Avem nevoie de ONG-uri în România și de proiectele lor non-profit? Absolut! Dacă n-am avea ONG-uri, n-ar fi nimeni care să se lupte, să se zbată pentru bunăstarea membrilor societății, indiferent că sunt săraci, bogați, tineri, bătrâni, copii, apți de muncă sau persoane cu dizabilități. Dacă n-am avea ONG-uri, n-am mai fi nici informați. De obicei, ONG-urile activează în domeniul protecției mediului, în lupta împotriva corupției, în lupta contra încălcărilor drepturilor și libertăților oamenilor și sunt finanțate, în general, din donații mici, individuale, din partea publicului larg, donații de la alte organizații internaționale și de la filantropi.
ONG-urile se leagă, în general, de lacunele sistemului. Majoritatea demarează un proiect pentru că sistemul (statul) nu a oferit sau nu a rezolvat acel lucru. Legislația din România este așa cum o știți cu toții, interpretabilă, prost formulată, norme de aplicare lipsă sau cu norme care nu se pot implementa. Aici poate interveni ONG cu un proiect non-profit de educație legislativă ori un proiect care să rezolve ceea ce autoritățile nu au reușit. De exemplu, serviciile sociale din România nu au o procedură de integrare a tinerilor care aparțin grupurilor vulnerabile. În România, rata șomajului este 90% în rândul persoanelor cu dizabilități, vârsta 18-60 de ani, adică 322.292 de persoane cu dizabilități care nu au un loc de muncă. În Uniunea Europeană, media adulților cu dizabilități care lucrează este de 48,5%. Acești oameni reprezintă un grup vulnerabil pe piața muncii din România. Iar tinerii din grupurile vulnerabile precum tineri cu dizabilități, tineri de etnie romă, tineri fără studii și fără loc de muncă, tineri în risc de sărăcie extremă, proveniți din familii monoparentale au nevoie de sprijin pentru a face trecerea de la școală la muncă, de cursuri de recalificare și antreprenoriat, care ar trebui să fie oferite printr-o infrastructură de școli tehnice locale și centre de dezvoltare care să răspundă nevoilor lor. De aceea, prin proiectul O șansă pentru o viață independentă, demarat de Habitat for Humanity, aproximativ 200 de tineri din Mediaș vor beneficia de două cladiri și vor participa la activitățile din cadrul proiectului. De Habitat for Humanity cu siguranță ați mai auzit. Organizația non-profit, prezentă de 21 de ani în România, a sprijinit peste 19.000 de oameni prin proiectele de construire și reabilitare de locuințe și peste 32.000 de voluntari au lucrat până acum pe șantierele organizației.
Sau… îți mai aduci aminte de serile în care părinții tăi îți citeau povestea preferată? Sunt atâția copii în saloane de spital pentru care perioada grea de tratament produce efecte la nivel psihologic și au nevoie de sprijin, iar o #SearădePoveste poate aduce magie pentru fiecare copilaș bolnav. Sunt sate cu oameni bătrâni, bolnavi, singuri, care nu se pot angaja. Sate îngropate în lipsuri: hrană, îmbrăcăminte, apă curentă, încălzire, cu condiții de igienă precare. Cum ar fi să le oferi o bucurie reală? Sau poți ajuta copiii cu nevoi speciale (dizabilități diverse) să recupereze cât mai mult din deficiențele cu care s-au născut sau le-au dobândit după naștere, prin programul ”Șansa mea”. Știai că… 26% din elevii de gimnaziu din mediul rural părăsesc școala fără să facă pasul către următoarea etapă, liceul, din cauza lipsei posibilităților materiale? Sau poți contribui la creșterea calității educației primite de elevii nevăzători, prin accesibilizarea în format Braille și Daisy text a unui număr cât mai mare de manuale din domeniile tehnice, pentru că nevăzătorii au mai multă nevoie de educație decât oamenii obișnuiți. Sunt doar câteva dintre cele 44 de povești – proiecte și inițiative sociale susținute de organizații neguvernamentale și mulți alți oameni de bine – toate proiecte finaliste la Campionatul de Bine.
Ce înseamnă pentru tine 5 lei? O cafea, un ziar, o pâine? Știi cât de mult contează să donezi 5 lei pentru un astfel de proiect non-profit? Bursa Binelui este singura platformă online care permite donațiile fără comisioane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) la susținerea financiară a unei cauze. Suma minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision. Ajuns la cea de-a cincea ediție, Campionatul de Bine este o competiție pentru strângerea de donații adresată ONG-urilor din România, care urmărește să transforme organizațiile în fundraiseri, în vederea atragerii de donații. La finalul Campionatului de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și al numărului de donatori distincți. Premiile constau în dublarea sumei strânse pe toată perioada Campionatului, în limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect câștigător.
”Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.”, i-a spus vulpea micului prinț după ce a fost îmblânzită. Fiindcă inima este cea care ne ajută să fim mai buni, mai milostivi, mai darnici, mai atenți cu cei de lângă noi. Cu ochii vezi povestea, iar cu inima povestea din spatele poveștii. Limpede nu vezi decât cu inima fiecare poveste-proiect din cele 44 finaliste la Campionatul de Bine. Căci numai timpul împărțit cu cel de lângă tine (precum cel petrecut de micul prinț cu floarea cea prețioasă), ascultându-i povestea, a fi voluntar sau a dona o sumă infimă înseamnă să vezi cu inima, să-l ajuți, să fii mai bun.
Vrei să afli ce mai scriu? Abonează-te!Newsletter săptămânal: primești cele mai importante articole pe e-mail! [wysija_form id=”1″] |
3 comments
Am citit rândurile tale și m-am bucurat. Cumva, la ora asta, în mileniul ăsta așa de agitat încă dintru începuturile sale, ai crede că nimeni nu se mai preocupă de binele aproapelui, de ajutorarea celor care, mai ales independent de ei (că despre ceilalți nu-i de discutat aici) nu au avut o șansă prea bună în viață ori au fost loviți de soartă când totul părea că merge bine.
Instituțional (ONG) poate părea pompos, dar e mult mai transparent și mai sigur, chit că-s mulți care se codesc la cei 5 lei menționați de tine, devin suspicioși la 10 lei în timp ce aruncă mii și mii pe lucruri care chiar nu le sunt de folos.
Personal azi am văzut, la nivel micro, aici la noi, că oamenii încă-s uniți. Am ajutat cu 9100 lei o familie căreia i-a ars casa, afară de materiale, iar asta-i o dovadă că încă se poate, încă mai există speranță.
Seară faină să fie la voi, Irina!
@Victor, dacă ar gândi toți ca tine… ce bine ar fi!
O initiativă lăudabilă! Bine că există ONG-uri care să inițieze astfel de proiecte!