Proiector Home Cinema de la BenQ

by Irina Bartolomeu

E clar. Traim vremuri tulburi. Tulburi nu din punct de vedere economic sau social, ci din punct de vedere tehnologic. Suntem inconjurati si asaltati de diverse dispozitive multimedia care mai de care mai sofisticate si mai evoluate. Asa am ajuns sa ne documentam foarte bine atunci cand achizitionam un produs si chiar sa anticipam aparitia anumitor dispozitive. Acum vreo 3-4 ani foarte putini dadeau atentie dispozitivelor full hd si mai ales conecticii si viitoarelor posibilitati de interconectare. Asa se face ca pana si banalul televizor a ajuns sa fie dat de-o parte si inlocuit cu… proiectoare. Avantajele sunt enorme, iar oferte din belsug. Atentia mi-a fost retinuta de un anume produs: BenQ W1100. De ce? Urmeaza sa aflati.

Eu sunt pasionata de fotografie. Fotografia de calitate. Astfel am invatat ca nu doar aparatul conteaza, ci si “sticla” sau mai pe romaneste, obiectivul conteaza. Acest proiector de la Benq, W1100, beneficiaza de un sistem optic performant, optimizat pentru redarea imaginilor FullHD. Asta se traduce prin detalii uimitoare si culori cat mai reale. Ce mai trebuie mentionat aici este ca sistemul poate reda FullHD 1080p. Pentru cine cunoaste, nu trebuie sa mai citeasca urmatoarele randuri, pentru cine nu, am sa explic diferenta dintre 1080p si 1080i. Literele vin de la progressive scan respectiv interlaced. In cazul imaginii FullHD 1080i, fiecare cadru video se compune din doua campuri de linii pare si impare, fiecare avand 540. In total 1080. La o rata de improspatare a imaginii de 30 de cadre pe secunda intreteserea aceasta duce la scaderea calitatii imaginii. Altfel stau lucrurile cand vine vorba de 1080p. Aici, fiecare cadru are 1080 de linii; nu mai vorbim de linii pare si impare. Cadrele se succed la rezolutia maxima. De aici si calitatea ridicata, afisarea imaginilor facandu-se in ambele cazuri de sus in jos. Revenind la proiectorul nostru, el stie sa faca fata cu brio standardului cel mai inalt FullHD, 1080p.

Si pentru ca senzatia de real sa fie si mai accentuata, proiectorul este inzestrat cu un procesor ce poate prelucra imaginile la o adancime de culoare de 10 biti. Daca in cazul imaginilor pe 8 biti vorbim de 16 milioane de culori, in cazul de fata putem spune ca avem undeva in jur de un milliard. In completarea posibilitatilor procesorului vine sistemul de management al culorilor care permite reglarea fina a fiecarei tonalitati cromatice precum si a contrastului, luminozitatii, temperaturii de culoare, factorului de culoare si tonalitatilor de alb pentru a obtine o imagine cat mai apropiata de ceea ce se doreste.

Dispozitivul celor de la Benq este pe de-a-ntregul  unul multimedia, el dispunand de doua difuzoare duale de 10W fiecare, avand incinte proprii si fixate in lateral printr-un sistem special de amortizare a vibratiilor. Ca si in cazul procesorului, si aici avem de a face cu sistem de managament al sunetului sau, pe scurt, SRS WOW HD™. Ce stie sa faca: ajusteaza frecventele joase pentru a se obtine raspunsuri puternice chiar si cu incinte acustice de mici dimensiuni; asigura control de inalta definitie a sunetelor pentru claritate cat mai reala si mai buna a acestora; asigura control central pentru o extragere si pozitionare dinamica a diferitelor experiente audio.

La toate acestea mentionez ca dispune de functia PIP (picture in picture), functie foarte utila in cazul urmaririi a doua surse de semnal video, mai ales ca dispune de 2 intrari HDMI, Analog D-sub 15 pin, Component Video-RCA, S-Video-Mini Din 4 pin, Composite Video-RCA. Foarte utila se dovedeste a fi si functia de control automat a geometriei imaginii pana la un unghi de 40 de grade, functie ce ofera posibilitatea de a obtine o imagine cu laturile perfect paralele. De asemenea, sistemul de racire automata chiar si dupa oprirea alimentarii cu energie electrica. Pentru cei ce se descurca mai greu cu engleza, exista posibilitatea de a seta afisarea in limba romana.

O alta realizare tehnica a celor de la BenQ este lampa cu durata de viata indelungata pe scurt DLP®. Adica vreo 4000 de ore de functionare in regim normal, vreo 9 ani in regim eco si costuri de intretinere scazute deoarece dispune de un sistem inteligent de racire a lampii si nu are filtru. In plus,  producatorul ne garanteaza ca pe intreaga durata de viata a proiectorului culorile vor fi aceleasi indiferent de numarul de ore de functionare. Mergem pe incredere pentru ca pana acum nu am fost dezamagita de produsele oferite de BenQ.

La final, vorba lupului din bancul cu Scufita rosie, bani de o plasma nu am, dar un proiector de la BenQ tot imi iau.

You may also like

1 comment

Phidas 28/05/2011 - 18:44

Cat costa saracia asta?

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest blog folosește cookies. Accept Află mai multe