fost prezentat Eurobarometrul 466 cu privire la europeni și patrimoniul cultural.
Întrebările au fost legate de implicarea personală și interesul pentru patrimoniul cultural, bariere în calea accesării siturilor și a evenimentelor patrimoniului cultural, importanța patrimoniului cultural pentru respondenți, dar și pentru comunitatea locală, regiune, țară și UE ca un întreg, valorile atașate patrimoniului cultural european și percepțiile culturii europene, impactul patrimoniului cultural asupra turismului și a locurilor de muncă, cine ar trebui să fie responsabil pentru protejarea patrimoniului cultural european.
Comparativ cu celelalte state UE:
Majoritatea europenilor declară că locuiesc aproape de monumente sau situri istorice (73%). Mai mult de jumătate (55%) au folosit Internetul în ultimele 12 luni pentru informații referitoare la patrimoniul cultural, cum ar fi accesibilitatea, facilitățile și principalele caracteristici ale unui muzeu, un monument istoric sau un eveniment tradițional în pregătire pentru o vizită sau o vacanță (31%). Mai mult de două treimi (68%) sunt de acord că prezența patrimoniului cultural poate influența destinația lor de vacanță și majoritatea respondenților din fiecare stat membru UE sunt de acord.
84% consideră că patrimoniul cultural este important pentru ei; 84% consideră că patrimoniul cultural este important pentru comunitatea locală, 87% consideră că este important pentru regiunea lor și 91% consideră că patrimoniul cultural este important pentru țara lor. Mai mult de două treimi (68%) dintre respondenți ar dori să știe mai multe despre patrimoniul cultural european.
În ultimele 12 luni, 61% dintre respondenți au vizitat un monument sau un sit istoric, 52% au participat la un eveniment tradițional, iar 50% au vizitat un muzeu sau o galerie.
Mai mult de patru din zece au văzut un eveniment tradițional sau clasic (43%), în timp ce trei din zece au vizitat o bibliotecă sau o arhivă (30%). Peste un sfert au fost la cinematograf sau la un festival de film.
De câte ori au vizitat în ultimele 12 luni un monument istoric ori sit – Suedia, pe primul loc, România, pe ultimul loc:
Muzee sau galerii vizitate în ultimele 12 luni – Suedia, pe primul loc, România, antepenultimul, Polonia, pe ultimul loc:
Lipsa timpului este cea mai comună barieră în accesarea siturilor sau a activităților de patrimoniu cultural (37%), urmate de costuri (34%), lipsa interesului (31%) sau lipsa informațiilor (25%). Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) sunt de acord că autoritățile publice ar trebui să aloce mai multe resurse pentru patrimoniul cultural european. În ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural european, respondenții au menționat autoritățile naționale (46%), UE (40%), autoritățile locale și regionale (39%) sau cetățenii înșiși (34%).
Studiul comparativ integral poate fi citit aici.
În ceea ce privește România, datele sunt următoarele:
Mai multe detalii, aici.